Hlavní obsah

Jak se bydlí v domě s logickou dispozicí

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Manželé Iva a Pavel Dvořákovi si nedávno pořídili rodinný dům. Původně uvažovali o bytu v centru Prahy, který by vyhovoval kvůli pracovnímu vytížení jim i dvacetileté dceři, studentce vysoké školy. Ale protože mají ještě desetiletého syna, přehodnotili své představy a pořídili si dům na okraji města, odkud je jen kousek do přírody.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prostor v přízemí je propojen francouzským oknem s terasou tak, aby se v letních měsících dalo bydlet i na zahradě.

Článek

Při hledání vhodného bydlení si dali na čas. A čekání na dům se jim určitě vyplatilo. Ne všechny domy ani byty, které navštívili, jim vyhovovaly vzhledem, nemluvě o jejich dispozici. Diskutabilní byly mnohé lokality kvůli dojíždění, jinde chyběla zeleň v okolí a někde nebyla na dosah ani tzv. občanská vybavenost. Pro rodinu s dětmi je důležitá základní škola a gymnázium v místě, podobně jako doprava, lékaři, obchody, úřady či kulturní vyžití.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Tím, že architekti v projektu Cikánka navrhli přísně geometrické tvary domů, dosáhli maximálního využití vnitřních prostor.

Při svých letních toulkách po okolí Prahy narazili na výstavbu rodinných vilek ve Stodůlkách, kde si mohli vybírat ze čtyř základních typů domů s odlišnou vnitřní dispozicí, způsobem umístění do terénu i velikostí. Vnitřní užitná plocha domu je 144 m2 a pozemek má 462 m2.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Rodinný dům je navržen tak, že svým konceptem zapadá do charakteru lokality a nabízí klidné bydlení v pražských Stodůlkách.

Faktem je, že v Praze nejsou nemovitosti nejlevnější, ale logická a účelná dispozice domu oslovila majitele natolik, že se o něj začali vážně zajímat. A na podzim už se stěhovali!

Jednoduché linie, atraktivní barvy

Naši hostitelé hledali co nejjednodušší dům na pohled. Oběma vyhovují jeho čisté linie, na nichž se podíleli renomovaní architekti, kteří kladli důraz na čistotu formy a její provázanost s barevným řešením.

Základním tvarem domu je přísně geometrická kostka, čímž se dosáhlo maximálního využití vnitřních prostor. Hladký kubický objekt je členěn kombinací zapuštěných a vystupujících velkých, barevně zdůrazněných hliníkových oken a dveří.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Nadčasová, prostorná, světlá, ladná i kvalitní, to vše jsou přívlastky, kterými se dá charakterizovat účelná koupelna.

„Manželku oslovila neobvyklá šedočervená omítka a mě navíc plochá střecha s kačírkovým násypem, odvodněná vnitřními dešťovými svody. Dobře si pamatuji na členitou střechu v rodném domě, která při vydatných deštích dvakrát do roka protekla, a kterou jsme s tátou vždy v létě spravovali,“ vzpomíná Pavel na peripetie a záludnosti starších sedlových střech.

„Oba máme rádi jednoduché prostorné místnosti, které se dají maximálně využít. Vyhovují nám i francouzská okna, která propojují obytnou část v přízemí se zahradou. Rozšíří se tím nejen obytný prostor o terasu, kterou můžeme používat od jara do podzimu, ale znamená to i více světla během celého roku.“

Interiér domu nabízí vysoký standard

Veškeré materiály v domě jsou z masivního dubu, ať už jde o podlahy, interiérové dveře či schodiště. Vždyť dub je nejen kvalitní dřevina, jejíž nedocenitelnou výhodou je neutrální barevnost. Je ideální jako základ do interiéru.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ložnice ve druhém podlaží disponuje malým balkonem a tak jako každý pokoj i praktickou skříní ve zdi.

Na podlaze terasy je osvědčené akátové dřevo s vysokou životností. V místnostech jsou nainstalovány podlahové konvektory, pouze na chodbách jsou úzké hliníkové radiátory, takže v domě nevznikly žádné problémy s umístěním nábytku.

Dům se vytápí plynem, ale je tu připraven i nerezový komín pro případné napojení krbu či krbových kamen v budoucnu. Dvořákovi zatím dali přednost krbu na biolíh. „Je to moderní krb, který nepotřebuje dřevo, elektřinu, plyn ani komín. Nebudeme s ním mít žádné starosti, a přesto se radujeme z živého otevřeného ohně. Výhodou takového krbu je, že hoří přirozeným plamenem.“

Nadčasové obklady a dlažby v koupelně jsou ve světlých přírodních barvách a stejně tak sanitární vybavení odpovídá současným standardům.

Nadšení vzbudilo hlavně dispoziční řešení

Ještě nedávno to byl vzorový dům v areálu vilové části Cikánka. „Byli jsme nadšeni už tím, že v konečné ceně nemovitosti bylo zahrnuto i vybavení.“ Tak jako má dům moderní architektonický výraz, tak i zařízení skandinávským designovým nábytkem podtrhuje čistou linii v minimalistickém duchu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Nápaditá výmalba a inspirativní zařízení pokoje odpovídá požadavkům a vkusu desetiletého syna.

„Přesně to, co jsem si už dávno vysnila, ale nemám tolik zkušeností a času, abych sladila jednotlivé kusy nábytku. Jsme spokojeni, že obytná zóna v přízemí, kde se nachází kuchyň, jídelna i obývák, působí svěžím dojmem a zároveň útulně. Proto jsme dali přednost kuchyni v bílém lesku, jednoduchému jídelnímu stolu pro čtyřčlennou rodinu a pohodlné sedačce s konferenčním stolkem,“ hodnotí paní Iva.

O teplo domova, jak říká paní domu, se postaraly různé doplňky, květiny, svícny a obrazy. O tom, že dům je vybaven podle současných trendů, se přesvědčujeme i o patro výš. Horní galerie propojuje tři pokoje a koupelnu. Je tu ložnice rodičů a studentské pokoje. Kvalitní bydlení znamená také vyhovující úložné prostory.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Studentský pokoj dcery s rozkládací sedačkou, policovým systémem a pracovním stolem.

Každá místnost v patře je vybavena vestavěnou skříní, takže všichni členové rodiny mají svůj vlastní prostor na odkládání šatstva. Praktické místo na ukládání věcí se nachází už ve vstupní hale. V prostoru pod rovnými schody je instalována první vestavěná skříň, do které se vejde spousta věcí. V přízemí se kromě obytné zóny a garáže nachází i technická místnost, umývárna a WC.

Kvalitní bydlení s maximální zárukou

Dvořákovi byli spokojeni i s jednáním společnosti. Sepsali smlouvu s garancí vložených financí a dokončení stavby. „Stali jsme se majiteli nemovitosti už v průběhu výstavby zápisem do katastru a splátky jsme platili podle splátkového kalendáře vždy až po skutečném dokončení dané fáze stavby,“ upozorňuje majitel, kterému vyhovovala také záruka, že na pozemcích nevázly žádné zástavy bank.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Interiér včetně vstupní haly ve znamení současných trendů. Podlahy i dveře jsou z masivního dubu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Doplňky, ať už to jsou svítidla, obrazy, svícny či květinové dekorace, podtrhují jednoduchý skandinávský styl bydlení.

„Jedinou zástavou se pak stala naše nemovitost, kterou ručíme bance za poskytnutí hypotéky.“

Hostitelé vyzdvihli také přehledný ceník, kde byly uvedeny veškeré ceny s daní, ať už za obytnou plochu, balkony či terasy, přes sklep až po parkovací stání. „Získali jsme tak okamžitý přehled, kolik nás bude stát nový domov, a nemuseli jsme konečnou cenu domu složitě počítat.“

Za necelou půlhodinu v centru Prahy

Dům si majitelé vybrali také proto, že je situován v klidném místě s dobrou dostupností do centra a zároveň mají přírodu na dosah. Spojení autobusem na metro trvá pět minut a cesta do centra Prahy pak dalších 20 minut. Dobré je i napojení na Pražský okruh a letiště. Paní Ivě vyhovuje i nedaleká nákupní zóna Zličín s mnoha obchody, kavárnami a multikinem.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Pod schodištěm vedoucím na horní galerii se skrývá prostor, který se využívá k uložení bot a sezónních svršků.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Velkorysá obytná zóna v přízemí se skládá z kuchyně, jídelny a obýváku. Jednotný design je navržen v bílém lesku.

„Příjemné je, že máme v místě supermarket, gymnázium, základní i mateřskou školu, tenisové centrum, restaurace, zdravotnické zařízení. A v kulturním domě Mlejn si našel náš syn spoustu mimoškolních aktivit,“ pochvaluje si Iva přednosti nového bydlení.

Atraktivitu místa umocňuje rozlehlý Centrální park, nacházející se mezi vilovou a sídlištní částí Stodůlek. Jsou tu vodní plochy, dětská hřiště i hodně zeleně, takže není divu, že se stal během pár měsíců oblíbeným cílem rodinných procházek. Dvořákovi si zamilovali i cyklostezku v přírodním parku Prokopské a Dalejské údolí, kde objevují malé jeskyně, vzácné schránky trilobitů i nejstarší druhy suchozemských rostlin v Čechách.

Reklama

Související témata:

Související články

Dům, který je balzámem pro tělo i duši

Dům v poklidné čtvrti v pražské Staré Ruzyni nepřijde na první pohled ani veliký ani nápadný. Zdání však klame. Najdeme v něm třeba místnost pro wellness, tři...

Výběr článků

Načítám