Hlavní obsah

Budovy se zrcadlovou fasádou rezignují na vlastní tvary

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zajímavé okolí stavby inspiruje řadu architektů k tomu, aby pro budovu zvolili zrcadlovou fasádu. Mnohdy ale jde jen o snahu šokovat a taková stavba pak rezignuje na vlastní tvarosloví. Podobných budov vzniká čím dál více, a tak můžeme zrcadlovou fasádu obdivovat i v Praze.

Článek

Nevšední stavbou, která je doslova skryta ve svém okolí, je stavba "Tree hotelu".  Nachází se v obci  Harads v severním Švédsku. Stavba nese název Mirrorcube (Zrcadlová kostka) a jde o skleněnou krychli postavenou kolem kmene stromu.

V obytném prostoru domu nalezneme manželskou postel, kuchyňský kout, vanu, obývací pokoj a střešní terasu. Do stavby se návštěvníci dostanou přes most, který je napojen na sousední strom. Hotel navrhlo architektonické studioTham & Videgård Architects.

Velkou zrcadlovou plochu má i stavba muzea slavného umělce Salvátora Dalího. Třípatrovou budovu o velké rozloze navrhlo architekti HOK Beck Group. Stavba má díky zrcadlení okolí na fasádě připomínat výtvarnou hru s realitou a snem slavného surrealisty.

Zajímavým architektonickým počinem je i Solar Furnance (Sluneční pec). Ta má strukturu, která zachycuje sluneční světlo díky zakřivenému zrcadlu (nebo poli zrcadel). Zrcadla soustředěním světla na kontaktní místo na něm dosahují velmi vysokých teplot a toto teplo může být dále použito v průmyslu.

Reflexní fasádu má i stavba Nejvyššího kontrolního úřadu v Praze v Jankovcově ulici. Jednoduchá architektura budovy neruší okolí a na svém plášti odráží okolní stavby.  Fasáda tak na první pohled vytváří optický klam.

Foto: Novinky

Nejvyšší kontrolní úřad v Praze.

Foto: Novinky

Na fasádě se odrážejí okolní stavby.

Stavby se zrcadlovou fasádou jsou zajímavým architektonickým zpestřením, které stojí za pozornost. Budovy splývají se svým okolím a neruší pohled na architekturu ve starších stylech.

Anketa

Líbí se vám zrcadlové fasády?
Ano
42,9 %
Ne
11 %
Jsou vhodné do prostředí, kde by moderní architektura rušila
2,1 %
Záleží na stavbě
44 %
Celkem hlasovalo 954 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám