Hlavní obsah

Pyrotechnika může být zábava, ale musí se to s ní umět

Právo, Karolina Černá

Světelná show na nebi si na Silvestra každoročně vybírá daň v podobě ošklivých zranění. Aby k nim nedocházelo, použijeme jen takovou pyrotechniku, která má značku o prozkoušení výrobku. Rozhodně nesmí chybět český návod, kterým se budeme řídit.

Článek

Letos se změnila pravidla v prodeji pyrotechniky. Nově se mohou v obchodech prodávat výrobky tzv. třetí třídy nebezpečnosti, které byly dosud určeny výhradně lidem s průkazem odpalovače ohňostrojů.

Tyto výrobky jsou ale prodejné až osobám od 21 let. Vyšší je u těchto výrobků nejen cena, ale i riziko při jejich používání.

Podmínky bezpečné pyrotechniky

Výrobek MUSÍ obsahovat návod k použití v českém jazyce a značku o prozkoušení výrobku. Nyní platí stará i nová norma, na obalu nalezneme buď značku lvíčka, nebo nově značku CE, v obou případech vždy s číslem atestu!

Návod u výrobku informuje o způsobu a místě odpalu, nutné vzdálenosti pro bezpečné přihlížení, délce zpoždění. Vyznačena je i doba spotřeby.

Na obalu MUSÍ být uvedena třída nebezpečnosti.

Nejsou-li uvedené náležitosti splněny, výrobek raději nekupujeme.

Pozor na venkovní stánkový prodej! Pyrotechnika může být navlhlá nebo prošlá.

Nikdy nevyrábíme petardy a rakety podomácku! Velmi nebezpečné jsou pro amatéry vojenské světlice, dělobuchy a podobné věci. Vojenská pyrotechnika je plněna do kovových trubic, hrozí tak zranění odlétávajícími střepinami. (Zábavná pyrotechnika se plní zásadně do papírových.)

Zábavní pyrotechnika a zákon
Na provozování ohňostroje se vztahuje Zákon České národní rady o hornické činnosti, výbušninách a o státní bánské správě, část třetí.
Podle zákona každý, kdo přijde do styku s výbušninou, je povinen postupovat podle návodu s největší opatrností, aby neohrozil bezpečnost svou, jiných osob a majetku.
Při ohňostrojných pracích jsou osoby neúčastnící se těchto prací povinny řídit se pokyny pracovníků provádějících ohňostroj.
Bezpečnostní třídy
Podle evropské normy je volně prodávaná pyrotechnika rozdělena na tři třídy (kategorie) podle míry nebezpečnosti:
I. kategorie je prodejná mládeži od 15 let.
II. kategorie je prodejná od 18 let.
III. kategorie je prodejná od 21 let.
K používání IV. kategorie je třeba vlastnit průkaz odpalovače ohňostrojů. Navíc potřebuje odpalovač k nákupu zboží této třídy povolení Českého báňského úřadu.

Nejvíce se prodávají kompakty

Nejčastěji mají lidé zájem o tzv. kompakty. V nich je propojeno více efektů a po zapálení vytvářejí ohňostroj trvající několik desítek vteřin. Časté jsou kompakty, v nichž je třeba 10 až 25 ran. Osobám starším 21 let mohou být od letoška dostupné i kompakty s více než 50 ranami.

K dostání jsou petardy, gejzíry, bengálské ohně, rakety, římské svíce, sady kulových pum s moždířem a dále zábavná pyrotechnika určená pro děti. Jde o pyrotechniku I. třídy: motýlky, včeličky, bouchací kuličky, některé prskavky apod. Pro děti je vhodné využít tzv. chemické „studené“ světlo (plastová tyčinka fungující na ohnutí).

Tříminutový ohňostroj na jedno zapálení lze mít díky propojeným kompaktům ze specializovaných prodejen. Jejich cena začíná na tisícovce.

Běžné petardy, dělobuchy, rakety lze pořídit za stovku.

SVĚTELNÉ EFEKTY
Petardy a dělobuchy – před škrtnutím petardy se nejprve rozhlédneme po volném prostranství, aby petarda nemohla nikoho zranit. Po jejím zapálení (škrtnutí) ji musíme odhodit do vzdálenosti aspoň pěti metrů. Ke světelnému a zvukovému efektu dochází na 3 až 6 vteřin.
Fontány – patří mezi tzv. přízemní efekty. Po zapálení začne fontána chrlit proudy jisker a světlic do výšky až 1 m. Efekt trvá kolem 30 vteřin. Fontány se liší svou velikostí, délkou a barvou efektu, některé jsou doprovázeny výrazným zvukovým efektem.
Kompakty – po zapálení jedné zápalnice začnou vystřelovat jednotlivé efekty do výšky asi 30 m, kde vybuchují velké pískavé chvosty do různobarevných útvarů. Doba trvání odpalu je kolem 20 až 40 vteřin.
Kulové pumy – pumy po jednom kuse nabíjíme do přiložených moždířů a po jednom odpalujeme. Po zapálení vyvedené stopiny vylétnou do výšky téměř 30–40 m a tam vytvářejí rozmanité světelné (pivoňky, vrby, palmy, dračí vejce, chryzantémy, kruhy) a zvukové efekty.
Chemická světla – jsou nejčastěji ve tvaru kruhů a paprsků. Aktivujeme je ohnutím plastového pouzdra. Poté začne chemické světlo svítit po dobu 6 hodin. Čím nižší je okolní teplota, tím delší je svítivost.
Římské svíce – trubice z tvrdého kartonu, v níž jsou umístěny světličky. Po zaškrtnutí zápalnice začnou vylétat do výšky 10 až 15 m jednotlivé světličky různých barev, některé jsou doprovázeny zvukovým efektem.
Motýli – po zapálení knotu výrobek začne rotovat a vyletí do vzduchu, kde vytváří letící světelné efekty. Průměr sluníčka je asi 12 cm.
Rakety – vyletí do výšky 30 až 40 m. Zapalují se i se stabilizátorem (se špejlí), proto je nutné raketu před zapálením umístit tak, aby byl stabilizátor volně uložen např. v lahvi nebo v trubce. V žádném případě nezapichujeme raketu do země – kdyby nevyletěla, explodovala by na zemi!

Světelné gejzíry od profesionálů

Chystáme-li větší ohňostroj na volném prostranství, můžeme si pozvat specialisty. Kromě exkluzivní světelné show zařídí povolení příslušných úřadů přes přípravu ohňostroje, jeho dopravu a odpálení. Zajistí také úklid místa odpaliště a prohlídku okolí, aby nikde nezůstal ležet výrobek, který selhal. Všechny tyto služby bývají dohodnuté v ceně ohňostroje.

Cena rodinné zahradní světelné zábavy se obvykle pohybuje od 5000 Kč. Na přípravu těchto ohňostrojů se používají převážně výrobky III. až IV. třídy.

Specialisté jsou schopni ke světelným efektům nakomponovat hudební doprovod.

Na co si dát pozor

Při odpalování zábavné pyrotechniky vždy dbáme, aby v blízkosti nestál nikdo jiný a nebyly tam hořlavé předměty.

Nikdy neodpalujeme pyrotechniku v blízkosti budov, stromů, čerpacích stanic, stohů slámy.

U drobných výrobků (sluníčka, fontány, kompakty) II. třídy volíme okruh 10 až 30 m. U kompaktů III. třídy 20 až 50 m. U kulových pum III. třídy 30 až 100 m. U ohňostrojů IV. třídy je okruh u velkých a sekvenčních kompaktů do průměru 30 mm od 50 m, u větších průměrů a kulových pum od 100 m.

Rakety, kompakty a pumy zabezpečíme proti převrácení.

Pakliže se nedostaví reakce, čekáme na místě minimálně dvacet minut, ideálně necháme výbušninu bez dotknutí ležet až do rána (místo označíme). Potom je dobré zakopat ji do vlhké země nebo nejdřív hodit do kbelíku s vodou na několik hodin a teprve pak zakopat do země.

Ohňostroj může trvat 3 až 7 minut, pak je v ceně od 10 000 Kč, 5 až 9 minut stojí kolem 30 000 Kč, 15minutový ohňostroj přijde na 50 000 Kč.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám