Hlavní obsah

Jak snížit spotřebu energie u domácích spotřebičů

Právo, Gisela Růžičková

I když za posledních třicet let klesla energetická náročnost spotřebičů až třikrát, téměř všechny domácnosti mají chladničku, která se významně podílí na výši rodinného rozpočtu. Domácí rozpočty jsou až z 20 % zatíženy výdaji za spotřebu energií.

Článek

Všichni tušíme, že největší podíl na spotřebě energie v rodinných rozpočtech mají zastaralé domácí spotřebiče. Program Partnerství Zelená úsporám nám z těchto důvodů předkládá nabídku nejúspornějších výrobků bílé techniky dostupných na českém trhu. Výměnou starých spotřebičů za nové nejúspornější domácí spotřebiče můžeme měsíčně ušetřit až stovky korun.

Proč vyměnit staré za nové

Vybavenost domácími spotřebiči je v České republice vysoká. Chladničku má téměř 100 % domácností a pračku skoro 90 %. Ale spotřebiče pořízené před dvaceti lety mají dvakrát vyšší spotřebu než současné spotřebiče v nejúspornějších energetických třídách. U kombinovaných chladniček a mrazniček mají dokonce třikrát vyšší spotřebu než dnes nejúspornější třída A.

Také samotné stárnutí spotřebiče způsobuje např. u chladniček nárůst spotřeby elektrické energie o 1-2 % ročně, a to především díky stárnutí izolační pěny.

Mnozí z nás obvykle nevěnují pozornost stáří spotřebičů v domácnostech, přitom úsporné modely mají až trojnásobně nižší spotřebu energie.

U praček se snížila od roku 1970 spotřeba energie třikrát. Přitom samotná spotřeba vody poklesla za posledních 30 let z 200 na 50 l na jeden prací cyklus. Nejúspornější pračky jsou označeny na energetickém štítku třídou A-10 % až A-30 %. U myček došlo např. k poklesu spotřeby energie dvakrát, spotřebu vody mají nižší o 1/4, a to při hodnocení spotřeby za posledních 7 let. Nejúspornější myčky spotřebovávají na jeden mycí cyklus méně než 1 kWh elektrické energie.

Pomohou energetické štítky

Výrazným pomocníkem při orientaci v nabídce bílého zboží je tzv. energetické štítkování. Má jednotnou podobu v celé EU a vyjadřuje tzv. index energetické náročnosti, tedy poměr spotřeby daného spotřebiče a normativní spotřeby. Index umožňuje srovnávat širokou nabídku výrobků nejen podle ceny, velikosti, funkce a designu, ale také podle energetické spotřeby - parametru, který má dlouhodobý dopad na rodinný rozpočet.

Každá kategorie domácích spotřebičů má individuální označení energetické náročnosti. Jak se zorientovat v nabídce nejúspornějších výrobků v oblasti bílého zboží napříč značkami?

Na webových stránkách: www.zelenausporam-partnerstvi.cz, jejichž seznam se průběžně aktualizuje. Je zde představeno více než 400 nejúspornějších výrobků. Kromě základních informací o těchto produktech dostupných na trhu, jsou k dispozici i rady, jak spotřebiče úsporně provozovat a vhodně recyklovat.

Nejstaršími elektrospotřebiči v českých domácnostech jsou chladničky a mrazničky (9 a 8 let), stáří praček dosahuje v průměru téměř 8 let. Nejlépe jsou na tom myčky, eventuálně sušičky, které dosahují v průměru 3,5 roku či něco málo přes 5 let.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám