Hlavní obsah

Moderní květináče jsou nejen pěkné, ale i chytré

Právo, Karolina Černá

Nádoby na květiny mohou být pohodlné pro rostliny, zároveň lahodit oku a stát se ozdobou interiéru, balkonů a venkovních teras. Hraví lidé, kteří se odmítají ve svém bytě nudit, určitě rádi sáhnou po plastových skládacích květináčích a truhlících, kdy se spodní díl barevně odlišuje od vrchního.

Článek

Koupíme-li si takových květináčů více, můžeme jednotlivé části mezi sebou kombinovat, a užít si tak změnu.

Vzhled hraje roli

Odvážíme-li se zvolit výraznou barvu květináče (např. sytě červenou, oranžovou), musíme myslet na to, aby se barvy nepraly s odstíny závěsů, koberců, přehozů nebo se zabarvením květů rostliny. Zemité odstíny dají vyniknout extravagantnější barevné květině, naopak pestrý květináč se hodí pro květiny se zelenými listy. Představivosti se meze nekladou, vybrat si můžeme i květináče průhledné (čiré bílé nebo také barevné), v nichž vidíme prorůstající kořeny rostliny.

Při výběru květináče si musíme uvědomit, jaký kořenový systém květina má, aby se v nádobě netísnila. Obecně platí: k vyšším rostlinám volíme květináče štíhlejších tvarů. Malé nízké květiny lépe vyniknou v nízké kulatější nádobě. Vedle klasického kónického tvarování jsou stále moderní kubistické hrany, ale také oválné květináče rozšiřující se v horním dílu, takže působí jako váza. Díky tomu vynikne tvar rostliny.

Před nákupem květináče je dobré přemýšlet o tom, v jaké místnosti jej chceme mít - do pracovny se hodí strohé typy, nejlépe z nerez oceli. Dětský pokojíček ozdobí různobarevné keramické nebo plastové květináče, ty z přírodních materiálů se hodí do interiéru laděného venkovsky nebo na terasu.

Nejen hezké, ale i chytré

Patříme-li mezi milovníky květin, kteří je ale zapomínají zalévat, nebo jsme pracovně často mimo svůj domov, můžeme zkusit speciální samozavlažovací květináče. Existuje jich několik druhů od různých výrobců, ale jejich princip je stejný. Zavlažovací systém, který je v květináči zabudovaný, udrží pro květinu vláhu po dobu dvou až dvanácti týdnů (záleží na typu květináče a velikosti jeho vodního zásobníku). Zásobník na vodu se naplní a rostlina se pak zásobuje vodou sama podle potřeby. Díky spodnímu zavlažování funguje v květináči vodní koloběh podobně jako v přírodě.

Samozavlažovací květináče se dají využít v interiéru i v zahradě, na terase i balkoně. Když vyšroubujeme ventil ve dně nádoby, pak samozavlažovací sada funguje i při silných deštích, aniž by se květina venku přemokřila. Ve spodní zavlažovací části květináče je umístěn ukazatel stavu vody, který upozorní na to, zda je, nebo není třeba rostlinu opět zalít.

Některé samozavlažovací květináče jsou zajímavé i vzhledově - mohou se skládat ze dvou barevně odlišných dílů. Spodní část tvoří zásobník na vodu a barevně je oddělen vrchní díl, který slouží pro zasazení rostlin.

Z čeho jsou květináče

Plastové - jsou nejprodávanějším typem. Díky technologii vstřikování plastů je dnes na první pohled těžké rozeznat plastový květináč od keramického, např. u polystyrelu. Kovové - ty z nerezové oceli se hodí na venkovní terasy, jejich strohý vzhled sluší i pracovnám. Vyrábějí se lesklé i matné. Keramické - tyto květináče jsou páleny v dřevěných sušicích pecích a téměř všechny jsou vyrobeny ručně.

Lze je ozdobit (i doma) potiskem nebo na ně nalepit kamínky či kousky rozbité mozaiky, skla atd. Přírodní - materiály jsou různé, může jít o laminátový květináč omotaný přírodním provázkem, dřevěný květináč nebo tzv. polystone - směs písku a vláken.

Reklama

Související články

Vchodové dveře stylově doplní vzhled domu

Na vstupní dveře máme vysoké nároky. Musí vydržet rozdílné teploty na jedné a druhé straně křídla, mít vynikající tepelné a zvukové izolační vlastnosti,...

Výběr článků

Načítám