Hlavní obsah

Domácí vinotéka chrání kvalitu vína a působí reprezentativně

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Domácí vinotéky jsou už součástí mnoha českých kuchyní nebo obývacích pokojů. Boxy na víno se podobají chladničkám. Některé ale mají uvnitř zóny, v nichž je možné nastavit teplotu podle potřeb konkrétního druhu vína.

Článek

Klasická chladnička je pro skladování červeného i bílého vína nevhodná. Nápoj se v ní přechladí, otřásá, trpí častým otevíráním a osvětlováním prostoru. Speciální boxy na víno jsou k požadavkům na dlouhodobé uskladnění vína vstřícnější.

Co umí domácí vinotéka

Každý druh vína vyžaduje vlastní skladovací teplotu. V případě klimatizované vinotéky máme možnost nastavit jednu vnitřní teplotu, kdy rozmístíme lahve podle pravidla - teplejší vzduch je nahoře (snese jej nejlépe červené víno), studenější dole.

Takzvané temperované vinotéky bývají vybaveny obvykle dvěma zónami s možností individuálního nastavení teploty: pohybuje se od 5 do 15 °C, záleží na značce výrobce. V zónách chladicího boxu bývá vyznačeno, kterému druhu vína konkrétní místo nejlépe vyhoví. Špičkové vinotéky mají kromě skladovacích zón i police, sloužící k přechodu na konzumační teplotu vína.

Nastavit lze nejen teplotu, ale také vlhkost vzduchu. Optimální vlhkost, při níž korek nevysychá ani neplesniví, je 60 až 75 %.

Trvalý přístup čerstvého vzduchu bez nežádoucích mikroorganismů zajistí filtr s aktivním uhlíkem. Studený vzduch v prostoru cirkuluje díky ventilátoru.

Spousta vinoték má průhledná dvířka, aby bylo na víno vidět. Ovšem jejich sklo by v sobě mělo mít UV filtr, který ochrání nápoj od slunečního záření. I přesto je lepší umístit vinotéku do temnější místnosti nebo do zastíněného rohu.

Některé modely vinoték jdou uzamknout a jsou vybaveny signalizací otevřených dvířek.

Police uvnitř mívají nastavitelnou výšku i sklon, aby bylo lépe vidět na viněty uložených lahví. Mohou být i výsuvné.

Ceny od dvou tisíc výše

Takřka všichni renomovaní výrobci elektrospotřebičů nabízejí domácí vinotéky různé velikosti, volně stojící i určené pro vestavbu. Cena obyčejných chladicích boxů začíná na dvou tisícovkách, za menší vinotéky na asi 20 lahví vydáme desetitisícovou částku. V případě vinotéky s větším objemem a čisticím uhlíkovým filtrem si připravíme kolem 30 000 Kč. Pro uskladnění stovky lahví jsou k mání vinotéky i nad 100 000 Kč.

Vinotéky mohou být začleněny do nábytkových soustav. Ovšem tato praktičnost má své úskalí: pokud je např. v kuchyňské lince blízko vinotéky zabudována také myčka a lednička, dochází k otřesům, které vínu škodí.

Vinotéky jsou nabízeny v široké škále barev, včetně standardní bílé. Na trhu existují ale i v nerezovém provedení, nebo vyrobené ze dřeva. Takové je možné maximálně přizpůsobit požadavkům zákazníka jak velikostí, tak designem.

Další možnosti uložení lahví

STOJANY

Obvykle jsou vzhledově atraktivní. Vyplatí se do nich ukládat víno až před podáváním pro případ, že se pro požití doporučuje pokojová teplota. V místnosti je totiž víno vystaveno světlu, kolísající teplotě a vlhkosti vzduchu.

REGÁLY

Lze je umístit do komory či do tmavé chodby, v nichž je stabilní teplota i vlhkost a cirkuluje v ní vzduch. Stěny místnosti před umístěním regálu vyčistíme, natřeme vápnem s přísadou proti plísním. Do vlhkého prostředí se nejvíce doporučují dřevěné regály, např. z dubu, prodávají se i kovové či plastové. Teploměr a vlhkoměr mají sledovat stálost podmínek pro skladování.

Při nákupu vinotéky sledujeme spotřebu elektrické energie, hlučnost, objem přístroje a zároveň počet uskladněných lahví.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám