Hlavní obsah

Driehausovu cenu za architekturu získal milovník různých stylů Robert Stern

Novinky, Kristýna Křížová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Laureátem Driehausovy ceny za klasickou architekturu byl letos vyhlášen americký architekt Robert A.M. Stern. Jde o nejvýznamnější světové ocenění pro současné tradicionalistické architekty, kteří v tradici pokračují. Sternovy stavby jsou umírněné a navržené v jednotném stylu do posledního detailu. Za pozornost stojí i Sternem navržený nábytek, který byl letos také oceněn.

Článek

Architektům, kteří ctí a respektují architektonické a urbanistické tradice je určena Driehausova cena (Richard H. Driehaus Prize for Classical Architecture), kterou 16. prosince získal jednasedmdesátiletý Američan Robert Arthur Morton Stern. Jeho postmoderní a klasicistní stavby si získaly přízeň poroty pro svou monumentalitu.

Střídání architektonických stylů Sterna baví

V posledních letech Sternovy návrhy připomínají stavby doby klasicismu či renesance. Architekt ale vytváří i budovy ve stylu high-tech či dekonstrukce.

Američan navrhl několik staveb v různých stylech pro společnost Disney, je autorem také Zubiarte Retail and Leisure Center v postmoderním stylu v Bilbau nebo muzea afrického umění v New Yorku.

Stern získává letos ocenění i za design

Kromě staveb navrhuje Stern i nábytek. Design Sternem navržené židle, který aktualizuje klasicistní linie a zároveň je kombinuje s moderními materiály a funkcemi, získal letos ocenění Best of Year product 2010 (nejlepší produkt pro rok 2010) v kategorii sedací nábytek od magazínu Interior design.

"Více než jakýkoli jiný architekt dovede Rob Stern aplikovat klasicismus do veřejné sféry a zpřístupnit tento tradiční styl i pro budoucí generace. Jsme poctěni, že se letos stal laureátem ceny Driehaus," sdělil Michael Lykoudis, předseda představenstva poroty.

"Je to pro mne velká pocta, kterou beru velmi, velmi vážně, protože ji získala řada přátel a kolegů, kterých si neobyčejně vážím," řekl Robert A.M. Stern. Před Sternem ji získal např. Abde-Wahed El Wakil. [celá zpráva]

Stern již za svou tvorbu získal řadu ocenění, je například držitelem medaile Jacqueline Kennedy Onassis Medal z roku 2009.

Architekt působí jako děkan na fakultě architektury na Yaleské univerzitě. O jeho osobě bylo napsáno už patnáct knih a on sám jich (často ve spoluautorství) o architektuře napsal více jak desítku. V roce 1976, 1980 a 1996 reprezentoval USA na Benátském bienále v oblasti architektury.

Driehausovu cenu mu letos předala fakulta architektury v Notre Dame a její hlavní sponzor - vlivný chicagský investor a vášnivý sběratel a obdivovatel umění Richard H. Driehaus. Cena je protiváhou k Pritzkerově ceně, která je udělována moderně orientovaným architektům - letos ji získali japonští tvůrci. [celá zpráva]

Prestižní ocenění za přínos architektonické tradici bude slavnostně předáno dne 26. března 2011 v Chicagu. Cena, kterou vítěz získává, má tvar modelu korintského Lýsikratova památníku v Athénách a je spojena s finanční odměnou - v přepočtu s necelými čtyřmi milióny korun. Letos je cena udělena už po sedmé.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám