Hlavní obsah

Nábytek podle pravidel skládanky origami působí lehce a křehce

Novinky, Kristýna Křížová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S nápadem inspirovat se tradičním japonským uměním skládání z papíru - origami přichází celá řada designérů. Jejich návrhy dokazují, že origami je velmi populární po celém světě po více jak sedm století a že má své místo i v evropském designu. Připravili jsme pro vás obrazovou prezentaci těch nejzajímavějších návrhů.

Článek

Nábytek vzniklý podle pravidel Origami z veletrhu 100 % design London je součástí japonské kolekce, která má za cíl představit interiérové a produktové designéry v Japonsku. Kolekce vyzdvihuje tradiční japonskou zručnost v kombinaci s moderním stylem.

Evropskému trhu se tak představuje jedno z tradičních řemesel a dovedností Japonska - kreativita se skládankami origami v nábytkovém designu.

Foto: Novinky

Stoličky z origami mohou sloužit jako taburety, odkládací stolky nebo i jako podnožky.

Anglo-japonský umělecký klub (AJAC) je sdružením umělců a designérů, kteří se inspirují japonskými tradicemi. Nejsou ale jediní, designérů, kteří origami velebí, je celá plejáda.

Čím lehčí materiál, tím věrohodněji nábytek působí

Origami je založeno na skládání z papíru. Designéři proto pro své uměleckořemeslné kreace často volí co nejlehčí materiál, bílou barvu a uplatňují ostře lomené tvary. Cílem designérů je se co nejvíce přiblížit podobě originálního papírového origami.

Na principu origami například vytvořilo designérské studio Fuchs a Funke židli Pantonku. Židle je velmi lehká a váží pod dvě kila. Na rozdíl od originálu ale není určena pro dlouhodobější užívání.

Nábytkový kus s názvem Gregory je jednoduchým toaletním stolkem, který je možné proměnit v koberec. Navrhl ho Gregory Lacoua z Francie.

Matthias Demacker z Německa se zase snažil vytvořit konferenční stolek, stůl a lavici s jemnou, ale pevnou strukturou. Vzhled nábytku inspirovaného origami je podle něj křehký a vyvolává dojem porcelánové jemnosti.

Stockholmské studio Form us with love navrhlo židli s názvem Origami, která má vypadat nekonvenčně a futuristicky. Origami jim bylo velkou inspirací pro svou zdánlivou prostotu a čistotu tvaru.

Skládaným tvarem se inspiroval i designér Eero Koivisto ze Švédska, který navrhl hned několik nábytkových kusů inspirovaných jasným lomem origami.

Z lepenky pak vytvořil sedací nábytek pro děti i pro dospělé také Nicola Enrico Stäubli ze Švýcarska. Tento designér předtiskl na tuhý lepenkový karton vzor, podle kterého je možné židli nebo stolek složit za pomoci lepidla ve spreji prakticky kdykoli a kdekoli.

Lepenka jako ekologický materiál je letos v kurzu. Vzniká z ní nejen nábytek inspirovaný origami, ale i zcela klasické provizorní nábytkové kusy. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám