Hlavní obsah

Jemné květinové vazby, které navodí jarní atmosféru

Právo, Hana Šmidrkalová

Předjarní romantiky není nikdy dost, zvlášť když za okny jsou nejčastěji plískanice a smutné ocelově šedé nebe. Svěží dotek frézií a amarylky promění na nějaký čas příjemně interiér a hlavně – způsobí radost při každém pohledu na ně.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Frézie

Článek

Inspirativní vazba z frézií dýchá jarními, svěžími optimistickými barvami a zároveň se v teplém interiéru rozvoní. Žluté frézie jsou jednoduché velkokvěté, růžové zase plnokvěté (v jednom poupěti je více okvětních plátků). Vazba je doplněná zelenými větvičkami salalu (Gaultheria shallon) a panašovaného phytospora.

Salal je vřesovcovitá rostlina pocházející ze severozápadního Pacifiku v Severní Americe, u nás s oblibou používaná do floristických vazeb. Phytosporum patří rovněž k populárním zeleným doplňkům.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Frézie

Amarylis ve dvou variacích

Amarylis neboli hvězdník je překrásná rostlina (cibulovina), u nás hojně pěstovaná jako pokojovka. Ve floristice se dá bezvadně použít. Rostlina vyžene svůj krásný květ na mohutném stonku během pár týdnů. I taková rostlina se dá floristicky zpracovat jako řezaná květina do vázy nebo jako originální solitér. Zavěšený v prostoru ihned upoutá pozornost všech.

Pro amarylis jsou typické květy v červené barvě. Můžou být i v bílé, růžové, zelenkavo-červené, ale i oranžové. Nádherný květ je sám o sobě dominantní, neobvyklý.

Amarylis se dá v květinářstvích pořídit za 80 až 120 Kč, s jemným aranžováním se cena vazby může vyšplhat na 150, maximálně 200 Kč.

Amarylis do vázy - Stonek květiny je doplněn větvičkami svídy (ty se sbírají v zimě) a dlouhým dekorativním listem aspidistry.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Amarylis

Ve váze se mohutné květenství může zlomit, a proto je floristé vyztužují tyčkami nebo pedikem, aby se květ nezlomil. Vazba zůstane ve váze kompaktní nejméně týden.

Amarylis jako závěs - Naprosto originální řešení, výrazně dekorativní, v jehož případě nepotřebujeme vázu, protože místo vázy poslouží samotný stonek.

Složení vazby: květ amarylisu, větévka eukalyptu (neboli blahovičníku), růžové kvítky alstromérií a bergras (medvědí tráva).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Dekorační prvky: stuha, kokosové vlákno, drátky, lepicí páska.

Připravíme závěs a doprovodnou vazbu z alstromérií a eukalyptu. Tuto doprovodnou vazbu nakonec zasuneme do ozdobeného stonku amarylisu, jemně doplněného stuhami a vláknem.

Před zavěšením do interiéru nalijeme do stonku amarylisu vodu – nejméně na 10 dní máme jedinečnou dekoraci do bytu!

Jak zafixovat závěs?

Asi 5 cm pod úrovní řezu stonek zpevníme po obvodu lepicí páskou. Vázacím drátem pak stonek propíchneme ve dvou bodech pod lepicí páskou a z drátku uvážeme očko na zavěšení.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ukázka fixace závěsu

Reklama

Související témata:

Související články

Cesmíny jako malované

Aby byla zahrada pěkná po celý rok, to je touha všech jejích majitelů. Proto zahradní tvůrci sáhnou často do sortimentu stálezelených dřevin, které jsou krásné...

Proč narcisy někdy nekvetou

Už jste to někdy určitě zažili: těšili jste se na rozkvetlou přehlídku narcisů, netrpělivě vyčkávali první květ nové odrůdy a ono – nic. Absence květů nebo...

Půvabné předzahrádky

Prostoru před domem jsme se naučili říkat půvabným slovem – předzahrádka. Některé jsou sice svými rozměry dost velkorysé, povětšinou však předzahrádky tvoří...

Výběr článků

Načítám