Hlavní obsah

Laminátové podlahy vynikají efektními a nápaditými vzory

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Patříme-li mezi příznivce laminátových podlah, můžeme si vybírat z více než 150 dekorů a provedení. V nabídce jsou i exkluzivní struktury téměř k nerozeznání od pravého dřeva, keramické dlažby i korku s matným nebo lesklým povrchem. A bez ohledu na to, jaký dekor a povrch zvolíme, dosáhneme vždy vysokého efektu.

Článek

Kvalitní laminátové podlahy s krásnými a efektivními kresbami dřeva upřednostňují hlavně moderní, aktivní a tvořiví lidé, kteří sledují módní trendy a rádi ve svých bytech experimentují. S častější obměnou podlahy nejen počítají, ale doslova ji vyžadují.

A další výhody?

  • Laminátové podlahy jsou levnější než dřevěné, jejich pokládka je rychlá a snadná.
  • Vedou teplo lépe než dřevěné, jsou odolné vůči UV záření, nemění své barvy, bývají antistatické a nehořlavé, jsou odolnější proti mechanickému poškození a snadno se udržují.
  • Díky své konstrukční výšce jednoduše navazují třeba na keramickou dlažbu. Hodí se proto do velkých otevřených interiérů, kde je použito více typů povrchových materiálů.
  • Samozřejmě že mají i své zápory.
  • Proti dřevěným podlahám jsou studenější, kvůli elektrostatice na sebe přitahují prach a hůře se čistí. Jsou také hlučnější a některé nelze renovovat.

Laminátová neznamená plovoucí

Výraz laminátová podlaha velmi často ztotožňujeme a chybně zaměňujeme za pojem plovoucí podlaha. Jako plovoucí lze obecně označit každou podlahovou krytinu, která se k pokladu nepřipevňuje napevno.

Nejčastějším způsobem instalace krytiny plovoucím způsobem je buď lepení v peru a drážce, i když dnes již převažuje spojení jednotlivých panelů na suchý zámkový spoj, který odolá i vysoké zátěži. Plovoucí tak může být také krytina vícevrstvá dřevěná, korková, vinylová či např. podlaha z přírodního linolea.

Lákají rozmanité dekory a vzory

Výrobci nabízejí rozmanité dekory a vzory, od imitace přírodních materiálů (dřeva, kamene či korku), přes různobarevné, více či méně výrazné dekory, až po možnost zalaminování vlastní fotografie.

Při samotném výběru laminátové krytiny je ovšem kromě dezénu a vzhledu třeba pečlivě zohlednit hlavně její strukturu a provedení. Levné a nekvalitně vyrobené laminátové podlahy se negativně projeví již během prvních měsíců užívání. Cenově přijatelnější varianty.

Mezi převažující a cenově přijatelnější varianty laminátových podlah patří lamely z přímých laminátů, tzv. melaminové, kdy je na nosné desce krytiny nanesen dekorační papír zalitý vrstvou melaminu. Tato krytina patří do méně až středně zatěžovaných prostor, kde spolehlivě poslouží. V domácnosti se jí obávat nemusíme, spíš naopak.

Kvalitnější a odolnější variantou, která je ideální i pro komerční využití, jsou pak krytiny z vysokotlakého laminátu. Jednotlivé vrstvy krytiny jsou k sobě slisovány za působení vysokého tlaku, krytina tak snese větší zatížení a je také odolnější vůči nárazům.

Důležitá je třída zátěže a oděru

Při výběru vhodné krytiny pro určitý typ místnosti (je rozdíl, pořizujemeli krytinu do ložnice, kde je velmi nízká třída zátěže podlahy, nebo do předsíně, kde se pohybujeme mnohem častěji) se řídíme podle třídy zátěže/používání/namáhání.

Čím vyšší bude provoz a zátěž na naší laminátové podlaze, tím vyšší zvolíme třídu. Číselná tabulka ukazuje ideální použití pro různé oblasti: hodnoty 21-23 označují třídy namáhání v soukromých prostorech, hodnoty 31-33 pak odhalují vhodnost krytiny do různě zatěžovaných komerčních prostor.

  • Krytina s třídou zátěže 21 je určena pro obytné prostory s lehkým zatížením, tedy mírným či občasným používáním, např. pro již zmiňovanou ložnici.
  • Pro vstupní prostory, schodiště či do kuchyní zcela jistě dáme přednost třídě zátěže 23, případně můžeme zabrousit i mezi krytiny s označením 31-33.
  • V současné nabídce se setkáme s krytinami, které splňují třídu zátěže minimálně 22 a 23, a budou dokonce odpovídat požadavkům tříd 31-33, neboť výrobci neustále přinášejí kvalitnější a zdokonalené produkty i pro soukromé využití.
  • Obdobné je to s třídou oděru, které se označují AC3 - AC5.

Voděodolné laminátové krytiny

Jestli preferujeme krytiny s voděodolnou nosnou deskou, ideální je speciálně ošetřená dřevovláknitá HDF deska. Doporučit lze také antistatickou úpravu povrchu a hrany impregnované proti vlhkosti. Tuto úpravu oceníme v momentě, kdy rozlijeme kávu či limonádu. Laminátové podlahy se vyrábějí na plovoucím principu, zámkový spoj ale musí být kvalitní a pevný, aby časem nevznikaly mezery mezi jednotlivými lamelami.

Nezbytná je zvuková izolace

Automatickou součástí pokládky každé laminátové krytiny je správná zvuková izolace, tedy kročejová podložka, která zabraňuje vzniku nepříjemného kročejového hluku.

K dispozici je mnoho typů kročejových izolací - měkkých a pružných podložek o tloušťce kolem 23 mm. Izolační podložky lze ke krytině dokoupit samostatně, obvykle ale tvoří součást jednotlivých dílců krytiny přímo od výrobce. Mimo kročejové podložky se pod krytinu umisťuje také parotěsná fólie.

Prostory s podlahovým vytápěním

Do místností s podlahovým vytápěním volíme krytiny, které jsou pro daný typ podlahového vytápění vhodné, i v takových je dnes velký výběr. Důležitá je rovněž kvalitní spodní protitahová vrstva, zajišťující stabilitu a rozměrovou stálost krytiny při změnách vlhkosti a teploty.

Kvalitu provedení jednotlivých vrstev zámkového spoje i krytiny jako celku pouhým okem nerozpoznáme. Vždy je lepší zamířit přímo do specializovaných podlahových studií, kde nám odborně poradí a zajistí kompletní záruky i servis.

Odborná pokládka je základ úspěchu

Pro spokojené užívání podlahy je důležitá její správná a odborně provedená pokládka. To znamená, že podkladový povrch musí být rovný, dokonale suchý a zcela čistý.

Péče o laminátovou krytinu

Při čištění laminátových krytin dáváme pozor na důkladné vyždímání mopu či hadru. Ideální je suchý způsob - vysávání nebo zametání. Některé typy krytin z vysokotlakého laminátu umožňují i strojové čištění, ale ty jsou určeny spíš pro komerční sféru.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám