Hlavní obsah

Perský a vlněný koberec jsou klenotem interiéru i dobrou investicí

Právo, Sylva Svobodová

Peršan nebo klasický vlněný koberec je cenný kousek, který v čase jen získává na hodnotě. Je to dobře uložená investice, jež se při správném zacházení dědí po generacích. Při koupi si můžeme být jisti, že volíme skutečnou kvalitu.

Článek

Co je důležité v interiéru? Určitě kvalitní podlaha, po které každý den šlapeme, zatěžujeme ji. Dobrou volbou je krytina dřevěná, která je příjemná na omak, její vzhled je jedinečný, přírodní. Když chceme interiér ještě více zútulnit, sáhneme po koberci. Ten může být v některých místnostech celoplošný (ložnice, dětský pokoj), ale v obývacím pokoji dobře vypadá i koberec kusový. Je-li to peršan, platí to dvojnásob.

Perský koberec vydrží mnoho let

Pravý perský koberec je klenot v domě a jedinečný originál. Proč je dobré do něj investovat? Protože je to trvalá hodnota. Jeho cena se bude v čase jenom zvyšovat, zatímco nám už teď dělá interiér krásným, zajímavým. Kdo si cení pravého řemeslného zpracování, určitě bude po perských kobercích pátrat.

Cena ručně tkaného koberce je samozřejmě vyšší ve srovnání s běžným kobercem, ale nemusíme hned kupovat velké rozměry. Menší koberce jsou rovněž šperkem a ještě za cenu, která je dostupná.

Když se rozhodneme pro koupi perského koberce, doporučujeme zavítat pouze do prověřeného kamenného obchodu s dobrou referencí. Na webových stránkách snadno zjistíme, jak dlouho je firma na trhu, jakou má nabídku, co ještě navíc pro své zákazníky nabízí.

Dobrou vizitkou je, když zvládne kompletní servis (např. odborné vyčištění koberce), poskytuje tak praktickou službu, jako je možnost odvézt vzorek k nám domů a vyzkoušet si perský koberec ještě před zakoupením. Je šikovné tuto nabídku využít.

Perský koberec totiž může dělat jiný dojem v obchodě a jiný v reálu v kombinaci s naším nábytkem. Do hry vstupuje i intenzita světla v interiéru, v jak velkém prostoru koberec je atd. Nakonec můžeme svůj názor přehodnotit a vybrat si peršan, který jsme v obchodě považovali za „druhý v pořadí“.

Počítejme s tím, že se nás také v obchodě při prvním kontaktu zeptají, zda preferujeme perský koberec klasický (tradiční vzory), nebo moderní. Od toho se pak odvíjí další výběr. I zde však nemusíme strnule stát na svém... Možná zjistíme, že moderní vzory, o kterých jsme uvažovali, půjdou stranou a zvolíme klasiku. Předsudky, že k modernímu nábytku patří jen koberec s moderním vzorem, rozhodně neplatí. Tradiční vzory vyniknou i v moderně a platí to i naopak.

Dále se nás odborník zeptá, kam chceme koberec umístit. Je rozdíl, zda to bude obývací pokoj, kde peršan musí zvládnout vyšší zátěž než třeba pracovna. Od umístění se obvykle odvíjí i velikost koberce. Rozměr 240x170 cm je vhodný pod sedačku, větší rozměr 250x350 cm zase pod jídelní stůl. Perský koberec při správném zacházení vydrží 50 let bez změny vzhledu, stále vypadá stejně.

Odborníci ho doporučují jednou za dva až pět let (podle typu zátěže) nechat odbornou firmou kompletně vyčistit. Čištění je ruční, počítejme s tím, že koberec se k nám domů vrátí zhruba za 14 dní. Čistí se totiž 10 až 13krát za sebou mýdlovou vodou. Po každém jednotlivém čištění se vysuší a jede nanovo. Proto ta delší doba.

Údržba perských a běžných vlněných koberců

Vlněný koberec je dobrá investice a při dobrém zacházení si ho užije několik generací. Koberec pravidelně čistíme od prachu a nečistot vysáváním klasickou trubicí po směru vlasu. Koberec s vyšším až dlouhým chlupem vysáváme raději na střední sací výkon, nikoliv na maximum. Stejně tak se nedoporučuje používat rotační kartáče, protože vlněné vlákno se může snadno poškodit.

Jestliže koberec polijeme tekutinou, snažíme se ji odstranit savými ubrousky nebo čistým bavlněným hadříkem. Vlákno vlněného koberce je mastné, odpuzuje vodu, a tak máme výhodu: vlas špínu neabsorbuje. Stejně jako na sedačce, i zde odstraňujeme skvrnu od jejího kraje do středu, abychom zabránili jejímu rozšíření. Nikdy na vlákno netlačíme, povrch koberce násilně netřeme. Jestliže jde o skvrnu od látek s obsahem bílkovin či cukrů, doporučujeme je odstranit vlažnou mýdlovou vodou nebo speciálním přípravkem na praní vlny. Když máme malou katastrofu od červeného vína, odsajeme víno a na místo nasypeme sůl.

Na čištění běžného vlněného ani perského koberce nikdy nepoužíváme přípravky na syntetické tkaniny a přípravky s obsahem bělidla. Nikdy je ani nedáváme chemicky vyčistit (běžné čistírny), protože mastnota koberce zmizí a ten je trvale znehodnocen. Vlněné koberce nepereme ani doma, špatné je zvláště, když provlhnou až na zadní stranu. Raději doporučujeme specializované čistírny na koberce, kde bude náš oblíbený kousek v dobrých rukou.

Co možná nevíte...

  • Koberec má ležet na suché a rovné podložce, aby vydržel ve vynikajícím stavu.
  • Koberec je tím kvalitnější, čím vyšší je jeho mastnota. Ta odpuzuje vodu a vlněný koberec je tak odolný po určitou dobu vůči rozlité tekutině.
  • Línání vlněného koberce není jeho vada! Nové koberce totiž budou několik měsíců pouštět vlas. Jedná se o zbytky vlasů z poslední fáze výroby a tuto vlastnost mají všechny nové, ručně tkané vlněné koberce. Při normálním užívání a údržbě se línání během 3-4 měsíců navždy vytratí.
  • Pes sám o sobě vlněný koberec neničí, ale psí moč je nutné v případě „katastrofy“ rychle odstranit.
  • Kočky jsou pro perské koberce větší pohromou. Jemným kobercům mohou díky drápkům vyškubat vlasy. Když máme zvíře, tak raději zakoupíme koberec, který snese vyšší zátěž.
Trocha teorie o peršanu
Dnešní Irán je místo původní Persie a ručně tkané koberce se mezi odborníky považují za top produkty. Tyto koberce mají vysoký obsah hedvábí a nejjemnější vlnu (je z jehňat, která se stříhá kolem krku). Iránské koberce jsou typické sytější barvou a jistou hloubkou vzoru.
Nejkvalitnější koberce z Indie mají novozélandskou vlnu, která kvalitou dokáže konkurovat té z Iránu, ale cena je přitom o třetinu nižší.
Bezhlavě a bez znalostí kupovat „perský“ koberec na exotické dovolené odborník příliš nedoporučuje. Můžeme se totiž lehce napálit. Například tzv. macerovaná vlna se často vydává za hedvábí a to laik nepozná.
Jak poznáme opravdové ruční tkaní od strojového?
Jednoduše nejlépe podle třásní. Podíváme se na rubovou stranu a máme jasno. Pravý ručně vázaný koberec má třásně vždy součástí celé osnovy, uzlíky nejsou na chlup stejné velikosti. Naopak strojová práce je „jako když tiskne“.
V prodejnosti tradičních vzorů a moderních není vítěze: je to tak 50 % na 50 %. Moderní vzory nabízí zajímavou souhru barev, geometrii, florální vzory, je zde více volné plochy.
Jsou také oproti klasickým vzorům levnější. Například: moderní celovlněný koberec o velikosti 240x170 cm stojí 7000 korun, klasický stejné velikosti by vyšel cca na 8000 korun.

Reklama

Související články

Jak vybrat správný koberec

Abychom vybrali koberec, který splní přesně naše požadavky, ujasníme si: kde budeme koberec používat, jakou funkci má plnit a co od něho vlastně očekáváme....

Výběr článků

Načítám