Hlavní obsah

Architekt a pedagog Jan Bočan se nebál kritizovat soudobou tvorbu

Novinky, Kristýna Křížová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Minulý týden v úterý zemřel Jan Bočan - významný český architekt a pedagog. ČVUT v Praze, kde Bočan vystudoval i působil jako pedagog, vyvěsilo po jeho smrti smuteční prapor. Držitel ceny Grand Prix architektů za celoživotní dílo se z ocenění dlouho netěšil, cenu si ale rozhodně zasloužil.

Článek

Architekt zemřel v úterý 7. prosince ve věku 73 let. V začátcích své kariéry Bočan užíval výrazné betonové tvary a konstrukce, které sám řadil do období brutalismu, ke kterému inklinoval i díky omezeným prostředkům tehdejší doby.

Bočan je mimo jiné autorem dostavby Hlavního nádraží v Praze, interiéru hotelu InterContinental a několika budov zastupitelských úřadů v zahraničí v Londýně, Stockholmu nebo realizace ambasády v Tbilisi.

Měřítkem prostoru je člověk a jeho vjemy.
Jan Bočan, architekt

Bočan pracoval v projektovém ateliéru Konstruktiva, později v ateliéru Beta PÚ VHMP, vedeném Janem Šrámkem. V devadesátých letech založil vlastní architektonický ateliér Bočan & Partners.

Architekturu Bočan chápal velmi komplexně, neviděl rozdíl mezi urbanismem a architekturou. Interiérový design považoval za základ architektonické tvorby.

Jaký měl pohled na dnešní přestavbu Hlavního nádraží? "Noví investoři chtěli nádraží úplně přetvořit, vzít mu jeho charakter. V zásadě jsme se domluvili, že nádraží musí zůstat, jaké je. Je třeba do něj vložit ještě další funkční prvky a pokud možno zachovat stávající architekturu. Nové věci budou mít přirozený, skleněný charakter. Snažíme se zkrátka uchovat nádraží ve stejném duchu," sdělil Kotas v rozhovoru pro ABS portál před dvěma lety.

Velkou část svého života věnoval pedagogické činnosti. Spolupracoval také s univerzitami ve Francii, Německu, USA či Kolumbii.

Soudobou architekturu se Bočan nebál kritizovat: "Všichni vidíme vyrůstat všelijaká podnikatelská baroka, nedostatek vůle vyjádřit se současným způsobem a vracení se do různých replik. Je třeba vše nejdříve pořádně promýšlet a neunáhlovat se v politických rozhodnutích, která jsou podle mě vždy motivovaná určitým populismem," vyjádřil se pro ABS portál.

Nejdůležitější realizace, výstavy a soutěže v Bočanově kariéře

1966–1971 – Cestovní kanceláře ČSA – Paříž, Londýn, Brusel, Kodaň, projekt a realizace interiéru

1969 – Československé velvyslanectví Londýn – Cena za nejlepší realizaci roku v Londýně od Unie britských architektů

1970 – Lázně Lipová, nejlepší projekt roku

1970 – Československé velvyslanectví Stockholm – architektonická soutěž, 1. cena – realizace

1973 – Světová výstava Osaka – expozice Československa

1973 – Hlavní nádraží Praha – architektonická soutěž, 1. cena

1983 – Hotel InterContinental, Praha – projekt a realizace interiéru

2006 – cena za nejlepší realizaci v Tbilisi

V roce 2009 Obec architektů udělila Bočanovi v Národní galerii prestižní ocenění Grand Prix architektů za celoživotní dílo. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám