Hlavní obsah

Večery na zahradě rozzáří impozantní i jednoduchá svítidla

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zahradní osvětlení není žádný luxus, spíš nutná záležitost. Navíc je praktické a přispívá k celkovému oživení exteriéru domu. Dobré osvětlení přináší pohodu do míst, jako jsou například balkon, terasa, pergola či altán, kde si můžeme i po setmění prodloužit pobyt a užívat dlouhé letní večery.

Článek

Proto s úpravami zahrady a okolí domu pamatujeme na osvětlení praktické i estetické, k němuž patří i nasvícení bazénů, jezírek a potoků, ať už podvodní či pozemní, nebo světelné efekty zajímavých zahradních partií. Mohou to být nejrůznější skulptury, stromy, zajímavé rostliny, traviny nebo kameny.

I když osvětlujeme hlavně cesty, schody a také čísla domů pro snadnější pohyb a orientaci. Osvětlení se vyplatí i kvůli bezpečnosti už proto, že osvětlená zahrada je pro většinu zlodějů méně zajímavá.

  • Široký je i výběr svítidel, ať už jsou to zářiče zapuštěné do země, lampy na stojanech, světelné objekty nebo třeba svítící dlaždice.
  • Vždy si vybíráme svítidla vhodná pro venkovní prostředí, tedy vodotěsná, odolná proti prachu, jednoduchá na montáž a snadná k údržbě.
  • Pestrá je i nabídka materiálů. Při jejich výběru bereme v úvahu styl zahrady i umístění. Na místa exponovaná ve volném prostoru volíme materiál odolný proti poškození i proti povětrnostním vlivům, jako je sklo, nerez či měď. Naopak plastové kryty se hodí třeba do altánu nebo na terasu.

Osvětlení podle zdroje

Klasické elektrické osvětlení je nejdostupnější, vyskytuje se na zahradách nejčastěji, ale musí splňovat bezpečnostní normy. Pokud je nutné natáhnout kabel přes venkovní prostor, měl by být zakopán v ochranné trubce v zemi. Jedině tak bude ochráněn před vlhkostí, ale i před mechanickým poškozením a hlodavci. Instalujeme-li osvětlení v místech, kde bude vystaveno povětrnostním vlivům, zaměříme se na výrobky určené speciálně pro takové podmínky.

Nejschůdnější cestou je obrátit se na odborníky, kteří nám nejen osvětlení na míru naplánují, ale i zhotoví. Jednoduchou instalaci mají elektrická svítidla s napětím 12 nebo 24 V, která používáme k vytvoření atmosféry na rozdíl od síťového osvětlení s napětím 230 V a složitější instalací i konstrukcí. V místech, kde svítíme déle, se vyplatí využívat energeticky úsporné zářivky.

  • Solární osvětlení je nejbezpečnější a oblíbené, protože si ho bez potíží zvládneme nainstalovat sami. Pořídíme ho v různých cenových relacích, ty nejlevnější do stovky a nejdražší i za několik tisíc korun. Při nákupu zkontrolujeme, zda nechybějí baterie, které jsou většinou dražší než samotné světlo. Ve dne se dobíjejí přes solární panel. Výhodou solárních světel je jednoduché přemísťování. Lehce je vytáhneme ze země a zapíchneme jinam.
  • Plamen svíčky, louče nebo lucerny představuje nejlevnější osvětlení. Obyčejné svíčky koupíme za pár korun, za vonné nebo proti obtížnému hmyzu zaplatíme více. Dražší louče a lucerničky zase vydrží déle. Jako náplň poslouží obyčejný či vonný olej nebo gel.

Široké spektrum svítidel

Venkovní svítidla s LED technologií se vyznačují tím, že jejich pohyblivá část umožňuje jednoduché nastavení tak, aby osvětlovala prostor přesně podle našich požadavků. LED technologie je navíc extrémně úsporná, takže provozní náklady jsou velice nízké. Svítidla jsou obvykle vyrobena z nerez oceli v kombinaci s odolným sklem.

  • Milovníky alternativních zdrojů energie osloví solární svítidla. Fungují tak, že sluneční paprsky nahrazují elektřinu ze sítě a zajišťují dostatečný výkon světelného zdroje pro osvětlení venkovního prostoru po setmění.
  • Výrobci sázejí i na design - jde především o svítidla, která ve dne plní okrasnou funkci a večer pak příjemně osvětlují venkovní prostor. Svítidla jsou vlastně jakési artefakty, jež samy o sobě dokážou upoutat pozornost.

Ze sortimentu venkovních svítidel jsou oblíbená svítidla, která spojují tradiční design a moderní technologie. Zájem je o série svítidel zapuštěných do zdi, schodů nebo do země. Viditelná jsou pouze skla chránící žárovky, samotná tělesa svítidel jsou skryta.

  • K dostání jsou i svítidla v retro stylu, která dodají venkovnímu prostoru atmosféru jakéhokoli stylu.
  • Za zmínku stojí svítidla se zabudovaným čidlem pohybu, které se automaticky rozsvítí při zaregistrování pohybu v jejich blízkosti. Délka času svícení i rozloha plochy se dá libovolně nastavit (od 3 do 12 m). Nehodí se na místo, kde se stále pohybujeme.
  • Na osvětlení vodních ploch (jezírek, potůčků, vodopádů, bazénů a fontán) si pořídíme speciální svítidla, která lze instalovat na hladinu nebo pod ni, případně na břeh i do vody, např. plovoucí svítilny nebo zářící vodomety. Rozlišují se stupněm IP krytí (International Protection). Znamená to, že jsou chráněny proti vniknutí vody (jsou rozděleny podle stupně konzistence vody a úhlu dopadu), ale i proti vniknutí cizích těles různých velikostí.

Rady & tipy

  • Při osvětlení zahrady platí pravidlo méně je více.
  • Dobře zvolené a rozmístěné osvětlení usnadní orientaci a pohyb.
  • Osvětlujeme pouze zajímavé části zahrady.
  • Kvůli efektu umístíme osvětlení do různých výšek.
  • Světlo by nemělo oslňovat příchozí ani sousedy.
  • Elektrické vedení vyžaduje odbornou instalaci.
  • Svítidlo vybíráme podle velikosti plochy, která má být osvětlena.
  • Příkon svítidla je důležitý kvůli spotřebě proudu.
  • Svítidla s úsporným zářivkovým zdrojem mají příkon od 9 do 22 W.
  • Výbojky a bodová svítidla mají příkon od 35 do 120 W.
  • Pro osvětlení zeleně jsou nejvhodnější bodové reflektory.
  • Na zvýraznění barvy rostlin použijeme bílé světlo.
  • Při sezení pod pergolou použijeme žluté světlo proti dotěrnému hmyzu.

Reklama

Výběr článků

Načítám