Hlavní obsah

Designéři si hrají na dřevorubce, tvoří nábytek ze surových špalků dřeva

Novinky, tnk

Trendem v interiérech je už nějaký čas ekologie a ekologické materiály. Přírodniny hrají v interiéru prim, a tak posezení na židlích a stoličkách, které vypadají jako právě vytažené z lesa, bude působit nevšedně a originálně. V poslední době jich designéři navrhli celou plejádu.

Článek

Židle od holandského designéra Florise Wubbena byla vyrobena z větví vrby. Designér na konceptu spolupracoval s umělcem Baukem Fokkemou. Židle nese název Upside down a má připomínat strom obrácený vzhůru nohama.

Zaujme i Pantonka z pařezu od slovenského designéra Petera Jakubíka. Vytvořil ji z jednoho kusu dřeva a je inspirací pro všechny domácí kutily.

Designér vsadil na chatařský způsob

"Jako základní motiv jsem použil světoznámou Pantonku a snad nejprimitivnější způsob, jak si vytvořit něco na sezení. "Chatařský způsob" je každému kutilovi známý, stačí si najít pařez a začít řezat. V mém případě má uživatel k dispozici nářadí, pařez, obrázek Pantonky a ještě video návod. Samotný výsledek je už v uživatelových rukách," říká Jakubík.

A proč si designér zvolil jako inspiraci právě proslulou popovou umělohmotnou Pantonku? "Při  výběru motivu byla Pantonka nejvhodnější díky jejímu tvaru a všeobecné popularitě a tendenci napodobovat ji. Pokud si ji nemůžete nebo nechcete koupit, máte možnost si vytvořit její originální 'fake'," sdělil Jakubík.

Stoličky vytvořené z jednoho kusu dřeva vyniknou v minimalistickém interiéru a v prostornějších místnostech.

Asi neznámějším sedacím nábytkem, který je považován za zástupce surrealismem inspirovaným nábytkem, je lavice od Studia Jurgena Beye. Ta už se dostala do řady učebnic o designu.

Moderní stoličky kombinují surové prvky a perfektně zpracované detaily. Díky nim nábytek vypadá "záměrně neotesaný".

Dřevo v interiéru působí teplým dojmem a zútulní chladný interiér. Hodí se do obývacího pokoje i do ložnice či pracovny a stylově zapadne i do velmi moderních interiérů v hi-tech či urban stylu.

Díky inspiraci přirozenými tvary dřeva vznikají i stolky a dekorace na zeď, případně i vázy ze dřeva. Působivý je i stolek od návrháře Kamila Vaniše. Dřevo je zde sice opracované, ale vyvolává dojem přírodniny.

Foto: Novinky

Stůl od Kamila Vaniše (KV-designs, Orsei).

Tyto designové kousky zapadnou hlavně do interiéru inspirovaného přírodou, kterému vévodí i přírodní barvy. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám