Hlavní obsah

Dům rodiny režiséra Macourka měl všechny vymoženosti moderního bydlení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stavba, ve které žila rodina režiséra Miloše Macourka ve Frýdku Místku, působí na první pohled klasicky. Autorům vily (bratřím Šlapetovým) se ale podařilo do této architektury poprvé aplikovat všechny technické i estetické vymoženosti tehdejšího moderního bydlení. A díky veřejnému zájmu o tuto stavbu pak architekti získali další zakázky na vily.

Článek

Uskutečněním této vily byla propojena dvě témata, která se již předtím objevila v raných stavbách bratří Šlapetových. Obytné prostory jsou spojeny zasunovací stěnou.

Zajímavě ztvárněné je i hlavní průčelí. Okna, prosklená zahrada i vstup mají jednotnou ucelenou podobu. Ve střední části vily mezi obývací halou a jídelnou je hudební prostor, který vyúsťuje do boční části stavby a vystupuje do zasklené zimní zahrady.

Foto: Markéta Kubačáková, Muzeum umění v Olomouci, Vladimír Šlapeta, autorský tým Slavné vily Moravskoslezského kraje , Novinky

Celkový pohled na stavbu.

I interiér je důmyslně a prakticky vyřešen - na jih jsou řazeny obytné prostory, zatímco na sever místnosti, ve kterých se netráví tolik času.

Ložnice jsou osvětleny z jihu jednoduchým rytmem tří horizontálních zdvojených oken, zatímco soustava obytných prostorů v přízemí je prosvětlena příčně ve směru východ – západ v přísném geometrickém řádu.

Pozoruhodný je také protiklad symetrického rozvrhu jižního zahradního průčelí oproti asymetricky řešenému vstupu.

V tomto domě se podařilo autorům aplikovat poprvé všechny technické i estetické vymoženosti moderního bydlení a jeho návštěva s potenciálními klienty přispěla několikrát k zadání dalších vilových staveb.

Stavebníkem byl místní notář JUDr. Alois Macourek.

Macourkovi po válce vilu prodali a odstěhovali se do Prahy. Jejich syn Miloš Macourek (1926–2002) se stal později známým scenáristou a filmovým a televizním dramaturgem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám