Hlavní obsah

Jak se žije v domě prodchnutém dřevem, lovem a cestováním

Právo, Karolina Černá

Majitel domu ve východních Čechách, který jsme navštívili, má rád kvalitní a krásné věci. Trvá na tom, aby byly také praktické. Vnitřek stavby je prodchnutý třemi jeho láskami - dřevem, lovem a cestováním. Interiér místy připomíná lovecký zámeček.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Členitý dům má několik průhledů do zahrady, proto je uvnitř prosvětlený. Zdálky připomíná loveckou chatu. Vpravo je francouzský bazén, jehož kryt se dá na léto shrnout, jednotlivé díly se zasunují do sebe.

Článek

Členitý dům s terasou, velkými okny a lodžiemi nepůsobí v otevřené krajině nijak rušivě. Je obklopen nenápadným krytým francouzským bazénem 10x5 m, jehož shrnovací konstrukce umožňuje v létě úplné odkrytí.

Na zahradě kromě terasy s pergolou najdeme ještě altánek na barbecue s krytým grilem uvnitř. Dům po právu připomíná loveckou stavbu - majitel je totiž náruživý myslivec a lovec.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Zatočené schodiště dokresluje vzhled hal v přízemí a patře. Lemují ho trofeje.

Stavba zahrnuje dva samostatné byty, jeden v podlaží, druhý v patře. Z podkrovního prostoru o velikosti 82 m2 v patře nad garáží by mohl vzniknout v případě potřeby byt třetí. Zatím slouží jako půda.

Světlo a prostor především

Stavba je díky velkým proskleným plochám uvnitř prosvětlená a přehledná, což vstupním halám a pokojům dodává na velkoleposti. K tomuto pocitu přispívají také lustry z broušeného křišťálu, umístěné na stropech hal a pokojů. Byly vyrobeny v Kamenickém Šenově, proslulém sklářském a historickém městě. Díky broušení se světlo v lustrech rozkládá a krásně třpytí, ať na ně dopadá z kteréhokoli úhlu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Hala se čtvercovou dlažbou z Itálie a mahagonovým nábytkem z ostrova Réunion. Na velkoleposti jí dodává lustr z broušeného křišťálu z Kamenického Šenova.

Základem přízemí je vstupní prosklená chodba s květinami a hala s italskou čtvercovou dlažbou. Z haly vedou dveře do všech pokojů. Na její pravé straně jsou vchody do kuchyně a pracovny majitele. Vlevo do ložnice a do koupelny. Reprezentativní otevřený vzhled haly v přízemí dotváří schodiště zatočené do patra i do sklepa.

Do kuchyně vedou nejen samostatné dveře ze vstupní haly, ale také prosklená skládací stěna z obývacího pokoje. Kuchyni a jídelnu od sebe částečně dělí barový pult.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Kuchyň z třešňového dřeva a jídelna jsou částečně oddělené barovým pultem.

Ložnice zaujme zakulaceným rohem (uvnitř jsou komínové průduchy spolupracující s krbem), venkovními dveřmi přímo do zahrady a velkými okny, charakteristickými pro celou stavbu. Prostor ložnice šetří vestavěné skříně, z ložnice se pak přímo vchází do koupelny s vanou a sprchovým koutem.

Přímo ve směru od hlavního vchodu lze přes halu vstoupit do obývacího pokoje, který vypovídá o aktivitách majitele domu snad nejvíc ze všech místností.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Modrá koupelna pro hosty v patře je zajímavá členitým stropem. Rohová vana s masážními tryskami je dnes moderní.

O teplo se stará krb

Po levé straně od vchodu obývacího pokoje spatříme krb, který rozhodně není obyčejný. Majitel si na něho vzpomněl takřka na poslední chvíli, když už dům stál, protože v obývací místnosti zůstal zakulacený roh, kterým vedly komínové průduchy.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Centrum obývacího pokoje - krb je řešen speciálně, takže bílá leštěná opuka na jeho povrchu zůstává stále bílá. Obývací pokoj má lovecký ráz s trofejemi úlovků majitele domu.

Krb je konstruován tak, že nemá uprostřed tah do komína, jak je obvyklé. Odtahová škvíra se nachází za horní kamennou lištou, takže všechno, co hoří, chytne okamžitě tah vzhůru. Bílá leštěná opuka je tak na povrchu krbu stále čistě bílá, nezačouzená.

Strop v krbu je vyroben z ocelové desky, posazené pod úhlem 35°. Když v krbu hoří dřevo, deska odráží teplo do místnosti. Po uhašení ohně z ní sálá teplo ještě 6 až 10 hodin. Krb je opatřen roštem, pod nímž je popelník, takže se popel nemusí složitě vyhrabávat ven. Propadne do popelníku, který se zavře a vynese. Přes rošt se také do krbu zespodu dostává vzduch, takže se oheň takzvaně nedusí.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Erb rodu s pannou na černém medvědu z lipového dřeva.

Ruční výroba hraje prim

Majitel domu sází na kvalitu materiálu i jeho výborné zpracování a na vzhledu pokojů je to znát. Elegantně působí i nábytek z mahagonu, ručně vyrobený na ostrově Réunion v Indickém oceánu. Masivnější kousky přitom střídají ty odlehčené, takže nábytek jako celek působí dynamicky.

Ze světového veletrhu v polské Poznani pochází obrovská holandská koženková sedačka s křesly, které dominují obývacímu pokoji. Dveře do pokojů a kuchyňská linka jsou vyrobeny z třešně a s mahagonem dobře ladí. V patře je pak dubová kuchyň zhotovená na míru.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Pracovně vévodí bytelný mahagonový stůl, na stěnách vlevo jsou pak ručně malované kresby z Egypta.

V halách se setkáme s jedním či dvěma raritními kousky mahagonových stolků, které přitahují pozornost a nezanikají v množství dalšího nábytku. Na stěnách jsou originální obrazy nedaleké krajiny od místního umělce.

V pracovně majitele upoutá pozornost nejen obrovský ručně vyrobený bytelný mahagonový stůl, ale také originální kresby přivezené z Egypta. V obývacím pokoji na stěně visí ručně vyrobený erb z lipového dřeva - panna sedící na černém medvědu. Šlechtické kořeny majitele domu sahají totiž až do 13. století.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Podkrovní ložnice pro hosty v patře je laděna v modrém duchu, o teplé tóny se starají parkety a lehký nábytek.

Zajímavé jsou také trofeje, které si majitel přivezl z lovů a cest. Chodby a zasedací halu lemují trofeje muflonů, jelenů sika, divočáka nebo královského bažanta. Na římse výše zmíněného krbu a komodě z Réunionu vedle něho najdeme figurky čínské terakotové armády, přírodní korály, pouštní růži ze saharského písku nebo preparované mládě krokodýla z Mississippi.

Reklama

Související témata:

Související články

Dům, který je balzámem pro tělo i duši

Dům v poklidné čtvrti v pražské Staré Ruzyni nepřijde na první pohled ani veliký ani nápadný. Zdání však klame. Najdeme v něm třeba místnost pro wellness, tři...

Jak se bydlí v domě s logickou dispozicí

Manželé Iva a Pavel Dvořákovi si nedávno pořídili rodinný dům. Původně uvažovali o bytu v centru Prahy, který by vyhovoval kvůli pracovnímu vytížení jim...

Výběr článků

Načítám