Hlavní obsah

Moderní klozety a bidety překvapí funkcemi i elegantním designem

Právo, Gisela Růžičková

Spolu se zvyšující se kulturou péče o tělo a zkvalitňováním bydlení vůbec se stává neodmyslitelnou součástí koupelny vedle klozetu také bidet.

Článek

Klozet vybíráme podle toho, zda nám vyhovuje model kombinační s keramickou splachovací nádržkou nebo závěsný, případně stojící se samostatnou nádržkou zabudovanou např. v konstrukci stěny. Dalšími požadavky při výběru konkrétního modelu jsou tvar a design.

Jaký má být kvalitní klozet? Především komfortní, hygienický a měl by odpovídat našemu vkusu. Jiné požadavky na klozet mají mladí zdraví lidé, jiné zase lidé starší nebo nemocní. Stejně tak mají jiné nároky rodina s více dětmi, singl nebo pár. Při konečném rozhodnutí přihlédneme také k pohodlí, snadné údržbě i úsporám.

Kritéria pro výběr klozetu

Hluboké a ploché splachování ovlivňuje tzv. konstrukce klozetové mísy. Běžnějším typem je klozet s hlubokým splachováním, kde exkrementy padají přímo do zavodněné části mísy. Méně používanou variantou je ploché splachování. Využívá se hlavně v nemocnicích, protože umožňuje vizuální kontrolu stolice.

Náročnost splachování je dalším parametrem výběru. Ovlivňuje ji tvar mísy společně s konstrukcí vnitřního splachovacího kruhu.

Běžný je tzv. otevřený splachovací kruh, kterým voda volně vytéká do celé mísy. Při větších rozměrech klozetu a menším tlaku splachovací vody tato varianta nezajistí rovnoměrné opláchnutí celého povrchu mísy. Některé klozety jsou proto vybaveny kruhem uzavřeným, který má po celé délce drobné otvory, z nichž voda rovnoměrně vytéká po celém obvodu mísy.

Kromě toho existují i klozety s kombinací těchto systémů. Ty mají v zadní části uzavřený kruh, jenž zabrání odtečení většiny vody. Ta pak může proudit dále do přední strany klozetu s kruhem otevřeným. Jde o výrobně složité detaily, které nejsou běžným standardem v ekonomické ani v luxusnější třídě klozetů.

Poslední variantou je kruh polouzavřený. Vychází z konstrukce kruhu otevřeného, ale navíc vytváří po celém obvodu mísy žlábek, z něhož voda vytéká rovnoměrně až po jeho naplnění. Také ten je výrobně náročný a využívá se jen výjimečně.

Kvalitní glazura je nutná už z toho důvodu, že se na vnitřním povrchu toaletní mísy vyskytují různé mikroorganismy a bakterie. Nejvíce nečistot se usazuje v samotné toaletní míse ve vnitřním splachovacím kruhu. Dalším rizikovým místem je odpad v zadní části toalety. Usazování nečistot na těchto problematických místech zabrání kvalitní glazura. Je technologicky poměrně složitá, ale vyplatí se na ni zaměřit.

Sedátko s antibakteriální úpravou si pořídíme kvůli koncentraci bakterií. Unikátním řešením je duroplastové sedátko s aktivní antibakteriální úpravou. Materiál je obohacen o antibakteriální látku s obsahem iontů stříbra, které mají schopnost během osmi hodin zlikvidovat veškeré usazené mikroorganismy. Tato trvalá úprava je zdravotně zcela nezávadná a právě takové sedátko ovlivňuje komfort užívání klozetu. Konstrukce takového sedátka zjednoduší údržbu toalety v případě jednoduché montáže a demontáže sedátka i s poklopem.

Vnější údržba klozetů bude snadnější se speciální povrchovou úpravou koupelnové keramiky, která zabrání vytváření typických kapek, které po zaschnutí zanechávají na povrchu drobné mapy. Výrazně tak zjednoduší především údržbu vnějších povrchů keramiky.

Tvar klozetu a způsob jeho připojení také ovlivňují úklid místnosti. U stojících variant je optimálním řešením připojení mísy speciálními šrouby, díky němuž odpadají zbytečné prolisy ve hmotě keramiky. Jde o řešení nejen elegantní, ale také hygienické.

Pohodlí při sezení a vstávání je důležité zejména pro starší ročníky. Naštěstí jsou na výběr kromě klasické výšky 43 cm i vyšší klozety při zachování vzhledu a designu.

Bidet není pro snoby

Bidet představuje spolehlivou záruku pohodlí a maximální hygienu intimních partií. Je zřejmé, že očista proudem vody je zdravější než použití toaletního papíru. Nezpůsobuje totiž žádné oděrky ani praskliny kůže!

Jestliže jsme se pro bidet rozhodli, bude nás zajímat, kam ho umístit. Záleží na možnostech a velikosti bytu, ale obecně platí: chceme-li jej používat pouze k omývání intimních partií, nabízí se toaleta, a bude-li sloužit i k mytí nohou, osadíme jej do koupelny.

  • Bidety dělíme podle základních znaků do několika kategorií. Dříve používané stojící bidety dnes doplňuje, stejně jako u klozetů, také závěsná verze.
  • Časem se bidety vyvíjely i podle způsobu přívodu vody. Spodní sprška umístěná ve dně bidetu a přívod vody jeho okrajem byly postupně opuštěny, kvůli možné kontaminaci čisté vody znečištěnou odtékající vodou.
  • Prosadily se varianty se stojánkovou baterií či armaturou zabudovanou v zadní části bidetu.
  • Bidety se objevují v designových sériích, které obsahují různé verze v jednotném designovém stylu, aby nerušily vzhled celé koupelny či toalety. Stačí si jen vybrat set a rozhodnout se mezi stojící a závěsnou verzí.

Reklama

Související témata:

Související články

Harmonické bydlení podle učení Feng shui

Alespoň takové je pro Andreu Gheorghe, která se před osmi lety nastěhovala do třípokojového bytu v cihlovém čtyřposchoďovém domě. Jak říká, je to klasická...

Výběr článků

Načítám