Hlavní obsah

Architektka Zaha Hadid navrhla gigantické futuristické divadlo pro Maroko

Novinky, Kristýna Křížová

Architektka Zaha Hadid navrhla Rabat Grand Theatre v Maroku, jednu z jejích designově nejzdařilejších staveb. Díky nevšední architektuře se má divadlo stát jedním z opěrných bodů regionu. Divadlo nese jasné futuristické linie a je dynamickou světlou stavbou, která skvěle reprezentuje nejlepší návrhy této světoznámé architektky.

Článek

Zaha Hadid a Lemghari Essakl, generální ředitel rozvojové společnosti pro Vallée du Bouregreg, podepsali dohodu o architektonickém řešení Rabat Grand Theatre. V prohlášení pro tisk Essakl řekl: "Velké divadlo je součástí národního programu rozvoje kultury. Stavba Grand Theatre umožní Rabatu předvést jeho bohaté kulturní dědictví."

Kosmopolitní město Rabat je díky rozvinutému průmyslu druhým nejdůležitějším městem Maroka hned po Casablance.

Divadlo pojme přes dva a půl tisíce diváků

Na stavbu divadla je vyhrazen prostor 47 000 m², hrubá podlažní plocha stavby bude 27 000 m². Velké divadlo se tak má stát kulturním místem první třídy. Budova má pojmout přes dva a půl tisíce diváků. Nebudou v ní chybět výtvarné ateliéry a plně vybavený venkovní amfiteátr s kapacitou až 7000 lidí. Náklady na projekt se odhadují v přepočtu zhruba na tři miliardy korun.

Velké divadlo se bude nacházet v údolí Bouregreg v Maroku. Do konce roku 2014 v údolí vznikne řada bytových, obchodních a restauračních komplexů.

"Jsem potěšena, že navrhuji budovu divadla v Rabatu," řekla Zaha Hadid. "Maroko má bohatou kulturní historii. Je mi ctí, že mohu pomoci rozvoji tohoto národa," dodala.

Na realizaci stavby bude Hadid spolupracovat s Bouregreg Valley - rozvojovou agenturou, která má na starosti rozvoj a řízení projektů v oblasti Bouregreg. Agentura také dohlíží na infrastrukturu projektů.

Zaha Hadid již za svou kariéru postavila celou plejádu staveb různě po světě. Její poslední slavnou stavbou je muzeum MAXII. [celá zpráva]

Nedávno o ní také vyšla zajímavá publikace v češtině. [celá zpráva]

Novinkou v kariéře architektky je fakt, že získala ocenění Financial Times na slavnostním ceremoniálu v Londýně. Cena "Women at the Top's" je udělována ženám ve vedoucích pozicích, které se dovedly prosadit ve velké mužské konkurenci.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám