Hlavní obsah

Zabezpečení bytu se vyplatí

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už proto, že se v bytě nezdržujeme po celý den, zabezpečíme své obydlí nejen mechanicky, ale i elektronicky. To znamená, že zamkneme a zároveň spustíme hlídání elektronickým zabezpečovacím systémem.

Článek

Výhodné je využít funkci alarmu, která během dne ohlídá např. garáž a v noci přízemí domu. A to i v případě, zdržujeme-li se doma. Bezpečnostní tlačítko by měli využívat zejména senioři, kteří si mohou kdykoli přivolat pomoc. Ať už bezpečnostní agenturu, rodinu, opatrovníka, sousedy, či lékaře.

Informaci o poplachu dostane majitel

Alarm instalují odborníci tak, aby nebylo možné zničit ústřednu dříve, než stačí přivolat pomoc bezpečnostní agentury a odeslat poplachové SMS majiteli. Ústředna se montuje na skryté místo a nesmí k ní být volný přístup. Už cestou k ústředně je vždy aktivován poplach.

Nejlepší je, když se informace o poplachu přenáší bezpečnostní agentuře, která zadrží pachatele a ohlídá objekt až do příjezdu majitele. Samotnou komunikaci systému s okolím zajišťují sítě mobilních operátorů GSM.

Finančně nedostupné kamerové systémy lze nahradit např. patentovaným bezdrátovým detektorem, který má v sobě zabudovanou malou kamerku. Nejenže ohlásí vniknutí pachatele do objektu a zmate ho bleskem, ale ještě ho několikrát vyfotografuje a jeho portrét odešle bezpečnostní centrále.

Na ostrahu majetku si vybíráme seriózní zavedenou bezpečnostní agenturu, která ručí za výcvik svých lidí. Poznáme to už podle oblečení, vybavení a auta, kterým pracovník bezpečnostní agentury jezdí.

Výhodou je, že hlídky zásahových vozidel jsou pravidelně cvičené na kontakt s pachatelem, jsou vybavené jak střelnou zbraní, tak slzným plynem a jsou trénovány, aby zneškodnily zloděje bez rizika.

Všechny prvky zabezpečovacího systému jsou konstruovány tak, aby rozpoznaly pokusy o demontáž, rušení, pokusy o prolomení přístupového kódu apod.

Kvalitní zabezpečovací systém pořídíme od 25 000 Kč včetně instalace. Cena za hlídání objektu bezpečnostní agenturou (pultem centralizované ochrany - PCO) se pohybuje podle typu služby od 500 Kč měsíčně (např. u SV-Agency). Navíc je možné si toto hlídání vyzkoušet nezávazně na půl roku zdarma (www.hlidanizdarma.cz).

Obávat se nemusíme ani zbytečných poplachů, jestliže se obrátíme na výrobcem proškolené montážní firmy (www.alarmyvyskocil. cz). Nekvalitní instalace nebo instalace svépomocí bez znalosti problematiky může potíže s falešnými poplachy způsobit.

Mýlí se všichni, kdo se domnívají, že zloděje odradí velký zlý pes na zahradě. Ten kvalitní alarm nenahradí a není ani lacinějším řešením. Ideální kombinací je alarm na hlídání a hodný pes pro radost.

Reklama

Související témata:

Související články

Trezor by měl být v každé domácnosti

Trezor vybíráme na míru, důležité jsou naše prostorové možnosti a také to, co vše potřebujeme uložit. Trezor nepořizujeme na pár let, proto jeho koupi důkladně...

Výběr článků

Načítám