Hlavní obsah

Trendy podlahy vyzývají ke kreativitě i návratu k přírodě

Právo, Sylva Svobodová

Kdo hledá do interiéru tak trochu jinou podlahu, určitě dříve či později objeví přírodní marmoleum, nové dekory měkčeného PVC nebo sametový vinyl s názvem Flotex, který nejvíce připomíná nakrátko střižený koberec. Jsou to všechno materiály nejen krásné, ale hlavně praktické a cenově přijatelné.

Článek

Volba podlahy do interiéru je zásadní. Podlaha zaujímá velkou plochu a ovlivňuje vzhled a styl místnosti. Je mnohem důležitější než odstín sedačky nebo kuchyňské linky. Teprve podle podlahy vybíráme a ladíme ostatní kusy nábytku, materiály, odstíny barev. Nároky na ni jsou veliké: musí každý den odolávat chůzi, odstřikující vodě, špíně, rozlitým tekutinám, pojíždějícím kolečkám pracovní židle, botám, které přišly zvenku.

A ještě něco si musíme před nákupem uvědomit. Podlaha je tady na delší dobu, nevyměníme ji tak snadno jako textilie na oknech. Proto tedy volbu pečlivě promýšlíme. Chyba, která se, bohužel, objeví často až v praxi, nás bude dlouho provázet. Nehledě na špatně investované finance.

Možnosti výběru podlahového materiálu jsou obrovské: zvolit můžeme materiál umělý (plovoucí laminát, PVC, některé druhy koberců), anebo přírodní (keramická dlažba, kámen, dřevěná podlaha, linoleum – marmoleum).

  • Současným trendem je návrat k přírodě, přírodním materiálům, protože mají spoustu bezvadných vlastností. Jsou krásné na pohled, příjemné na omak a hlavně zdravé (vhodné pro alergiky, kterých je čím dál více i mezi dětmi).
  • Kdo se chce držet přírodních materiálů, volí nejčastěji dřevěnou podlahu, někdy i kámen.

Na trhu je ale i další přírodní materiál, který lze se dřevem skvěle kombinovat: linoleum (můžeme znát pod obchodním názvem marmoleum, artoleum), kteří ještě stále mnozí chybně považují za umělý! Přitom je vyrobený čistě z přírodních ingrediencí a pracovat s ním je radost.

Není divu, že si ho oblíbili architekti a designéři: vyzývá ke kreativitě, k nevšedním nápadům, originalitě. Nabízí několik desítek odstínů, klást ho lze do pásů, čtverců, laserovým paprskem vyřezávat rozmanité tvary a všechno dohromady nápaditě zkombinovat. A to nejen na podlahu, ale i na stěnu jako obklad.

Marmoleum tisíckrát jinak

Marmoleum je známá značka linolea, které má mramorovaný vzhled. Linoleum se vyrábí smícháním lněného oleje, přírodní pryskyřice, dřevité moučky, vápence, za barevnost mohou přírodní pigmenty, jako podklad se používá přírodní juta. Jde čistě o přírodní produkt, který má dnes 180 odstínů a různé vzory (reliéfní najdeme v řadě crocodiles, cirrus má velmi jemné vroubkování, které připomíná jemný písek ve vodě apod.)

Marmoleum je vždy více či méně mramorované, což je nejen efektní, ale i praktické. Špína či drobné nečistoty nejsou na podlaze vidět. Prodává se v rolích šíře 2 m nebo v kolekci dual jako čtverec.

Při výběru vzoru v showroomu si předváděné vzorky pečlivě prohlédneme, ale nejen v rukách. Doporučujeme si vzorky položit na podlahu, protože teprve ze vzdálenosti cca 160 cm je uvidíme jako po skutečné pokládce. Možná zjistíme, že vzorek, který se nám původně zdál příliš extravagantní, je z větší vzdálenosti moc hezký (podle prodejců je v Čechách nejprodávanější odstín sytě oranžové, takže dobrá zpráva – barev už se nebojíme).

V řadě Artoleum najdeme odvážnější vzory: jsou více žíhané, je to kolekce hravá, ještě více barevná. Některé vzorky jsou založeny na kontrastu černé a bílé, jiné jsou pruhované, s dekorem dřeva.

Pokládku svěříme odborníkům

Marmoleum se lepí na připravený podklad (musí být hladký, čistý, suchý, rovný, beze spáry, nesmí se hýbat). Celoplošně se používá samonivelační stěrka, podklad lze vyrovnat i pomocí tzv. MDF systému. Role se přilepí a spoje svaří. Ke každé barvě ze vzorníku je k dispozici odpovídající barva svařovací šňůry, takže napojení pásu je téměř neviditelné. Vlastní zakončení marmolea u stěny lze provést několika způsoby: klasickou lištou, tzv. vytahovaným soklem nebo instalací pruhu materiálu po obvodu a jeho zasilikonováním ve spoji s podlahou.

Marmoleum lze položit do jakékoli místnosti, tedy i koupelny, ale tam za určitých podmínek. Přírodní materiál zvládá bez problému kontakt s vodou na povrchu, ale nikdy se nesmí vlhkost dostat na rubovou stranu. Proto jsou důležité dobře svařené spoje, v koupelně se doporučuje jako zakončení tzv. vytahovaný sokl na stěnu. Marmoleum stejně jako dřevo přijímá teplotu okolí, takže v bytě na něm bosé nohy nezebou. Je vhodné nad podlahové topení.

Vlastní instalaci linolea – marmolea necháme vždy na odborníkovi. Jde o materiál, který má svá specifika a není stejný jako pokládka PVC nebo jiných umělých materiálů.

Doporučujeme zkontaktovat na webu proškoleného pracovníka, který má za sebou mnoho pokládek, své práci rozumí a má dobré reference. Konečná spokojenost s podlahou se totiž skládá ze dvou věcí: dobře vybraného materiálu a kvalitní pokládky. Jestliže se lidská práce nepovede, materiál samotný za špatný výsledek nemůže.

Jednoduchá údržba

Údržba marmolea je opět podobná jako u dřevěné podlahy. Zásadou je používat na přírodní materiály přípravky na mýdlové bázi, nikdy jar, který opravdu slouží jen na odmaštění špinavého nádobí! Při běžném úklidu se marmoleum vysává, nebo se nasucho stírá prachovým mopem. Protože jde o materiál antibakteriální, případné bakterie se na něm dále nemnoží, díky antistatičnosti nepřitahuje prach a je také homogenní.

To znamená, že je v celém průřezu stejně probarven a v případě vrypu či rýhy se rozhodně „neodhalí“ jinak zbarvená vrstva, která by byla vidět. Přírodní linoleum je odolné a nenáročné na údržbu i díky speciální vrstvě Topshield, což je dvouvrstvý, vodou ředitelný povrchový nátěr, který chrání podlahu před poškozením.

  • Cena marmolea je 595 Kč/m2 bez daně (plastické vzory jsou dražší o sto korun), samotná pokládka vyjde od 200 do 400 Kč podle náročnosti (rozhoduje třeba členitost pokoje, náročnost přípravy podkladu apod.).

Měkčený vinyl je odolný

PVC měkčený vinyl je umělý materiál, jehož hlavní předností je praktičnost. Výborně se udržuje, je odolný, nevadí mu voda, snese i „hrubší“ zacházení. Vinyl je výborný např. do kuchyně nebo dětského pokoje, protože jakákoli vylitá barvička z kelímku a kresba štětcem mu rozhodně nevadí (s utřením nemusíme ani tolik pospíchat). Přitom vinyl má dnes už tak reálné vzory (např. dřeva), že ho na první pohled ani nepoznáme.

  • Základem vinylu je skelné rouno, jehož hustota má vliv na tvarovou stálost (čím hustší, tím lépe drží). Dále je vrstva PVC, podklad pro tisk, na který se tiskne motiv (používají se vodou ředitelné barvy). Na rubové straně se u kvalitních PVC nachází mechanická pěna, která má tvarovou paměť. To znamená, že se po zmáčknutí vrátí do své původní podoby, tvaru (po nájezdu kolečkovou židlí nezůstane prohlubeň, ale materiál se opět vyrovná dohladka).
  • Vinyl se prodává v rolích o šíři 2, 3, 4 m, což je praktické. Ani ve středně velké místnosti se materiál nemusí spojovat, nemáme tudíž spáry, ale celistvou podlahovou krytinu, který výborně tepelně a zvukově izoluje. Vinyl se prodává v několika provedeních: řada Nova (570 Kč/m2) je určena do zatěžovanějších prostor, Viva se bere jako kolekce hodně oblíbená zejména pro příznivý poměr mezi cenou a kvalitou (378 Kč/m2). Dále je v nabídce Novilux, který je velmi zátěžový, se zvýšenou protiskluznou hodnotou.

Rozdíl mezi prodávanými PVC na trhu je velký. Jak poznáme ten kvalitní? Můžeme jednoduše zkusit, zda se nelepí, když na něho sáhneme. Pokud ano, je jasné, že špína na něm se snadno uchytí a hned tak se nepustí. Také sledujeme tloušťku a skladbu celého materiálu. Odborníci ale upozorňují, že zákazníci často hodnotí pouze výšku nášlapné vrstvy. Ta ale ještě nevypovídá o kvalitě, protože bez dobrého podkladu sama o sobě nic neznamená.

Nové kolekce PVC na trhu

Na trhu se čerstvě objevila kolekce PVC pro rok 2011–13, která nabízí nové dekory. Především tmavší zabarvení, širší „prkna“ v případě imitace dřevěné podlahy (nejen klasickou třílamelku), hodně odstínů dubu (doběla nebo naopak tmavšího), exotické dřevo: zebrano, wenge, větší plastičnost, nápadnější reliéfy, rustikálnost, přiznané kresby, dekory mořské trávy, bambusu. Imitované keramické obkladačky nabízí v nové kolekci větší formáty, hrubší povrch. PVC je vhodné nad podlahové topení, zvládá bezpečně kolečkovou židli.

Sametový vinyl

Mezi méně známý, ale zato senzační materiál patří tzv. sametový vinyl Flotex. Vypadá jako nakrátko střižený koberec, ale koberec to přitom není. Základem je skelné rouno, na povrchu jsou hustá a 2 mm krátká nylonová vlákna, která jsou heboučká na omak.

Sametový vinyl je šikovný třeba do dětského pokoje. Batolata, která si hrají celý den na zemi, jsou pěkně v teple a na měkkém. Sametovému vinylu vůbec nevadí voda, nepřijme a nevsákne žádnou barvu z tekutiny.

Prodává se v rolích o šíři 2 m a lepí se na kvalitně vystěrkovaný podklad. Je to materiál vyloženě určený pro alergiky (antibakteriální), každá žena ocení nenáročnou údržbu a stále skvělý vzhled. V nabídce je mnoho dekorů a barev (tečky, kostičky, žíhání, tvary spirály, kruhu, dekory abstraktních jednoduchých květin apod.). Flotex bez problému zvládne kolečkovou židli, instalovat podlahové topení pod něj je zbytečné. Cena 1074 Kč/m2.

Připraveno ve spolupráci s firmou Forbo, www.forbo-flooring.cz

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám