Hlavní obsah

Český nábytek z ohýbaného dřeva dostal designové ocenění Red Dot

Novinky, tnk

Prosazení českého designu v zahraniční soutěži s názvem Red Dot určitě stojí za zmínku. Zvlášť, když jde o ocenění nábytku z ohýbaného dřeva, který je v našich zemích tak oblíbeným a sedí se na něm téměř v každé druhé kavárně v Česku. Představujeme vám tak design české firmy, který letos dostal červený puntík (ocenění za skvělý design).

Článek

Česká společnost TON obdržela prestižní ocenění Red Dot Design Award 2011 za svůj produkt Merano. Ten navrhl italský designér žijící v Rakousku - Alexander Gufler.

Jeho návrh židle - respektive jídelního křesla Merano má čisté linie a hodí se jak do běžného interiéru, tak i do přijímacích prostor. Jméno dostala židle po designérově rodném městě. Gufler studoval průmyslový design na Univerzitě užitého umění ve Vídni mimo jiné pod vedením profesora Bořka Šípka.

Židle je nábytkem z ohýbaného dřeva jen částečně, tvoří ji dvě osově se křížící ohnuté překližky, sloužící jako sedák a zádová opěrka. Nohy židle ale popírají tradiční ohyby produktů TON a zůstaly zcela rovné.

V rámci soutěže byl oceněn také němý sluha Petalo od italské návrhářky Eugenie Minervy, který získal speciální cenu „Honorable mention“ v kategorii Product Design 2011. Ten už linie tradičního produktu z ohýbaného dřeva nezapře.

"Věřím, že věci, které nás obklopují, jsou výrazem našeho jazyka. Uvádí nás do souvislostí s příběhy a životními momenty, a právě to je činí zajímavými a pro nás důležitými. Proto bychom měli osvobodit své emoce a užívat si všeho, co děláme a žít na místech, která nám tuto radost dotváří," říká o designu a bydlení Minerva.

Produkty, které získaly ocenění, musely mezinárodní odbornou porotu přesvědčit o své kvalitě. Jsou to produkty, které nad ostatními vyčnívají svým vynikajícím designem a inovativní přístupy.

Mezinárodní soutěž Red Dot Design Award se řadí mezi největší a nejuznávanější soutěže na světě, které se zabývají zpracováním a designem produktů. Každým rokem hodnotí nezávislá mezinárodní komise přihlášené produkty a posuzuje je podle přísných kritérií, jako jsou například míra inovace, funkčnost nebo celková kvalita produktu.

Soutěž založená Eero Saarinenem a Charlesem a Rayem Eamsovými má více jak šedesátiletou tradici. Současným prezidentem soutěže je odborník na design profesor Dr. Peter Zec.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám