Hlavní obsah

Kvalitní stůl je srdcem domácnosti

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Věnovat samostatnou místnost jídelně si může dovolit málokdo. Většinou kvůli nedostatku místa, ale i proto, že trendem dneška je propojování obytných prostor. V krajním případě se zaměříme alespoň na nákup bytelného stolu a pohodlných židlí – tedy základního vybavení pro vytvoření příjemné atmosféry.

Článek

Rozhodující je, zda si budeme pořizovat celou sestavu do prostor vyčleněných jídelně včetně příborníku, komody, případně skleníku, nebo pouhý stůl a židle. Pokud budeme vybavovat jídelnu v integrované obývací zóně, dáme pozor, aby nábytek v celém prostoru ladil, alespoň co se týká stylu, barvy a materiálu.

Milovníci jídla a společenského života i početnější rodiny budou preferovat pohodlné posezení. Zato pracovně vytížení lidé, kteří jsou zvyklí jíst převážně v restauracích, nebudou jídelně věnovat tolik času.

Při vybavování jídelny se vyplatí zvážit priority všech členů rodiny. Jídelní stůl umístíme na poloviční cestě mezi kuchyní a obývákem. A jestliže si často zveme hosty domů, přidáme pár židlí navíc.

Dominantní jídelní stůl

Určujícím prvkem jídelny je jídelní stůl a dostatečné množství židlí. Velikost stolu závisí na počtu osob v rodině, v úvahu ale bereme i malé rodinné oslavy.

V dostatečně prostorné jídelně nic nebrání výběru velkého stolu a naopak v malé místnosti se uplatní rozkládací stůl nebo stůl s nastavitelnou deskou.

Volbu podřídíme stylu, v jakém je byt zařízený. Může to být již zmíněný integrovaný styl, ale také minimalistický, retro, moderní, tradiční či venkovský. Každý z nich vyžaduje jiný materiál nebo tvar. Někdy přispívá propojení stylů k přívětivějšímu vzhledu místnosti. Záleží na vkusu, ale obvykle stačí začlenit jeden kus odlišného nábytku do prostoru.

Tak může v moderně vybaveném prostředí vyniknout třeba starožitný stůl nebo servírovací stolek, ale skleněný minimalistický stůl si v rustikální jídelně raději odpustíme. Také velkým a vysokým stolem můžeme dojem z interiéru jídelny pokazit.

Dnes jsou v kurzu hlavně dřevěné stoly jednoduchých tvarů. Zajímavé jsou tím, že dávají vyniknout struktuře dřeva. Mladí lidé raději upřednostní pop-artový styl a pořídí si stůl z plastu v živých barvách. Dobře vypadají stoly z lesklých materiálů a v malém bytě oceníme rozkládací stůl, který ušetří spoustu místa.

Ergonomie a tvar stolu

  • Minimální šířka místa u stolu pro jednu osobu má být alespoň 50 cm, pohodlnější je 60 a více cm.
  • Stůl pro dvě osoby ve tvaru čtverce by měl mít rozměr minimálně 80x80 cm.
  • Minimální rozměr obdélníkového stolu pro čtyři osoby má být 80x140 cm.
  • U kulatých stolů platí: průměr 100 cm vyhovuje až čtyřem osobám, další dvě osoby navíc potřebují vždy přidat 25 cm.
  • Deska jídelního stolu má být 25–30 cm nad sedákem židle a zároveň 75 cm nad zemí. V úvahu bereme i lub stolu (což je rám stolu pod vrchní deskou), který by neměl začínat níž než 70 cm nad zemí.
  • Kulatý stůl vytváří přívětivější prostředí, snadno se kolem něj také prochází, hlavně v prostoru čtvercového půdorysu. Dobře působí i v malém prostoru nebo v rohu. Velký kulatý stůl zabere hodně místa. Máme-li o místo nouzi, postačí stůl o průměru jednoho metru, k němuž se pohodlně vejdou čtyři osoby.
  • Oválný stůl se hodí pro šest a více lidí. V tomto případě stojí za úvahu pořídit si stůl rozkládací. Ve všední dny ho můžeme používat jako kulatý a o víkendu nebo při rodinné oslavě ho rozložit.
  • Obdélníkový stůl oceníme tam, kde se schází více lidí. Je praktický už z toho důvodu, že se dá pořídit také v rozkládací variantě. Prodloužíme ho také přistavením čtvercového stolu.
  • Sklápěcí stůl o jedné noze, případně rozkládací verzi upevněnou ve zdi, si pořídíme do malého bytu. Umožňuje pružnější manipulaci v těsném prostoru.

Židli raději vyzkoušíme

Výběr materiálů, tvarů a barev židlí je dnes bohatý. Z čeho se vyrábějí? Nejčastěji ze dřeva, překližky, kovu, plastu i v kombinaci uvedených materiálů. A bude záležet na nás, zda dáme přednost židli tvrdé, či měkké.

Dřevěná židle patří mezi tvrdší materiály, ale lze ji změkčit čalouněním, případně sedákem, potahem nebo návlekem. Nemusíme se obávat, potahové látky na židle se dnes vyrábějí z kvalitních materiálů odolných vůči otěru a zátěži, především látky z pevné textilie, kůže či umělé kůže. Některé jsou povrchově upraveny proti skvrnám a dají se snadno čistit speciálními přípravky na potahy.

Kritéria pro výběr židle

Jídelnu vybavíme dostatečným počtem židlí. Působí dost nevkusně, když se kolem stolu nacházejí židle ze všech koutů bytu. Důraz klademe na výběr vhodného stylu a typu židle. Jaká má být?

Pohodlná, stabilní, bezpečná a lehká, abychom jí mohli dobře manipulovat. Rozhodující bude její konstrukční řešení a možnosti váhového zatížení, neboť některé židle mají omezenou nosnost. Židle vybíráme také podle velikosti prostoru.

Lehčí a subtilnější židle vyniknou v malém prostoru, zatímco masivnější židle s vyšším opěrákem, područkami a celočalouněné oceníme ve velké jídelně. V malých bytech se uplatňují skládací a stohovatelné židle.

Rozkládací mechanismy

Různé druhy rozkládacích mechanismů dovolují nastavit stůl o cca 40 cm, což umožní přisednutí dalších dvou osob nebo dokonce prodloužení stolu ze 160 cm až na 360 cm. Tato možnost vytvoří ze stolu pro 6 osob posezení až pro 14 osob.

Samozřejmostí dokonalých rozkládacích mechanismů je, že desky, kterými se stolová plocha nastavuje, jsou skrytou součástí konstrukce jídelního stolu. Do jídelen se vrací plast

Moderní plasty vynikají nejen svěžestí barev, snadnou údržbou, netradičními tvary a rozmanitostí, ale dobře se doplňují s kovem či textilem. Židle z transparentního akrylátu anebo barevného metalkrylátu jdou snadno kombinovat se skleněnými stoly a kovovými konstrukcemi. Celému interiéru dodají lehkost a světlo. Hlavními výhodami takových kusů nábytku jsou hmotnost a odolnost, zároveň i cena.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám