Hlavní obsah

Architektura štěstí je návodem, jak posílit své prožitky skrze vnímání krásy

Novinky, Kristýna Křížová

Kniha s názvem Architektura štěstí od švýcarského autora Alaina de Bottona žijícího v Londýně je působivým návodem, jak začít uvažovat o architektuře jako o možném zdroji životního štěstí. Naleznete v ní odpověď na otázku co je krásná budova podle Bottona a podíváte se na svět očima tohoto spisovatele a teoretika. Botton v publikaci nabádá k větší vnímavosti vůči krásám světa.

Článek

Jednačtyřicetiletý Botton, jenž se architektuře věnuje dlouhodobě, založil v květnu 2009 novou architektonickou organizaci s názvem "Living Architecture" a v říjnu téhož roku byl za své působení v oblasti architektury jmenován čestným členem Královského institutu britských architektů.

Pocit štěstí a slasti můžeme mít i z dobré architektury

Spisovatel ve svých esejistických úvahách vychází z Epikúra a jeho filosofie štěstí založené na smyslově vnímaném světě běžné zkušenosti. V tomto pojetí by lidé měli vyhledávat slast, protože ta je považována za dobro.

V dnešní společnosti podle Bottona platí, že štěstí je možné dosáhnout skrze práci a lásku. Podle něj ale existuje řada dalších cest ke štěstí, které jsou dnes zcela zbytečně upozaďovány. Jednou z nich je podle Bottona právě architektura. Tato slast je navíc zdarma.

V knize Alain předvádí, jak je možné o architektuře uvažovat a odhaluje tak "tajné umění jak si zařídit život", což je také podtitulem knihy. Úkolem architektury je podle něj poskytnout nám živý obraz toho, jací bychom měli být.

K vnímání bychom si ale měli vybírat architektonicky zdařilé budovy. Publikace má proto bohatý obrazový doprovod, který je zároveň Bottonovým předvýběrem toho, co podle něj rozhodně stojí za pozornost. "Nemůžeme zůstat napořád vnímaví k prostředí, které nejde změnit k lepšímu - a současně zůstat tak citliví, jak bychom mohli být," píše Botton.

Boton v publikaci neopomíná ani českou architekturu. "V obývacím pokoji vily Tugendhat v Brně vidíme příklad, jak zkombinovat stěny, židle a podlahy a vytvořit prostředí, v němž mají nejlepší stránky naší společnosti příležitost se rozvíjet," píše Botton.

Jste takoví, jaké budovy a interiéry se vám líbí

Botton v knize zároveň vyslovuje i odvážné a trochu naivní psychologické úvahy, kdy předpokládá, že lidé budou mít některé z vlastností budov, které se jim líbí. Lidé podle něj budou chtít naplnit svůj život hodnotami, které představují objekty jejich zájmu.

Botton se v publikaci zabývá i soudy krásy a nabádá zároveň své čtenáře k tomu, aby krásu viděli i tam, kam se předtím nikdy nepodívali a kde ji nehledali.

Spisovatel se tak snaží podnítit čtenáře, aby revidovali svůj vkus a vkus architektů. "V případě, že začneme zoufat nad myšlenkou, co všechno by bylo třeba k zahájení opravdové revoluce vkusu, připomeňme si, jak skromné byly prostředky, kterými bylo dosaženo předchozích estetických revolucí," píše.

Alain v publikaci opěvuje i stavby Oscara Niemeyera, jehož tvorba se v dnešních dnech představuje v Brně. [celá zpráva]

Oceňuje i tvorbu Wiela Aretse. [celá zpráva]

Jednou ze staveb, kterou jeho společnost Living Architecture vyzdvihuje, je také balancující stodola na svahu. [celá zpráva]

Kniha Architektura štěstí byla zfilmována do tříhodinového dokumentu s názvem Dokonalý domov (The Perfect Home). Vydalo ji vydavatelství Kniha Zlín, do češtiny ji přeložila Eva Dejmková. Publikace stojí 359 Kč.

Anketa

Vidíte architekturu jako prostředek k dosažení štěstí?
Ano, určitě by ji lidé tak měli vnímat
35,9 %
Ano, ale zajímavých staveb je v mém okolí málo
48,3 %
Ne, architektura má mít hlavně užitnou hodnotu
5,7 %
Ne, takovými otázkami se nezabývám
10,1 %
Celkem hlasovalo 877 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám