Hlavní obsah

Při rekonstrukci koupelny se vyplatí myslet dopředu

Při zařizování koupelny je dobré myslet na budoucnost. Při výběru nebo umisťování nábytku, sprchového koutu nebo umyvadla je vhodné si představit sebe za deset, dvacet nebo třicet let, protože koupelnu si člověk zařizuje v průměru pouze dvakrát až třikrát za život.

Článek

Poprvé, když se osamostatní, podruhé už s vlastní rodinou a většinou s malými dětmi, potřetí ve zralém věku, když už děti odejdou a interiér se přizpůsobí znovu životu ve dvou. Při zařizování koupelny by neměly hrát roli jen módní vlny, je tedy důležité, aby každá koupelna byla nejen krásná, ale i pohodlná a vyhovovala stylu obyvatel bytu.

Nešetřit za cenu kompromisů

Cesta za novou koupelnou paní Marty začala v koupelnových studiích. Základní průzkum trhu měl přinést jak orientaci v nabídce, tak i v cenách a tedy i v celkovém rozpočtu, který by na vybavení koupelny byl dostačující.

„Nejprve jsem si udělala představu, jaké vybavení bych v koupelně chtěla mít a pak teprve jsem se zajímala o ceny. Vycházela jsem z toho, že novou koupelnu pořizuji na mnoho let a nechtěla jsem šetřit za cenu kompromisů. Přitom jsem ale pochopitelně chtěla udržet rozpočet v rozumných cenových relacích,“ konstatuje paní Marta.

Návštěva v koupelnovém studiu

Ačkoliv měla Marta o vzhledu koupelny předem poměrně jasnou představu, kterou se podařilo v rámci realizace i dodržet, přece jen by ocenila při hledání nejideálnějších možností rekonstrukce větší pomoc ze strany koupelnového studia.

„Ať jsem navštívila kterékoliv, všude by mi ochotně připravili vizualizace nové koupelny se zařizovacími předměty. Bylo ale nutné, abych si vybrala obklad a dlažbu. Přitom právě s tím jsem chtěla více pomoci, případně bych si ráda byla nechala navrhnout, jak by měly být barvy kombinované, aby koupelna vypadala co nejlépe. Nechtěla jsem ani tuctové řešení s klasickou tmavší barvou dole, pak listelou a světlejší barvou nahoře.

V průběhu návštěv v koupelnových studiích jsem ale pochopila, že v tomto případě bych potřebovala spíše pomoc architekta, než koupelnového studia s počítačovými programy. Myslím si, že podobných zákazníků je více, a že by se taková služba v rámci zařizování koupelen určitě hodila. Podle mých zkušeností se za počítačový návrh platí dost peněz, a to se mi zdá za návrh bez jakékoliv invence z pohledu ztvárnění vzhledu koupelny neadekvátní.“

Výběr firmy

Aby byl výsledek rekonstrukce podle našich představ, musí být dobrý návrh nového řešení korunován profesionálně odvedenou prací. Ač by to měla být samozřejmost, stále ještě není nouze najít na trhu firmy, které ostatním kazí dobré jméno. „Právě proto jsem hledala společnost, o které nebude problém získat informace,“ vysvětluje paní Marta. „Vybírala jsem i podle toho, zda má firma vlastní kancelář a jestli je schopna nám nabídnout cenovou kalkulaci rozepsanou do položek.

Při konečném výběru jsem se soustředila na čtyři firmy a na internetu si prohlížela jejich prezentace, s třemi jsem se spojila telefonicky a nakonec jsem vybrala společnost, která zakázku realizovala. Jejich nabídka nebyla ani nejlevnější, ani nejdražší, ale v součtu všech informací, včetně způsobu jednání při osobním kontaktu, na mne zapůsobila nejlépe. A musím říci, že jsem byla opravdu spokojena – jak s kvalitou práce, tak i se vším ostatním, co pobyt stavební firmy v domě a bytě nezbytně provází.“

Záleží také na zákazníkovi

Ačkoliv má vybraná společnost širší záběr, má za sebou řadu realizací právě v rámci rekonstrukcí bytů a bytových jader. „V panelových domech bývá výměna jádra velmi často spojována i s rekonstrukcí předsíně, případně sousedící kuchyně, která mívá s původním jádrem společnou stěnu. Pokud je to možné, vyplatí se upravit stávající dispozici tak, aby koupelna mohla získat více prostoru – záleží ovšem na zákazníkovi, jakou koupelnu si představuje a co všechno od ní očekává,“ vysvětluje majitel společnosti Robert Nauš.

Stavební deník nechyběl

Z několika variant projektu si paní Marta vybrala tu, která nejlépe vystihovala její představy o rekonstruované koupelně a brala v úvahu i umístění pračky a sušičky. Stavební práce začaly přesně v termínu a na stavbu chodili stále stejní pracovníci. „Překvapil mne i pořádek, který při práci velmi důsledně udržovali. Opravdu jsem jim neměla co vytknout,“ pochvaluje si paní Marta.

„Každý den jsem dostávala k podpisu stavební deník, což je věc při běžných rekonstrukcích v bytech vskutku nevídaná, spíše ho najdeme na velkých stavbách. Také majitel firmy chodil práci průběžně kontrolovat, což jsem také ocenila, protože jsem mohla ještě uplatnit své připomínky.“

Příprava je velmi důležitá

„V naší firmě považuji všechna tato pravidla za naprostou samozřejmost,“ vysvětluje Robert Nauš. „Tím bychom se chtěli mezi desítkami firem, které se věnují rekonstrukcím panelových bytů, výrazně odlišovat. Je to především otázka kvality práce – tu nejlépe poznáte na detailech – a přístupu ke klientovi. Nejde o to všechno mu slíbit a odkývat, jak to vídáme u řady firem, které se tak snaží neztratit zakázku. Důležité je případně vysvětlit, proč něco nemůže být tak, jak by si to klient přál. Pak je nutné nabídnout takové řešení, které bude nejlépe vyhovovat jeho požadavkům a přitom vyhoví i po stránce technických a technologických možností.

Připravili jsme i detailní plán spárořezu obkladů a dlažby s tím, jakým způsobem budou obkladačské práce probíhat. Dále se naplánovalo detailní rozmístění sanity, zrcadel a podobně, aby nedošlo k prostorové kolizi instalovaných předmětů. Tyto podklady usnadnili práci montážníkům a hlavně jsme s paní Martou věděli, jak bude co vycházet a že to, co je navržené není nesmysl a všechno se do daného prostoru vejde. Takto připravené podklady před samotným započetím rekonstrukce jsou naším standardem, který zaručuje hladký a bezproblémový průběh, ať jde o rekonstrukci za 150 tisíc nebo za půl miliónu.“

Jan Chára, časopis PANEL PLUS

Plánky a foto: archiv společnosti Nabastav

Reklama

Související témata:

Související články

Půda jako výzva k totální rekonstrukci

Rodina měla ve starém bytě v centru Prahy dost prostorný byt, a tak otec architekt navrhoval půdy jiným, aniž by o té nad jejich hlavami nějak přemýšlel. Když...

Z klasického bytu 3+1 oáza mezi panely

Nový byt si Pavel s Alicí představovali jako poklidné útočiště pro regeneraci sil k další vědecké práci. Dali proto přednost přírodním barvám a jednoduchému,...

Výběr článků

Načítám