Hlavní obsah

Becherova vila je někdejším rodinným palácem, který skýtal komfortní vybavení

Novinky, text: autorský tým Slavné vily Karlovarského kraje, Lubomír Zeman, editace: Kristýna Křížová

Rodina Becherů hrála v Karlových Varech po staletí vždy významnou roli a patřila k předním karlovarským rodům, známým za hranicemi Čech i Evropy. Vila této rodiny je řešena vysloveně jako rodinný palác s komfortním vybavením. Dvoupodlažní budova s mansardami je postavena na vcelku pravidelném čtvercovém půdorysu, z něhož vystupují pouze oblé tvary vstupního schodiště a zimní zahrady.

Článek

Známý karlovarský architekt Karl Heller zpracoval projekt novostavby v roce 1912. Částečně přepracovaný byl schválen v roce 1913 a poté se ihned začalo se stavbou. Objekt byl dokončen v následujícím roce 1914. Představuje příklad rodinné vily z počátku 20. století, budované s ohledem na zajištění komfortního bydlení i patřičné reprezentace svých stavebníků a vlastníků.

Dispozice vychází ze střední haly, do níž vede přímé široké schodiště. Hala byla v obou podlažích otevřena galeriemi, osvětlovanými vrchním světlíkem. V přízemí se nacházel přijímací pokoj, salon, kuchyně s jídelnou a zimní zahradou.

U hlavního schodiště pak byla situována šatna a hygienická zařízení (záchody a koupelny). V patře a podkroví byly umístěny ložnice a hostinské pokoje.

Z původní stavby s adresou Karlovy Vary, Krále Jiřího 9, čp. 1196 se dochovaly četné umělecko-řemeslné prvky a architektonické detaily. Od roku 1951 do roku 1987 sloužil objekt jako Dům pionýrů a mládeže a poté byl delší dobu uzavřen.

V druhé polovině devadesátých let 20. století přikročil školský úřad, v jehož majetku se tehdy dům nacházel, k zahájení přestavby objektu na hudební školu. Tato přestavba však byla realizována značně nárazově s problematickými zásahy do stavební substance i původního mobiliáře domu.

Rekonstrukce s příspěvkem EU

V minulém roce byla vila zrekonstruovaná Karlovarským krajem s příspěvkem z fondů Evropské unie. Správu této budovy má na starosti Galerie umění Karlovy Vary, vila Becher bude pro galerii třetí pobočkou, po budově na Goethově stezce a Letohrádku v Ostrově.

Zároveň bude multifunkčním prostorem, kde se budou odehrávat výstavy současného výtvarného umění, workshopy a umělecké dílny či mezinárodní umělecké projekty. V suterénu vily jsou ateliéry pro malbu, keramickou tvorbu a grafiku, dále společenský sál a výstavní prostory. Vila Becher se bude otevírat letos v červnu nebo v červenci a svou činnost zahájí výstavou porcelánu karlovarských designérů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám