Hlavní obsah

Interiéry, ve kterých se Gagarin chystal na dobytí vesmíru

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Největší a nejstarší. To jsou přívlastky kosmodromu v Kazachstánu, kde se rodilo dobývání vesmíru. Kosmodrom Bajkonur je místem v kazašské stepi, odkud startují ruské rakety do vesmíru. K vidění jsou i interiéry, kde Gagarin trávil svou poslední noc před napínavým letem do vesmíru.

Foto: Profimedia.cz

Jurij Gagarin a interiér kosmodromu v Kazachstánu, kde se rodilo dobývání kosmu.

Článek

Stavba kosmodromu Bajkonur, prvního a nejvýznamnějšího kosmodromu na světě byla dokončena v dubnu 1957. V roce 1961 z tohoto místa pak odstartoval do vesmíru Jurij Gagarin.

Kosmodrom je obrovským komplexem odpalovacích ramp. Přebýval v něm i Jurij Alexejevič Gagarin, který jako vůbec první člověk v dějinách třikrát oblétl Zemi a vrátil se úspěšně na rodnou planetu. Stejně tak odstartovala z Bajkonuru i první žena kosmonautka Valentina Těreškovová.

Foto: Profimedia.cz

Postel, na které spal Jurij Gagarin v noci před svou slavnou cestou don vesmíru.

Interiéry, ve kterých kosmonauti kdysi přebývali, zůstaly zachovány. Návštěvníci si je tam mohou prohlédnout a připomenout si dobu, ve které došlo k této významné události. K vidění je i kancelář někdejšího šéfa sovětského kosmického programu Sergeje Koroljova, který navrhl pověřit pilotováním první kosmické lodi právě Gagarina.

Foto: Profimedia.cz

Dobová kancelář s telefonem.

Zájemci o dobovou techniku mohou obdivovat i někdejší monstrózní počítače. I ty se v Bajkonuru částečně dochovaly.

Foto: Profimedia.cz

Část počítače, který pomáhal zajistit Gagarinův let do vesmíru.

V areálu je k vidění i nástěnná dekorace ve stylu socialistického realismu, která připomíná start Jurije Gagarina v kosmické lodi Vostok 1 do vesmíru.

Foto: Profimedia.cz

Památka na let do vesmíru v Baikonuru.

V areálu je k vidění řada raket, které slouží jako památky na dobu minulou. Ve městě Bajkonur žijí zaměstnanci kosmodromu, takže návštěvník narazí na spoustu nevšedních upomínek na lety do vesmíru.

Foto: Profimedia.cz

Děti si mohou hrát na schovávanou poblíž rakety.

Bajkonur byl vybrán jako vhodné místo pro stavbu kosmodromu díky své někdejší neobydlenosti a neosídlenosti.

Foto: Profimedia.cz

Letní dům s výhledem na řeku Syr Darya. Místo, kde bylo na poslední chvíli potvrzeno, že se Gagarin stane prvním člověkem ve vesmíru.

Dodnes patří Bajkonur svým počtem kosmických startů k nejrušnějším místům. Proslul i nešťastnými haváriemi a katastrofami, které se mu za léta fungování nevyhnula. Zůstává ale místem, které má génia loci a které je nostalgickou vzpomínkou na odvahu Jurije Gagarina.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám