Hlavní obsah

Ložnice by měla být rájem odpočinku a uvolnění

Právo, Karolina Černá

V ložnici trávíme třetinu každého dne. A i když si ji plně neuvědomujeme, naše mysl a tělo registrují kvalitu naší ložnice až moc dobře. Je-li zařízena správně, odmění se tím, že se ráno probouzíme s úsměvem a plní energie.

Článek

Ložnice by měla být v domě nebo bytě umístěna v té nejméně rušné zóně. Není-li tomu tak, vyplatí se investovat do odhlučnění stěn, kvalitních oken, okenic a žaluzií. Obvykle lidé směrují ložnici na sever. Kdo rád vstává se sluncem, uvítá orientaci na východ. V ložnici bychom se měli cítit především uvolněně, takže bez ohledu na trendy volíme zařízení a barvy, které nám vyhovují.

Ložnicové vychytávky

Obecně pro ložnice platí, že barva stěn a použitých textilií nemá být agresivní nebo depresivní, ať už je to křiklavě červená, žlutá, černá. Vhodnější jsou jemné pastelové odstíny, jedno, zda teplé nebo studené barvy.

Pokud trváme na výraznějších barvách, mohou je mít např. doplňky jako lampy, polštářky, dózy a podobně.

Osvětlení používáme klidové, nepřímé světlo, které rozdělí místnost do více zón. Vyhneme se bodovkám a ostrému světlu.

Pokojovými květinami v ložnici šetříme, hodí se sem rostliny uvolňující silice, jako např. araukárie.

Ruší-li nás příliš mnoho nábytku, investujeme do vestavěných skříní, díky nimž získáme nenápadný úložný prostor, a do paravánů, jež izolují postel od okolního světa.

V centru pozornosti je postel

Postel vždy při pohledu do ložnice upoutá pozornost. Její vzhled však není tak důležitý jako pohodlí, které tělu nabízí. Správný výběr postele se odvíjí od věku, výšky a váhy člověka a také od jeho případných problémů se zády.

Základem postele je kostra, do níž vložíme rošt a na něj matraci. Minimální délka postele by se měla rovnat výšce člověka plus nejméně 20 cm.

Standardní šíře postele pro jednu osobu je 90 cm a délka 200 cm. Optimální šíře dvojlůžka je 180 cm a délka 200 cm. Vyrábějí se i šířky 140 a 160 cm. Výrobci dělají postele na míru podle potřeby, např. s prodlouženou délkou 215 či 220 cm.

Důležitá je i výška tzv. lehu, tedy postele včetně matrace. Pohybuje se od 49 do 56 cm. Vyšší leh ocení vysocí lidé a senioři, kterým se z takového lůžka lépe vstává.

Lůžka s úložným prostorem oceníme v menších bytech. Na druhou stranu zásuvky pod postelí brání důkladnému odvětrání matrace. Proto je nezbytné prostor pod postelí častěji uklízet.

Co nás čeká při nákupu

Kupujeme-li celočalouněnou postel nebo válendu, které už mají matraci v sobě, je cena výrobku konečná. U ostatních typů to tak být nemusí. Někdy totiž bývá uvedena cena jen za rám a nezahrnuje rošt ani matraci.

Ceny rámů na jednu postel mohou začínat již na tisíci korunách, podle materiálu se mohou vyšplhat výše. Mnohem více než jednolůžkové postele se ale prodávají dvojlůžka.

Kvalitní postele bývají z masivu. Cenově dostupnější jsou z měkčího dřeva, ze smrku a borovice. Dvojlůžko bez roštů a matrací vyjde zhruba do 12 000 Kč.

Dražší jsou postele z tvrdších dřev, z buku, břízy nebo dubu. Za dvojlůžko z buku zaplatíme až 20 000 Kč.

Kovová dvojlůžka bez roštu a matrace stojí do 10 000 Kč. Kov může být ale zdrojem rušivých zón a negativně tak ovlivňovat spánek. Kovové či kované postele se často zjemňují použitím dřevěných prvků.

V celočalouněných postelích je matrace pevně spojena s lůžkem. Drží se v nich však prach a roztoči, zato mívají pod sebou velký úložný prostor. Čalouněné dvojlůžko pořídíme od 8000 do 20 000 Kč.

Čalouněné bývají i masážní postele s vibračními motůrky (s pomocí vzduchového kompresoru vytvářejí vibrace, masírují a prokrvují celé tělo). Ty však stojí kolem 70 000 Kč.

Rošt je důležitý základ

Na sebelepší posteli se nevyspíme dobře, jestliže nemá vhodný rošt a matraci. Každý by je měl mít vlastní, protože tělo je velmi individuální záležitost. Proto i pro dvojlůžka doporučují odborníci pořizovat dvoje rošty a matrace. Při výběru matrace musíme vědět, na jaký typ roštu ji položíme, protože ne každá se hodí na každý.

Rošty na trhu jsou pevné laťové a pružné lamelové. Pevné laťové mají čistě podpůrnou funkci, u pružných roštů jsou lamely flexibilně uložené, reagují na jednotlivé tlaky a tím umožňují optimální polohu pánve, ramen a šíje během spánku.

Při výběru roštů dbáme, aby mezery mezi latěmi nebyly příliš velké, jinak dochází k deformaci matrace, protože se mezi rošty propadá. Maximální vzdálenost mezi latěmi je okolo 6 cm.

Rošt s pohyblivými lamelami je pohodlnější. Lamely bývají uchycené v pohyblivých plastových nebo kaučukových kloubech. Podle toho, jak je zatížíme, se lamely v kloubech pohybují a natáčejí, čímž se přizpůsobují tvaru těla.

Kvalita roštu závisí na počtu lamel, na způsobu jejich uchycení k rámu, zda je možné nastavit pružnost lamel podle váhy a přání jedince, pro jakou váhu ležícího člověka je rošt určen a podobně. Tyto rošty vyžadují měkčí, pružnější matrace, které se přizpůsobí pohybu lamel – tedy z latexové, polyuretanové a studené pěny.

Naše pohodlí umožňuje polohování roštů. Nastavit je můžeme ručním nebo elektrickým pohonem. Jednodušší rošt má polohování pouze pro hlavu nebo nohy, složitější umožňuje víc poloh pro hlavu, záda i nohy. Polohovací rošty vyžadují pružnější matrace, které budou dobře kopírovat pohyb celého roštu.

Matrace souznějí s tělem

Matrace nesmí být moc měkká, ani tvrdá. U příliš měkké matrace se páteř při ležení prohýbá do oblouku a nemůže se správně uvolnit. Hodně tvrdá matrace ji naopak přetěžuje, protože je v nepřirozené křivce.

U dobré matrace je páteř při ležení na boku ve tvaru přímky. I v tomto případě platí, že matraci potřebuje každý svoji i na dvojlůžku. Výběr matrace je tak citlivou záležitostí, že někteří výrobci umožňují její vyzkoušení po dobu tří dnů. Jestliže nevyhovuje, může ji zákazník vrátit.

Na výběr máme pružinové matrace. Čím více pružin, tím jsou kvalitnější. Takzvané taštičkové matrace mají větší množství pružin než pružinové, každá pružina je uložena v látkovém pouzdru – taštičce, díky níž matrace nevrže. Oba typy matrací mají povrch zpevněný ještě vrstvami různých materiálů, např. kokosovým vláknem, ovčím rounem, latexem, polyuretanem, atd.

Dále jsou na trhu polyuretanové matrace s různými stupni tvrdosti. Často jsou tvořeny jako sendvič se zpevněným středem nebo se středem z různých profilů, za účelem jejich provzdušnění.

Oblíbené jsou matrace se zimní a letní stranou. Tu první tvoří hřejivá ovčí vlna a letní stranu naopak chladivá a prodyšná vrstva kokosového vlákna (gumožíně). Kvalitní matrace mají navíc změkčenou část v oblasti ramen, tzv. ramenní kolébku.

Matrace ze studené pěny vynikají elasticitou, tvarovou stálostí a dlouhou životností. Pěna je tvořena buňkami se silnější stěnou. Díky velkým pórům je dokonale provzdušněna a lépe odvádí teplo.

Latexové matrace jsou pružné, mívají odlehčující otvory. Dodávají se tří, pěti i sedmizónové. Výborně se přizpůsobují tvaru těla, jsou ideální pro polohovací rošty, mají až desetiletou životnost. Zatímco pod rameny a patami oceníme měkčí zóny, pod bedry je potřeba mít pevnější podklad. Tyto matrace jsou ideální v kombinaci s tzv. línou pěnou. Její tvrdost se mění podle teploty, proto při kontaktu s tělem měkne a díky efektu tzv. pomalého vracení omezuje protitlak a zabraňuje proleženinám.

Jak rozhoduje věk

U mladších lidí zhruba do 40 let je kůže dostatečně pružná a dobře reaguje na místní stlačení těla při styku s matrací. Z toho důvodu jim více vyhovují matrace spíše pružnější, vyrobené z latexových nebo HR pěn (High Resilience). Jde o polyuretanovou pěnu vyrobenou bez použití formaldehydů a jiných škodlivých látek. Vysoce pružný materiál se plně přizpůsobuje lidskému tělu a navíc se vyznačuje otevřenou strukturou, díky níž odvádí teplo a vzniklou vlhkost, čímž omezuje výskyt roztočů.

Lidé po čtyřicítce už nemají kůži tak odolnou, dochází u ní k obtížnějšímu prokrvování, a proto se ve spánku více otáčejí a budí. Proto jim vyhovují matrace s visco-latexovými nebo termoreaktivními pěnami, které daleko lépe reagují na tlak lidského těla při styku s matrací.

Nejpřirozenější postel
Společnost Lomme přišla s postelí ve tvaru vejce. Ovál je prý nejpřirozenějším tvarem a místem pro relaxaci – ochranný vejčitý obal totiž filtruje okolní hluk. Dovnitř postele jsou nainstalovány LED diody, které vytvářejí barevnou atmosféru, o zvukovou kulisu se postará zabudovaný iPod.Nechybí matrace z paměťové pěny, postel můžeme polohovat podle potřeby a dokonce nás namasíruje. Postel navrhla designérka Agnieszka Bernacká a v roce 2008 se s ní stala absolutní vítězkou prestižní soutěže Reddot design. Postel s rozměry 210x315x146 cm nabízí výrobce za zhruba 1 095 000 Kč.
Nejdražší postel
Firma Parnian už 33 let navrhuje nábytek pro nejvýznamnější lidi na světě, královské rodiny a celebrity. Se svým posledním luxusním kouskem Sunset (Západ slunce) se umístila na prvním místě v soutěži Veneer Tech Craftsman´s Challenge v kategorii nábytek pro rok 2010. Postel je z ebenového dřeva, z mahagonového dřeva Sapele a javoru s lesklým lakem. Může se pochlubit dvěma LED diodami: jedna je pro podsvícení a druhá osvěcuje dva připojené noční stolky se zásuvkami.Dominantním prvkem tohoto modelu postele je designově vytvořené slunce na čele postele. Ke standardní posteli si může klient dopřát iPod, vysunovací a otočný televizor, počítačový monitor, skryté úložné prostory, doplňky ze zlata a nerezové oceli. Na zakázku získá matraci z přírodních materiálů, jako jsou vlna, bavlna, latex nebo žíně. V tom nejluxusnějším provedení přijde postel až na 4 milióny Kč, čímž se stává nejdražší postelí na světě.
Nejpraktičtější postel
Novinka Letto Zip láká svým vzhledem i chytrým řešením. Výhoda této postele je v zapracování zipu do vrchní pokrývky. Díky němu ji lze snadno ustlat, stačí ji zavřít na zip. Máme-li dvojlůžko, ale spíme sami, můžeme si pokrývku rozevřít pouze na jedné straně. Cenu výrobce postele Florida Smart Italian Design zatím nezveřejnil.

Jak pečovat o matraci

Matraci můžeme vystavovat teplotám v průměru od 0 °C do 50 °C, přesto není dobré nechávat ji na přímém slunci a ve vlhku. Uchráníme ji tím před vyblednutím potahů a prodloužíme její životnost.

Jestliže vlastníme oboustranné matrace, je vhodné je otočit minimálně 4x ročně, a to i ve směru hlava – nohy. Tímto postupem zabráníme bodovému zatížení stejného místa.

Máme-li u matrace snímatelný potah, je dobré jej sejmout a samotné jádro nechat vyvětrat, případně vysát vysavačem. S ohledem na symboly čištění, které musí být uvedeny u každého potahu, lze potah vyprat či jinak vyčistit.

Ideální je potah se zipem po celém obvodu matrace, který se dá prát v pračce při teplotě 60 °C (tato teplota ničí roztoče). Snímatelný potah je možné doplnit chráničem matrace. Natahuje se gumičkami na rohy matrace. Existují i nepromokavé podložky na matrace, vhodné zejména pro malé děti a starší lidi.

Na neprodyšnou podložku, např. na chatách, se doporučuje pokládat pouze pružinové nebo taštičkové matrace, které jsou samy o sobě dostatečně vzdušné.

Matrace do postele mívají životnost kolem deseti let. Poté už jsou nehygienické a je nezbytné je vyměnit, a to i když ležely na kvalitních roštech, které zajistily odvětrávání.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám