Hlavní obsah

Jak se bydlí v moderním domě, který umí růst

Právo, Sylva Svobodová

Moderní stavba ve tvaru kostky o velikosti 152 m2 je koncipována pro pohodlné bydlení mladého páru. Ve chvíli, kdy dispozice přestane vyhovovat, protože se rozroste rodina, je v plánu plynulé zvětšení domu.

Foto: Jiří Ernest, Právo

Dům Black box je jednoduchá kostka s obkladovými cembonitovými deskami a rovnou střechou. Dům mají majitelé v plánu rozšířit na protáhlý hranol. Navíc vznikne garáž s dílnou, zvětší se zádveří a v patře přibudou dva dětské pokoje s koupelnou.

Článek

Pro mladou bezdětnou rodinu není jednoduché se rozhodnout, jakou cestou se bude ubírat. Zda zainvestuje do bytu v novostavbě, pustí se do rekonstrukce ve staré zástavbě, nebo si zvolí variantu rodinného domu. Vždy jde o volbu zásadní, protože finance, které do bydlení vložíme, na mnoho let ovlivňují náš život.

Je pravděpodobné, že využijeme hypoteční půjčky, kterou budeme splácet několik let. A tak by měla být investice do bydlení reálná, ale i praktická s výhledem do budoucna. Mladým stačí 2+kk, ale ve chvíli, kdy přijdou děti, potřebujeme bydlení „přifouknout“ alespoň na 3+1 a více. Ale zase pozor. Zbytečně naddimenzovat rozlohu není rozumné.

Foto: Jiří Ernest, Právo

Mladý pár preferuje moderní černo-bílou kombinaci, kterou zpestřují obrazy na stěnách.

Dojde nám to ve chvíli, kdy budeme muset prostory udržovat, uklízet a hlavně platit za jejich vytápění. Děti později rodinné hnízdo opustí a my nadbytečné metry ani nevyužijeme. Nehledě na to, že velké byty či domy se mnohem hůře prodávají na trhu s realitami.

Šalamounské řešení

Navštívili jsme originální dům mladé rodiny, která s prostorem a dispozicí pracuje kreativně. Pro individuální výstavbu se rozhodli, protože jim nabídka typových katalogových domů příliš nevyhovovala. Jsou zastánci moderny a čistého minimalismu, který se v masové výstavbě příliš nenosí.

Foto: Jiří Ernest, Právo

„Srdcem“ domu je betonový krb opatřený černým nátěrem. Výrazným prvkem je i nerezový odtahový tubus.

Individuální dům je samozřejmě investičně náročnější, a proto si stanovili jasnou cílovou částku, do které se musí vejít. Zvolili architektonickou kancelář, která jejich požadavku vyhověla, a společně se pustili do projektu. Protože zatím nepotřebovali velké prostory, ale samozřejmě plánovali rodinu, rozhodli se pro tzv. etapovou výstavbu.

Etapové stavění

V první etapě postavili dům o 152 m2 s dispozicí, která vyhovuje dvěma lidem. Víc zatím nebylo třeba financovat. Druhá etapa byla naplánovaná ve chvíli, kdy se rodina rozroste na 4 osoby, protože s dětmi se změní chod celé rodiny.

Foto: Jiří Ernest, Právo

V horním patře je ložnice s účelnou a prostornou šatní skříní.

Typ domu totiž takovou radikální změnu hravě umožňuje. Má tvar kostky, která se jednoduše „protáhne“ a vznikne z ní hranol (vyndají se stávající okna a stavebně se naváže na původní dispozice). Dům se zvětší na příjemných 180 m2. Zvětší se zádveří, vznikne garáž s dílnou a v patře dva dětské pokoje s koupelnou.

Foto: Jiří Ernest, Právo

V přízemí je dostatek místa i na dětský koutek. Dům zaujme velkým přísunem denního světla, které vstupuje skrze velkoplošná okna s termoizolačním sklem.

Black box je velkorysý

Moderní stavba vypadá jako černá kostka. Je to zděná cihlová stavba se železobetonovým stropem, která má obvodový plášť z cementovláknitých desek (konkrétně jde omateriál cembonit). Původní šedé desky jsou nastříkány černou barvou.

Foto: Jiří Ernest, Právo

„Srdcem“ domu je betonový krb opatřený černým nátěrem. Výrazným prvkem je i nerezový odtahový tubus.

Desky mají šířku 120 cm a jsou poskládané do rastru. Stejnou velikost mají záměrně i okna, která dokonale splývají s povrchem fasády. Dům tak působí velmi kompaktně, stylově, elegantně. Okna jsou dřevěná (lepené dřevo), sklo termoizolační. V létě je interiér před možným přehřátím chráněn stahovacími roletkami. Střecha je plochá s kačírkem.

Dům stojí na pozemku 711 m2 s jednoduchou zelenou výsadbou. Terén je mírně svažitý, jižní část je určena jako pobytová (na venkovní terasu se vstupuje z obývacího pokoje). Stavba má hlavní vstup orientovaný na sever a zamýšlené „protáhnutí“ jde směrem na západ.

Foto: Jiří Ernest, Právo

Propojený prostor přízemí a patra je velkorysý. Dostatek denního světla do interiéru přichází dvěma kupolovými světlíky, které jsou usazené ve střeše domu.

U domu stojí jednoduchý přístřešek na auto, který je plánovaný na demontáž (v rámci druhé etapy se vybuduje garáž s dílnou). Dům je vytápěn plynovým kotlem, u prosklených ploch jsou v podlaze zabudovány konvektory.

Industriální prvky v interiéru

Interiér domu připomíná tovární loft: zařízením, použitými materiály i barvami. V přízemí je zádveří s malou šatnou a koupelna se sprchovým koutem.

Foto: Jiří Ernest, Právo

Koupelna obložená černošedou mozaikou. Ve stropě je otvírací světlík.

Hlavní místností je velký otevřený prostor, kde se nachází kuchyň, jídelna, obývací pokoj s krbem (nabarvený načerno, s velkým nerezovým tubusem) a velkorysou knihovnou. Na podlaze je použita průmyslová mozaika, stropy jsou z litého pohledového betonu. Bílá kuchyň je v kombinaci s nerezem a sklem.

Úžasným prvkem domu je otevřený a propojený prostor přízemí a patra. Dostatek světla zde zajišťují velké kupolové světlíky ve střeše.

Foto: Jiří Ernest, Právo

Galerie: strop z litého pohledového betonu, podlaha z průmyslové mozaiky.

Do patra se vstupuje po kovových schodech přímo na galerii, která je dostatečně prosvětlena francouzským oknem. V patře je koupelna s vanou a toaletou a jeden pokoj využívaný jako ložnice (s vestavěnou pohodlnou šatnou). Horní koupelna je obložena šedou černou mozaikou, doplněná bílou sanitou. I zde je kupolový světlík, který lze otevřít a jeho prostřednictvím větrat.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám