Hlavní obsah

Obrazové dekorace podle vlastní DNA vznikají na základě rozboru slin

Novinky, tnk

Obrazy podle DNA jsou interiérovou dekorací, kterou ocení fandové moderní medicíny a hi-tech technologií. Obraz s grafickým motivem vlastní DNA, která předurčuje vývoj a vlastnosti celého organismu, je symbolem moderní doby, v níž interiéroví designéři více cílí na poptávku po dekoracích, které jsou pro člověka „osobní“.

Článek

Kalendáře z vlastních fotek, které dnes na zakázku běžného zákazníka vyrábí nejedno fotostudio, byly hitem letošních Vánoc. Pro ty příští bude možná trendem dekorace s motivem biologické makromolekuly, dvoušroubovice DNA. Jako první s nápadem přišli návrháři z Kanady.

Firma, která dekorace nabízí, se rozhodla spojit estetické cítění svých návrhářů, výdobytky soudobé vědy a digitální technologie v interiérové dekorace mnoha variant a barev. Návrháři nabízejí i možnost zobrazení několika DNA všech členů rodiny v jednom obraze.

Tyto dekorace se hodí pro fandy interiéru zařízeného ve stylu hi-tech nebo urban stylu. Některé obrazy v neonových umělohmotných barvách zapadnou i do pop-artového interiéru.

Obrazy ztvárněním kopírují pop-art Andyho Warhola

Kolekci můžete doplnit o obrazy otisků rtů či prstů (ze zaslaných materiálů firma zhotoví hi-res scan a vytiskne jej k závěrečnému schválení). O umělecké dílo nejde, obrazy nemají zvláštní uměleckou kvalitu a řada z nich poměrně nezdařile kopíruje pop-artová díla Andyho Warhola. Ta byla založená na kritice kýče. Sériové obrazy v neonových barvách s motivem rtů majitele dekorace jsou spotřebním zbožím, které interiér příjemně oživí, ale jde o dekoraci a nikoliv o umění.

Své zastánce ve světě designu ale rozhodně toto odvětví "osobních dekorací" má. Světově proslulý designér a futurista - Karim Rashid se nechal slyšet, že byl jedním z prvních lidí, kteří si tento portrét nechali zhotovit. Jeho estetickému vkusu, který nezapře výraznou inspiraci pop-artem, jistě tyto dekorace imponovaly. [celá zpráva]

Jde každopádně o zajímavý nápad, který by ale v budoucnu mohl být předmětem, jenž umožní zneužití jedinečných informací.

Portréty vznikají díky odběru DNA ze slin. Barevnost a velikost dekorace si zákazník určí sám. Konkrétní podobu ale určuje osobní vzorec, který je promítnut na plátno.

Věrohodnost rozboru DNA firma nezaručuje, ale součástí designérského týmu je Nazim Ahmed, který vystudoval molekulární genetiku na University of Western Ontario.

Tento spoluzakladatel firmy na obrazech oceňuje, že: "Zatímco fotografie se zaměřuje na naše vnější rozdíly, DNA portréty připomínají jeden prvek lidství, který všichni společně sdílíme - jsme nositeli DNA."

Genealogické obrazce pořídíte cca od 8 000 Kč. O obrazy je zájem už v padesáti zemích světa. Momentálně firma nabízí dopravu obrazů do České republiky zdarma.

Anketa

Nechali byste si zhotovit podobnou interiérovou dekoraci?
Ano
75,1 %
Ne
24,9 %
Celkem hlasovalo 425 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám