Dům v krásné krajině nedaleko Prahy si postavil podle vlastního návrhu manželský pár architektů. Požadavek byl jasný: jednoduchá dispozice, bezbariérovost, žádné schody a zbytečné chodby. Dům tak vyniká svojí jednoduchostí, nekomplikovaností, jak tvarem, tak i dispozicí. Čtyřčlenná rodina v něm má vše, co pro svůj chod potřebuje - nic není zbytečně navíc, ale zároveň má každý své soukromí.

Obývací pokoj centrem domu

Dům o velikosti 150 m2 podlahové plochy má dispozici 5 kk, která rodině se dvěma dětmi plně postačuje. Nosné stěny domu jsou pouze obvodové, vnitřní tvoří jednoduché příčky, které vymezují jednotlivé pokoje.

Centrem všeho dění je velkorysý prostor o velikosti bezmála 50 m2, kde najdeme obývací pokoj a kuchyň s jídelnou. Kuchyňská linka (světle žlutý nádech), jídelní stůl, pohodlná sedačka a konferenční stolek je samozřejmé vybavení. Místnost ale zaujme krbem a obývací vestavěnou stěnou, která je vyrobená na míru od zkušeného truhláře (tmavě mořený buk). Stěna s knihami, dekorativními předměty a televizí je zapuštěna do niky, takže čistě splývá do roviny, nikde nepřesahuje, neruší.

Tento prostor má i jinou skvělou přednost: dostatek světla. Slunce ráno vstupuje do místnosti od východu skrze velké rozměrově atypické okno (dřevěná eurookna mořená na šedo) a z druhé strany ze západu se loučí přes zahradu s dřevěnou terasou. Obývací pokoj s kuchyní a jídelnou logicky odděluje dům na dvě vzdálenější části: jedna patří rodičům, ve druhé mají zázemí děti.

Kde řádí kluci…

Část domu, tzv. dětská, má dva proti sobě orientované pokoje, střed tvoří koupelna synů a chodba s nikami, ve které jsou za vestavěnými skříněmi uložené předměty denní potřeby. Lze sem vstoupit a procházet ze dvou stran i směrů jednoduchými posuvnými dveřmi, které jsou až ke stropu a zajíždějí do stavebního pouzdra. Je to nadmíru chytré řešení, které šetří místo.

Denní světlo vstupuje do obou pokojů přes velké prosklené plochy, ve středové části, v níž je koupelna a chodba, se sluníčko dostane skrze světlík zabudovaný ve střeše domu.

Koupelna s vanou a toaletou je jednoduchá, na stěnách ji zdobí pozitivní žlutá mozaika. Šampony, sprchové gely a rozmanité předměty potřebné k hygieně se ukládají do nik, na které se myslelo již ve fázi přípravy ke stavbě.

Rodiče potřebují soukromí

Z druhé strany obývacího pokoje se vstupuje do místností, které patří výhradně rodičům. Jsou prakticky zrcadlově obráceny proti části domu, která patří dětem. Namísto dětských pokojů je průchozí ložnice a pracovna (lze z ní vystoupit přímo na terasu), která v případě potřeby slouží jako hostinský pokoj. Ve středové části je opět koupelna s potřebnou sanitou, na chodbě vestavěné skříně do nik. Do této části je také možné vstoupit skrze dvoje posuvné dveře po stranách a projít se kterýmkoli směrem tam a zpět.

Přízemní dům bez prahů lze nazvat plně bezbariérovým, majitelé mysleli hodně do budoucna, kdy běhání po schodech začíná obtěžovat. I když se celá rodina pohybuje pouze v jednom podlaží, má každý své soukromí: obě části od sebe totiž dělí obývací centrální část. Dům drží jednotnou linku i v barevnosti. Vévodí neutrální tóny: krémově bílá, šedá, stříbrná, kterou zvýrazňuje žlutá barva (mozaika v koupelnách, fasáda, obrazy) a červená (podlahová krytina marmoleum - přírodní linoleum).

Rovná střecha s trávou, fasáda se sklolaminátem

Rodinný dům obklopuje zahrada o 3000 m2, která má přírodní ráz. Volně navazuje na les, a tak by se sem ani okrasné dřeviny typické pro městské zahrady nehodily. Zahrada proto tak trochu „žije“ svým životem, což není na škodu. Majitelé si jako „nepřírodní doplněk“ dopřáli pouze bazén, ve kterém se děti v létě příjemně ochladí.

Dům je kromě zahrady nápadný i prostornou zastřešenou terasou (smrková prkna), která je po celé délce domu a má 24 metrů. Konstrukce je ocelová s pozinkem, střechu tvoří vlnitý sklolaminát, který je naprosto bezúdržbový. Stejný sklolaminát slouží z čelní strany domu jako obklad fasády. Rodinný dům má rovnou střechu, jedna část je vyplněna kačírkem, ve druhé části roste zelená tráva, kterou stačí dvakrát za rok posekat.

Dům je postaven ve svahu, pod ním je dvougaráž a sklep o velikosti 70 m2. Slouží na ukládání sportovních potřeb a sezónních věcí, v oddělené části je dílna majitele, nechybí tu ani sklípek na uskladnění ovoce a zeleniny, což zvláště lidé žijící na venkově ocení.