Hlavní obsah

I v malé koupelně se dají vytvářet velké věci

Právo, Sylva Svobodová

Vybavit účelně a prakticky koupelnu na pár metrech čtverečních není snadné. Chce to zamyslet se nad každým detailem, v koupelnových studiích hledat výrobky určené do menších prostor a přistoupit třeba i k rekonstrukci. Někdy jen při stavebním zásahu dosáhneme vhodného usazení sanity.

Článek

Koupelna slouží k ranní a večerní hygieně, ale pro někoho znamená i relaxační místo. Tráví v ní spoustu času, a tak jeho požadavky na vybavení budou jiné než třeba pro rodiny s dětmi. Ty preferují vanu i do malých koupelen, protože hravé koupání si ve sprše potomci zkrátka neužijí.

Právě pro ně je určena speciálně tvarovaná vana se zúžením v místě nohou (místo běžných 70 cm na 50 cm), nebo vana s tzv. sprchovým koncem do tvaru písmene D nebo kruhu. Chce to změnu…

Jestliže nejsme spokojeni se současnou podobou koupelny, doporučujeme zavítat do koupelnového studia, které nám připraví návrhy v 3D podobě a doporučí vhodnou sanitu.

Na první kontakt se připravíme: pečlivě změříme a překreslíme velikost koupelny a její dispoziční řešení na milimetrový papír. Vyznačíme, kde jsou dveře, případně okno, radiátory, umyvadlo atd.

Praktické je přinést i foto naší koupelny. Přesunout v koupelně do jiného místa umyvadlo a vanu není obvykle problém (vývody pro ně se prostě přesekají), ale počítejme s tím, že toaleta zůstane na stejném místě, protože odpadní potrubí je těžké měnit.

Optickému zvětšení koupelny napomůžeme správným výběrem obkladu a dlažby. Preferujeme světlé odstíny, bez vzorku, případně vybíráme jen drobné motivy. Stejně tak doplňky volíme světlé, mohou být lesklé, chromované.

Nezahlcujeme se množstvím, ale řídíme se heslem: jednoduchý design, žádná zbytečná zdobnost a uklizeno! Dobrým nápadem je i velké, na míru vyrobené zrcadlo přes celou stěnu, výměna klasických radiátorů za deskové, topení v podlaze nebo závěsné žebříky.

Dojem prostoru vylepší i sanita zavěšená na stěně. Nábytek vybíráme hranatý, protože potřebuje méně místa než oblouk.

Rady & tipy

Umyvadlo používáme nejčastěji, proto potřebujeme mít více obslužného prostoru. Před umyvadlem je to minimálně 70 cm, u toalety alespoň 60 cm v přední části a nejméně 20 cm po stranách.

Do malé koupelny pořizujeme umyvadlo s menší hloubkou, třeba do 45 cm. Závěsný záchod s hloubkou 48 cm nebo kombi záchod s hloubkou do 60 cm.

Hledáme ideální tvar vany. Šikovná jsou tzv. dvojčata, což je vana s integrovaným sprchovým boxem nebo jedním koncem uzpůsobeným na pohodlné stání (se sprchovou zástěnou).

Jestliže si přejeme bidet, volíme z důvodu úspory místa bidetovou spršku nebo záchodovou mísu s funkcí bidetu, která je ale dražší.

Více místa vždy získáme výměnou vany za sprchový kout. Ten si pak můžeme dovolit i velkorysých rozměrů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám