Hlavní obsah

Ekologický kotel lze pořídit ekonomicky

Právo, haš

Bydlíte v rodinném domě a přemýšlíte o výměně starého kotle? Jak se rozhodnout a vybrat si správně? Vždyť kotel bude sloužit mnoho let, stane se strategickou součástí domácnosti. Půjde o nemalou investici, tudíž obezřetnost je na místě.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Správná volba kotle rozhodne na několik let o tepelné pohodě v domě. Díky dotacím programu Zelená úsporám jsou ekologické kotle dostupnější, dotace sníží pořizovací náklady na minimum.

Článek

Ekonomika a ekologie - v současné době se tyto pojmy skloňují vskutku ve všech pádech. Jaký je ale základní rozdíl mezi šetrným a ekologickým kotlem a neekologickým?

Hlavní rozdíl je v kvalitě spalování - emisích, které vznikají při spalování paliva. Na základě kvality spalování se kotle dělí do 3 kategorií (tříd): 1. třída je tou nejhorší, 3. třída tou nejlepší. Rozdíly v hodnotách vyprodukovaných emisí mezi jednotlivými kategoriemi kotlů jsou však obrovské.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Správná volba kotle rozhodne na několik let o tepelné pohodě v domě. Díky dotacím programu Zelená úsporám jsou ekologické kotle dostupnější, dotace sníží pořizovací náklady na minimum.

V porovnání s klasickými kotli, které mají účinnost spalování 40 až 70 %, mají ekologické kotle účinnost i přes 90 %, což přináší velkou úsporu paliva ke spokojenosti zákazníka.

Díky dotačnímu programu Zelená úsporám, kdy už mnoho spokojených majitelů kotlů obdrželo finanční dotaci, jsou ekologické kotle mnohem dostupnější veřejnosti.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Ekologický, plně automatický kotel na pelety Atmos - kotel registrovaný v Seznamu výrobků a technologií, na nějž lze získat dotaci.

Předpokládá se, že v nejbližší době požádá o podporu dalších 10 000 domácností. Celkově by se tak do roku 2012 mělo vyčerpat připravených více jak 12 mld. Kč.

Jak ekologický kotel získat

Rozhodneme-li se pro ekologický kotel, můžeme z programu Zelená úsporám čerpat 50, 80 nebo 95 000 Kč. To znamená, že nám dotace pokryje veškeré pořizovací náklady na kotel a větší nebo celou část nákladů na instalaci zařízení.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Zplynovací kotel na dřevo s hořákem A25 umožňuje spalovat velké kusy dřeva nebo vytápět komfortně peletami bez ručního přikládání (přes dopravníky).

Při výběru kotle nám může být vodítkem tzv. Seznam výrobků a technologií (SVT) registrovaný u Státního fondu životního prostředí. Zde uvedené výrobky a výrobce lze pro získání dotace využít.

O podmínkách získání dotace se dozvíme na stránkách www.zelenausporam. cz

Reklama

Související články

Jak vybrat nejúspornější plynový kotel

Plyn patří stále mezi nejrozšířenější palivo. Stačí jen otočit knoflíkem a máme teplo. Kolik za tento komfort zaplatíme, lze do značné míry ovlivnit výběrem...

Výběr článků

Načítám