Hlavní obsah

Retro doplňky sázejí na vynalézavost, hravost a vtip

Právo, Karolina Černá

Retro nábytek, bytové doplňky nebo hračky z 50. až 70. let minulého století jsou stále v módě. Atypické tvary, vynalézavost, hravost a barevnost té doby je charakteristická i pro unikátní vybavení pražského hotelu Sax. Nechte se inspirovat designovou retro přehlídkou.

Foto: Milan Malíček, Právo

Prostor za barem je vymalován ve stylu tapet Luigiho Colaniho a nabízí spoustu optických klamů.

Článek

Možná máme nějaký ten retro kousek po babičce ukrytý na půdě a ani netušíme, kolik lidí vyhledává věci z 50. až 70. let minulého století přes internetové aukce, galerie a někdy dokonce na skládkách. Jedním z podobných sběratelů je také majitel pražského malostranského hotelu Sax, díky němuž se stal hotel originálním místem k pobytu.

Unikátní vybavení

Původní koncept vintage hotelu, jehož vybavení reflektuje interiérový design 50., 60. a 70. let 20. století, je z hlavy architekta Jaromíra Pizingera. Také díky němu se v jeho prostorách objevily např. židle a klubová křesla amerických návrhářů, sourozenců Ray-Bernice a Charlese Eamesových, židle finsko-amerického designéra Eera Saarina, kožená křesla Američana George Nelsona nebo obrazy Andyho Warhola.

Foto: Milan Malíček, Právo

Umakartového stolku nebyla ušetřena snad žádná domácnost v 70. Letech minulého století.

Foto: Milan Malíček, Právo

I s plastovými céčky z let 80. lze v bytě udělat parádu, nebo spíš barevný závěs. V pozadí je křeslo Vitra Eames Elefant ve tvaru slona od návrhářů Charlese a Ray-Bernice Eamesových.

Z českých jmen stojí za zmínku např. obrazy Zdeňka Sýkory, plastové hračky Fatra od návrhářky Libuše Niklové nebo tzv. bruselský porcelán předního českého průmyslového designéra Jaroslava Ježka, který se svými servisy vyhrál v roce 1958 na světovém Expu v Bruselu první cenu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Retro zákoutí pro čajový dýchánek dotváří lampa ze 70. let od italského návrháře Harveye Guzziniho.

Foto: Milan Malíček, Právo

Posezení u retro šachového stolku můžeme strávit v křesle ve tvaru vajíčka. Autorem křesla je německý návrhář maďarského původu Peter Ghyczy.

Foto: Milan Malíček, Právo

Skořepina ze sklolaminátu s kulatým otvorem a vypolštářovaným vnitřkem se jmenuje Ball Chair. V roce 1963 ji navrhl finský designér Eero Aarnio. Křeslo visí v přízemní hale hotelu Sax před neméně originální zabudovanou knihovničkou.

Psychedelické látkové tapety v pokojích hotelu Sax jsou od belgické firmy Living Lounge, povlečení od legendární finské firmy Marimekko. Do koberce byla vetkána jména všech designérů, kteří jsou v hotelu zastoupeni. Jejich tvorba byla ovlivněna novými technologickými postupy ve zpracování laminátů, objevem plastu, umělé kůže, kvalitních barev a nových obráběcích strojů na dřevo. V kombinaci barev a tvarů se projevil i vliv hnutí hippies, pop-artu, ale také třeba pronikání do vesmíru.

Hračky Husákových dětí

Sbírka hotelu se stále rozšiřuje a obměňuje. V této souvislosti stojí za zmínku především porcelán v bruselském stylu, ať už jde o moca a čajové servisy navrhované pro Karlovarský porcelán, nebo figurální porcelán. Podobu sbírky servisů, nádob a figurek má dnes na starost český designér Maxim Velčovský.

Foto: Milan Malíček, Právo

Měla babička za sklem v obýváku něco podobného? Porcelánový servis v bruselském stylu.

Za pozornost stojí i sbírka panáčků igráčků a spousta plastových a gumových hraček, na něž se pamatují snad všechny tzv. Husákovy děti. Kdo má pocit, že se do jeho bytu nehodí závěs z plastových céček, plastový nástěnný kapsář Uten. Silo ze 70. let, umakartový stolek či nástěnné hodiny značky Prim, měl by hotel navštívit.

Foto: Milan Malíček, Právo

Hotel Sax se může pochlubit bohatou sbírkou nástěnných hodin značky Prim, které vyvolávají někdejší domácí atmosféru bytů našich babiček.

Byť jde o budovu ze 14. století dostavěnou v klasicistním stylu, její dispozice přímo podporují hravost, barevné kombinace a atypické tvary oblíbené v 50.–70. letech. Díky nim je unikátní atmosféra v hotelu hravá, vtipná a uvolňující.

Reklama

Související témata:

Související články

Retro hračky, které potěší i dnešní děti

Také rádi vzpomínáte na své oblíbené hračky, které vás i vaše sourozence provázely celé dětství? Zajisté mezi ně patřily nejen oblíbené stavebnice Merkur,...

Výběr článků

Načítám