Hlavní obsah

Úložný prostor v kuchyni řešíme na míru

Právo, Gisela Růžičková

Žádná jiná místnost v domě není spojena s ukládáním tak velkého množství věcí jako kuchyň. Nikdy s ní nebudeme spokojeni, jestliže nám uspořádání úložných prostor neulehčí práci a neudrží pořádek.

Článek

Při výběru nové kuchyně preferujeme obvykle její design, barvu a velikost. Ovšem bez účelných a dostatečných úložných prostor se neobejdeme v žádné místnosti, natož v kuchyni. Tady mimo potravin, jídelních souprav a nádobí ukládáme i různé elektrospotřebiče, které nám usnadňují práci a potřebují také svůj azyl.

Proto v domech a velkých bytech, kde nám to dispozice umožní, naplánujeme i komoru na potraviny. V rozměrově menších domovech ji nahradí potravinové skříně nebo zásuvky s výsuvnými skříněmi.

Důmyslné skříně i zásuvky

Samozřejmě, že při ukládání potravin a nádobí nejde jen o dostatečný úložný prostor, ale také o pohodlí a bezpečnost. Podstatná je přiměřená výška polic a zásuvek, jejich přehlednost a snadná přístupnost.

Kuchyň navrhujeme tak, aby zde našly místo zejména předměty, které používáme k vaření a trvanlivé potraviny, jež nevyžadují chlazení. Ve výšce očí by mělo být uloženo kuchyňské nádobí.

V bytech bez jídelny vyčleníme v kuchyni také místo pro příbory, utěrky, kuchyňské ručníky a ubrusy. Množství potřebných věcí není malé, proto vyhradíme horní poličky předmětům, které nebereme do ruky každý den.

Pro dlouhodobé skladování jsou vhodnější uzavřené skříňky než volné police. Především z toho důvodu, že se v nich předměty nezašpiní mastnou párou.

Máme-li opravdu velkou kuchyň nebo jídelnu a můžeme si dovolit příborník, pak vystavíme nejhezčí kusy ve sklenících či otevřených policích a méně atraktivní části výbavy uzavřeme.

Nabídka kuchyňských sestav v různých cenových relacích je dostatečná pro velkou i malou kuchyni. Výrobci vsadili na prakticky členěné prostory. Snadnější přístup k věcem nám umožní vysunovací police stejně tak jako drátěné programy, které působí odlehčeným dojmem.

Plnovýsuv si pochvaluje každý

V současné době nahrazují horní skříňky s klasickými dveřmi tzv. klopny a rolety a spodní skříňky tzv. plnovýsuvy.

Plnovýsuvy jsou chytré zásuvky, které se dají vytáhnout na celou hloubku. Přehledné uspořádání těchto zásuvek zjednodušují různé typy organizátorů (dřevěné, plastové či drátěné vložky), umožňujících snadné vyjmutí uložených věcí. Nosnost plnovýsuvných zásuvek je až 80 kg, takže do nich naskládáme i těžší nádobí.

Zásuvky se dají instalovat i do starších kuchyňských sestav. Oproti klasickým skříňkám je jejich jedinou nevýhodou vyšší cena. Ale všichni, kdo se v kuchyni pohybují každý den, dají přednost pohodlné manipulaci s plnovýsuvy, byť finančně náročnějšími.

Plnovýsuv je k nezaplacení i ve spodní části spížové skříně, kde nemusíme dlouze pátrat po stavu potravinových zásob. U spížových skříní se používají výsuvné drátěné regály, k nimž lze přistupovat oboustranně. Na výběr jsou skříně v šířce 30 a 45 cm.

Plnovýsuvy mají zvláštní kování a některé jsou vybaveny i speciálními tlumícími programy (brzdičkami), které pohltí zvuk zavírající se zásuvky.

Účelně se dají využít i rohy

Také za zužitkování každého místa v rohové skříni zaplatíme „ pár korun navíc“. Zatímco donedávna se používaly jen otočné karusely, nebo půlkruhové otočné police, dnes to jsou důvtipné výsuvné drátěné systémy.

Za efektní využití sebemenšího místa v rohu ovšem zaplatíme o dost víc, přičemž cena skříňky bude čtvrtinová a karuselu třetinová. Předtím, než začneme nesmyslně utrácet za vybavení, ujasníme si, kolik hrnců a talířů v kuchyni opravdu potřebujeme. Přednost dáme stohovatelným sadám kovového nádobí.

Praktickým trendem posledních let jsou závěsné systémy a otevřené police, kde máme všechny potřebné předměty a věci od ubrousků přes kořenky až po prkénka na dosah. Vkusně uložené věci jsou i vhodnou kuchyňskou dekorací. Otevřené police nahrazují postupně horní skříňky. A dostatek úložného prostoru získáme plnovýsuvy ve spodních skříňkách.

Azyl pro malé spotřebiče

Každodenní vyndávání kuchyňských robotů, topinkovačů či mixérů ze skříněk, natož ze spíže je dost nepříjemné. Náhradním řešením může být roletová skříňka, kde najdou spotřebiče trvalé působiště. Užitečné jsou skříňky vybavené zásuvkou na elektřinu, takže se spotřebiči nemusíme vůbec manipulovat a po skončení práce jen zatáhneme roletu. Toto řešení oceníme zejména v malých kuchyních.

Rady a tipy

Co se vyplatí pořídit:

  • velkou potravinovou skříň
  • spodní skříňky s plnovýsuvem
  • skříňku pro elektrospotřebiče
  • závěsný kovový program
  • výsuvný koš na tříděný odpad
  • spížovou skříň s výsuvem
  • rohovou skříňku s karuselem
  • tlumicí dorazy u skříněk
  • systémy pro využití koutů
  • systémy pro ukládání nádobí

Každá hospodyně přivítá, pokud má po ruce ruční vysavač, mop, kbelík a čisticí prostředky. V moderních kuchyních řeší tento problém skříňka umístěná pod dřezem. S úklidem úzce souvisí ukládání kuchyňského odpadu, s nímž počítají koše na tříděný odpad. Obvykle se instalují poblíž dřezové skříňky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám