Hlavní obsah

Květinové aranžmá, které potěší každou ženu

Právo, Jiří Antal

Květiny potěší každou ženu a nemusíme ani čekat na zvláštní příležitost. S trochou fantazie můžeme poměrně snadno květiny krásně upravit. Představíme vám vypichované aranžmá, v našem případě v misce ve tvaru srdíčka. Takové aranžmá může ozdobit třeba slavnostní tabuli společně s pěknou svíčkou a dobrým vínem.

Foto: Jiří Antal, Právo

Článek

Vybereme vhodnou misku, kterou vyplníme aranžovací hmotou pro živé květiny (zelená). Hmotu necháme dokonale nasáknout vodou.

Výběr a uspořádání květů a listů je na naší fantazii. V tomto případě jsou jako hlavní použity květy růží a doplněny dalšími květy a listy. Růže, vzhledem k délce stopky, kterou ponecháme, vydrží déle.

Foto: Jiří Antal, Právo

1

Drobné růžové kvítky jsou Chamelaucium, dále jsme použili rostlinku Brunia, pocházející z jižní Afriky. Její květy tvoří bílá kulovitá květenství. Z listů aranži zdobí buxus (zimostráz), eukalyptus (blahovičník), úbory drobných zelených chryzantém a úzké listy trávy prodávané pod názvem Beargrass (tzv. medvědí tráva).

Foto: Jiří Antal, Právo

2

Celé aranžmá doplňují skleněné kuličky a vpředu jakoby pocukrované srdíčko, které slouží jako spona pro spojení listů trav.

Foto: Jiří Antal, Právo

3

Chamelaucium je stálezelený keř z čeledi myrtovitých s čárkovitými listy a jakoby voskovými květy, který pochází z Austrálie. Chceme-li jej v našich podmínkách pěstovat, pak jen jako přenosnou rostlinu. Přezimuje při teplotě kolem 10 °C, venku jej můžeme ponechat v zahradě na slunném místě.

Beargrass (Xerophyllum tenax) pochází ze Severní Ameriky. Je to vytrvalá trsnatá rostlina, roste na suchých slunných stráních a v řídkých lesích. Listy jsou široké 4 mm, dlouhé 10-60 cm, sytě zelené, vespod stříbřité. Může vyrůst až do výšky 1,5 m. Listy se hojně využívají jako řezaná zeleň do floristických vazeb.

Reklama

Související témata:

Související články

Čarovný svět kapradin lze vypěstovat i doma

Na květy kapradin bychom čekali marně. Jde totiž o rostliny výtrusné, tedy nekvetoucí. Nerozmnožují se semeny, nýbrž téměř mikroskopickými výtrusy. Přesto, že...

Prvosenky rozzáří každý jarní záhon

Petrklíč, primule, prvnička, nebeklíček, kačenka a ještě další lidové názvy patří oblíbené a nenáročné jarní květině, která se správně botanicky nazývá...

Výběr článků

Načítám