Hlavní obsah

Moderní sedačky okouzlí designem i praktičností

Právo, Gisela Růžičková

Dnes je středem našich domovů obývací pokoj často propojený s kuchyní. A právě tady trávíme nejvíc času. Role obývacího pokoje jako společenské místnosti posílila ještě víc s příchodem televize, ale důležitým prvkem každého obýváku zůstávají sedačky. Ty moderní slouží nejen k sezení, ale třeba i k přespání, a navíc okouzlují vytříbeným designem.

Článek

Nábytek v bytě hraje důležitou roli hned z několika důvodů. Na jeho výběru záleží nejen to, jak pohodlně se nám v daných prostorách bude žít, ale i jak bude celková atmosféra místa působit. Sedací soupravy, ale také křesla či pohovky se tak stávají mocnými nástroji, jimiž můžeme interiéru vtisknout duši a tolik žádaný pocit pravého domova. Proto od sedací soupravy žádejme víc, než jen plochu vhodnou k pohodlnému sezení.

Současné moderní a nadčasové sedací soupravy v sobě snoubí praktičnost spolu s pohodlím a krásou. Trendem jsou kvalitní a elegantní pohovky s nastavitelnými opěradly, úložnými prostory nebo rozkládací modely určené k občasnému i častému přespání. Většina z nabízených typů je navíc dostupná v různých modifikacích.

Sedačku si tak můžeme nechat sestavit podle prostorových dispozic bytu. Svému vkusu nebo stylu pak můžeme přizpůsobit vzhled pohovky a vybírat z široké škály druhů potahů i barev, kde se drží na výsluní kromě bílé i všechny přírodní tóny.

Druhy potahových látek

Se sedačkou si vybíráme i potahový materiál. Ale jaké vlastnosti by měl mít? Především by měl dlouho vydržet, být praktický z hlediska údržby a nebude na škodu, když bude vzhledově přitažlivý. Také by se měl do bytu hodit nejen barevně, ale i stylem. Lze si zvolit sedačku se snímatelnými potahy, ale tady je vždy nutné poradit se s výrobcem o tom, zda po vyčištění či vyprání potah opět navlékneme.

A nejde ani tak o sražení materiálu jako o to, že nedokážeme stlačit matraci tak, abychom potah bez problémů opět navlékli. Máme-li domácí mazlíčky, nebo malé děti, vyplatí se, když si pořídíme na přechodnou dobu přehoz, který sedačku ochrání, nebo se dočasně vzdáme designové, a tedy i dražší sedací soupravy.

  • Alcantara® je potahová látka s tradicí. Svým vzhledem připomíná semišovou kůži, je syntetická (polyuretan/polyester) a splňuje veškeré ekologické parametry. Je měkká, pružná a poddajná. Její odolnost proti oděru a stálost barev garantuje výrobce 10 lety. Semišového až sametového vzhledu a hedvábného lesku se dociluje zvláštní abrazivní (otryskávací) technologií, která naruší povrch materiálu a zároveň jej změkčí. Základní škálu tvoří 50 barevných odstínů, které jsou ve standardní nabídce. Alcantara je dnes díky všem svým jedinečnostem jedním z nejvyhledávanějších potahových materiálů.
  • Mikrovlákno, které mnozí výrobci vydávají za Alcantaru, patří mezi textilie vyrobené z tenkých vláken, které na omak připomínají semišovou useň, mají luxusní vzhled a snadno se udržují. Tím, že výrobci nabízejí různá složení, mají látky i odlišné vlastnosti. Přidaná pružná vlákna zabraňují např. vytahování potahu, s impregnací se materiál zase tolik neušpiní.
  • Bavlněné potahové látky mají nižší životnost a omezenou stálobarevnost, proto se při čalounění sedaček moc nepoužívají. Jejich předností je přírodní původ a nižší cena.
  • Mikroplyš je dvouvrstvý potahový materiál s výbornými užitnými vlastnostmi, které jsou dány pevným tkaným podkladem. Ten se skládá napůl z bavlny a napůl z polyesteru. Horní vrstvu tvoří stoprocentní nylon, který je odolný proti špinění a dobře se čistí.
  • Mikrofáze je materiál oblíbený kvůli dobrému poměru mezi cenou a užitnými vlastnostmi. Je to jednovrstvý, povrchově upravený 100% polyester. Nezklame při každodenním používání, je odolný proti ušpinění a dá se dobře čistit.
  • Umělé usně se skládají také ze dvou vrstev, horní tvoří polyuretan, podklad bavlněný úplet. Hodí se pro alergiky a dá se čistit vlažnou vodou se saponátem.
  • Kůže je přírodní materiál, který časem získává na kvalitě. Je komfortní, elegantní a snadno se udržuje. Ze žádného jiného materiálu neodstraníme skvrnu tak lehce jako právě z kůže.

Zalakované, vysoce chráněné kůži dáme přednost v případě, že na kožené sedačce trváme a máme malé děti. Na údržbu stačí voda se saponátem, kterou nakonec setřeme dosucha. I přesto, že je sedací souprava zalakovaná, zachovává si své původní vlastnosti včetně odolnosti proti skvrnám. Měkká a jemná kůže je náchylnější na poškození.

Design, rozměr i ergonomie na míru

Vybírat můžeme ze sedaček, pohovek i křesel a taburetů ze sériové výroby, ale daleko přitažlivější jsou kusy zhotovené na míru, kde se výrobci přiblíží naší představě o vzhledu, ale vyjdou vstříc našim požadavkům i v libovolném uspořádání (dispozici) sedačky.

Důležité je, že si můžeme zvolit vlastní hloubku a tvrdost sezení, výšku a styl provedení opěráků i područek tak, aby odpovídaly naší představě i po stránce ergonomie sezení a pohodlí. Sedačku lze vybavit doplňky jako jsou rozkládání, úložné prostory, ale kombinovat se dá i materiál nožiček, odkládací desky, podhlavníky, různé typy švů, které sedací plochu zpevňují atd.

Při výrobě sedaček na míru používají výrobci kvalitní dřevotřískové či dřevoštěpkové desky a masivní dřevo na kostry. Vše spojují výhradně nábytkovými šrouby typu konfirmát a metrickými šrouby, nepoužívají sestřelované spoje jako v sériové výrobě. Všechny části koster jsou minimálně o polovinu předimenzované, aby se po letech nerozvrzaly, nerozklížily, nerozpadly či neprolomily. Do vnitřních výplní používají jen certifikované materiály nejvyšší kvality, včetně studených pěn, visco pěn a dutého vlákna.

Na vnější potah si lze vybrat z více než tisíc druhů potahových látek osvědčených evropských výrobců včetně druhů, jež používají renomované evropské firmy zabývající se výrobou souprav.

Rady & tipy

  • Údržba sedacích souprav Textilní potahy zbavíme prachu vysavačem a otřeme vlhkým hadříkem a necháme úplně vyschnout. Umělou useň otřeme měkkým hadříkem a zbavíme ji prachu. Pak vyčistíme jemným hadříkem namočeným ve vlažné vodě s mýdlem. Nakonec otřeme do sucha.
  • Skvrny čistíme měkkým hadříkem namočeným v rozpuštěné sodě a postupujeme od kraje do středu skvrny. Opakujeme s vymáchaným hadříkem a necháme uschnout.
  • Starší koženou sedačku obnovíme tak, že do sklenice nalijeme olej nebo lanolin a zahřejeme ve vodní lázni. Na čištění použijeme měkkou čistou látku a nahřátý přípravek aplikujeme krouživými pohyby. Necháme působit minimálně 24 hodin a pak vyleštíme do sucha.
  • Nikdy nepoužíváme abrazivní čisticí prostředky nebo prostředky obsahující amoniak!
  • K ošetřování a čištění čalouněných sedaček se hodí běžně dostupné prostředky pro daný materiál.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám