Hlavní obsah

Vánočně ozdobené pokojovky dodají interiéru tu správnou atmosféru

Právo, Adéla Taitlová

Rostliny k Vánocům patří stejně tak jako svíčky, věnce a vůně cukroví. Patřičně vyladěné dokonale podtrhnou adventní atmosféru v interiéru.

Foto: Profimedia.cz

Stačí pár drobností a z jednoduché květiny je elegantní vánoční dekorace.

Článek

Vánoční hvězda

Vánoční svátky se neobejdou bez tradiční vánoční hvězdy (botanický název Euphorbia pulcherrima, někdy též zvaná poinsettie). Zvláštností této stálice jsou její nejčastěji červeně vybarvené listeny, mezi kterými opravdové kvítky zcela zanikají. Existují i v krémové, bíle tečkované nebo jemně růžové barvě, a to jak v miniaturním, tak obřím (až 1 m) provedení.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Vánoční hvězdě (Euphorbia pulcherrima) to sluší nejlépe v tradičním červeno-zelenozlatém pojetí.

Červenolistá varieta vypadá báječně ve spojení se zlatými koulemi a řetízky. Mihotavé plamínky svíček nebo tlumená světýlka vánočního stromku její krásu ještě zesílí.

Brambořík

Půvabné, sladce vonné bramboříky perské (Cyclamen persicum) jsou k dostání hned v několika barvách. Zatímco bílé až narůžovělé květy evokují jednoduchost a čistotu a červená energii a eleganci, sytě růžové vyzařují rozpustilost a extravaganci. To pravé hravé pozadí jim vytvoří kupy dárků zabalených do pestrých balicích papírů. Tmavě zelené vánoční koule zase zahrají do noty stejně zbarveným, typicky ledvinovitým listům. Barevnou explozi lehce utlumíme ledově stříbrným obalem a podložkou.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Stříbrno-zelené doplňky podtrhují jasně růžovou barvu květů bramboříku perského (Cyclamen persicum).

Pamatujme na to, že bramboříky nezvládají delší pobyt v teplé místnosti. Nejlépe prospívají v místech s teplotou kolem 16 až 18 °C, třeba vstupní hale, na studeném okenním parapetu nebo v ložnici. Mini exempláře snesou teplotu o malinko vyšší.

Drátovec

Neobvykle, ale vysoce dekorativně působí zatím málo známý drátovec (Leucophyta brownii). Pojmenování dostal podle svého vzhledu, jenž připomíná ostnatý drát. Jeho předností je stříbrná barva a jednoduchá stavba. Právě díky tomu je drátovec ideální doplňkovou rostlinou, ovšem nápadně naaranžován vynikne i o samotě. V bílém květináči by se ztratil, volíme spíše pestré, kontrastní barvy. Sluší mu to v červené dekorační látce s lesklými políčky a pírky zapletenými mezi větvičkami. Interiérové klima mu problémy nedělá.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Jakoby ojíněné stříbrné větvičky drátovce (Leucophyta brownii). Ladí s červenou dekorací.

Zaléváme ho jen mírně, při přemokření zahnívá. Po 20. květnu udělá parádu mezi balkonovkami a rostlinami na terase.

Kala

Kala (Zantedeschia) se pyšní svou nenápadnou krásou. Toulcové květy mají žlutou, světle růžovou, červenou nebo dokonce téměř černou barvu. Nejčastěji jsou však k vidění v bílém nebo vanilkovém provedení. Jednoduchost této rostliny nám dovoluje použít nápadných prvků. Proč si třeba neozvláštnit nudný květináč lesklou vánoční girlandou?

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Elegantní kale (Zantedeschia) postačí obyčejný květináč vylepšený vánoční girlandou.

Na pěstování jsou pokojové kaly vcelku nenáročné. Chráníme je před slunečním úpalem, zeminu udržujeme vlhčí, prospěšné je i pravidelné rosení.

Lilek

Bílé hvězdicovité kvítky s vyčnívajícími žlutými tyčinkami má sice drobounké, zato je velice nápadný svými kulatými, oranžovočervenými plody. Lilek ozdobný (Solanum pseudocapsicum) možná působí exotičtěji, ale pár zlatých ozdob z něj rázem vykouzlí nepřehlédnutelnou a vtipnou součást adventní výzdoby. Oranžový květináč zesiluje odstín plodů a zdařile kontrastuje s tmavě zelenými kožovitými listy.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Neobvyklé, ale dokonalé! Z lilku se díky ozdobám rázem stane veselý vánoční skvost.

Ozdobným lilkům se daří v běžném pěstebním substrátu a místě chráněném před úpalem. Plody si udrží delší dobu v chladnějších podmínkách.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám