Hlavní obsah

Chytře zvolené materiály a spotřebiče sníží hlučnost v domácnosti

Novinky, tnk

Vibrování bubnů a nepříjemný zvuk vysavače či rachotící myčka - zvuky, které dovedou zaručeně zničit relaxační atmosféru po náročném dni. Snížit hlučnost domácnosti přitom není nic náročného. Přinášíme vám tipy na tiché spotřebiče a triky, jak hluk v domácnosti snížit.

Článek

V interiérech dovede hlučnost snížit textil - dekorativní koberce - gobelíny po stěnách, spousta ozdobných polštářů, kožešina na zemi apod. Akusticky pohltivé materiály pobyt v interiéru rozhodně zpříjemní. Hluk také sníží podložky z plsti na nohy židlí.

Vyhněte se tvrdé dlažbě, volte měkké materiály

Tichu naopak neprospívají prvky ze skla či z oceli. To platí zejména pro kuchyni, která je často využívaná a pak zdrojem hluku. Stejně tak klidu neprospívá dlažba, mramor či tvrdý povrch laminátu. Pokud chcete hlučnost v domácnosti snížit, pořiďte do každé místnosti koberec. Ideálně ten s vysokým vlasem.

Vysavače obvykle zatěžují hlukem cca 80 decibelů, při výběru proto zohledněte i hlučnost a volte tišší varianty, které vydají o deset decibelů méně.

Hluk myček může klesnout až pod 45 decibelů. Hlučnost spotřebiče snížíte i vestavbou do nábytku, takový spotřebič je pak ještě tišší.

V kuchyni volte tiché dorazy či pístové tlumiče kdy se brzdný účinek přizpůsobuje síle uzavírání. Ideální je pořídit si zásuvky s pořadačem na talíře.

Zdrojem hluku je často také špatně zvolená klimatizace. I u ní ale můžete zvolit tišší variantu. Maximální hlučnost (vnitřní/vnější) tiché klimatizace se pohybuje okolo 40/50 dB.

Pokud si správně uzpůsobíte domácnost a spotřebiče vyberete s ohledem na jejich hlučnost, může se kvalita vašeho života o něco zlepšit. Více prostoru pro relaxaci ocení skoro každý.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám