Hlavní obsah

Praktické dveře šetří místo a vyniknou i jako designový prvek

Právo, Sylva Svobodová

Při výběru dveří se nejčastěji orientujeme podle způsobu jejich otevírání a s tím souvisejících prostorových možností, podle typu povrchu, designu a samozřejmě ceny. Bedlivě sledujeme i kování a vyžadujeme vždy kvalitní výrobek.

Článek

Vybrat správné dveře do bytu není jednoduché. Doporučujeme navštívit specializované obchody, kde jsou proškolení odborníci, kteří se nám dostatečně věnují. Abychom si s nimi lépe a hned rozuměli, je dobré orientovat se v základním názvosloví a mít elementární znalosti. Potom lépe vyspecifikujeme, co od dveří potřebujeme v každodenním provozu.

Minimum znalostí o dveřích

Základní volbou je rozhodnutí, zda zvolit dveře polodrážkové nebo bezpolodrážkové.

Polodrážkové dveře - varianta tradiční, kterou každý dobře zná.

Bezpolodrážkové dveře mají naopak tzv. bezpolodrážkovou zárubeň, která splývá do jedné roviny s dveřním křídlem. Jde o elegantní typ dveří, který se hodí do moderního, minimalisticky vybaveného interiéru.

Prodejce se nás hned na začátku také zeptá, zda potřebujeme dveře levé nebo pravé. Jak to poznáme? Jednoduchou pomůckou je postavit se před dveře tak, aby se dveřní křídlo otevíralo směrem k nám. Pak se podíváme, po které straně máme dveřní panty. Jsou-li po naší pravé ruce, jde o dveře pravé, pokud po naší levé ruce, jde o dveře levé.

Jaké jsou standardní rozměry křídel? Do interiéru se prodávají jednokřídlé dveře šířky 650, 700 mm (průchod je menší, proto musíme předem počítat s rozměry zařízení, které v místnosti bude). Do obytných místností jsou ideální dveře průchozí šířky 800 mm, které jsou zároveň nezbytné třeba pro invalidní vozík. Je-li to možné, vždy preferujme větší šířku. Běžná šířka dvoukřídlých dveří je 125, 145, 165 nebo 185 cm. Standardní výška dveří je 197 cm, ale velmi žádané a moderní jsou dveře ve výškách 210, 220 a 230 a 235 cm.

Posuvné dveře ušetří místo

Klasické otočné dveře potřebují kolem sebe dostatek prostoru. Mnohem lepším řešením v interiéru jsou posuvné dveře, které jsou natolik praktické, že se vyplatí je volit naprosto všude (vyjma vstupních či garážových dveří). Jako posuvné dveře lze přitom volit všechny typy dveří bez rozdílu: dýhované, fóliované, prosklené i celoskleněné.

Posuvné dveře se vyrábějí se ve dvou variantách: posuvné po stěně, nebo přímo do zdi (stavebního pouzdra). V prvním případě dveře potřebují volný prostor na stěně vedle dveří, kam se budou posouvat. V této variantě dostatečně vynikne dveřní křídlo, i když je na stěně v poloze „otevřené“. Jde o levnější způsob posuvných dveří bez nutnosti složitého stavebního zásahu.

Ve druhé možnosti posunu do stavebního pouzdra dveře nevyžadují ani centimetr místa navíc, proto jsou ideálním řešením pro malé prostory (např. panelové byty při rekonstrukci), ale i k oddělení většího prostoru (přechod mezi kuchyní a obývacím prostorem, který v případě potřeby intimně oddělí místnosti či je naopak velkoryse propojí). Posuvné dveře do zdi jsou skvělým pomocníkem i pro handicapované osoby, které s nimi snadno manipulují, nepřekážejí jim v pohybu.

Na posuvné dveře zajíždějící do stavebního pouzdra myslíme už při projektu stavby, v rámci dodatečné rekonstrukce se musíme smířit s hrubými stavebními pracemi. Do stavebního pouzdra (plechová kapsa) mohou zajíždět dveře jednokřídlé, dvoukřídlé, a to buď od sebe, či na jednu stranu za sebe. Praktické je stavební pouzdro, které schová hned dvě dveřní křídla do jednoho pouzdra (využívá se třeba pro dveře koupelny a sousedící toalety).

Pouzdra jsou určena pro sádrokartonovou i zděnou příčku, pro oba typy příček je možné využít kromě standardní tloušťky pouzdra 100 mm i užší varianty. Běžná výška posuvných dveří je 197 cm a 210 cm, problémem nejsou ani atypické výšky. Snadný pohyb dveřního křídla jistí vnitřní horní pojezdová lišta z kvalitních slitin hliníku, tichý dojezd speciální brzda.

Posuvné dveře jsou vybaveny řadou příjemných vychytávek. Třeba motorizací, která umožňuje otevírání na dálkové ovládání, praktický je i systém protizávaží do jednokřídlých pouzder. Zabudované protizávaží způsobí, že po otevření dveří se křídlo samočinně uzavře, přičemž dveře lze samozřejmě kdykoli zaaretovat do koncového dorazu a dveřní křídlo pak zůstane otevřeno, jak je právě třeba. Šikovným pomocníkem je i synchronizace dvoukřídlých dveří, při kterém se obě křídla plynule otevírají od sebe.

Typy povrchu interiérových dveří

Dveřní křídlo je poměrně velká a nápadná plocha v interiéru a její vzhled je důležitý. Vybíráme pečlivě nejen odstín, ale i povrchový materiál. Možností je mnoho: dýha, HPL/CPL laminát, fólie, kamenná dýha, vacuo fólie, masiv, povrch vysoký lesk, sklo.

Oblíbený je stále tradiční přírodní materiál - dřevo. Velkou předností je originalita kresby, vysoká estetická hodnota. Dekory dřevin na dýhovaných dveřích se prodávají v pestré nabídce a mají i svou vymoženost v podobě tzv. ARO dýh. Ty jsou zpracovávány speciálním postupem, aby dveřní křídla měla stejnou texturu dřeva. To se totiž v případě klasické dýhy nemusí podařit.

Vzhledem k údržbě a praktičnosti hodně domácností volí umělé povrchy dveří. Nejlevnější variantou v této skupině jsou dveřní fólie. Větší odolností se už vyznačuje povrch CPL, tzv. střednětlaký laminát (síla materiálu 0,2 mm), který snese bez viditelných změn běžné odření, poškrábání, zabrání vzniku skvrn od horké vody, kávy. Je vhodný tam, kde žijí čtyřnozí domácí mazlíčci.

Ještě více odolná je speciální povrchová úprava HPL (vysokotlaký laminát), silná 0,8 mm. Díky své odolnosti se hodí tam, kde je vyšší riziko mechanického poškození a frekventovaný provoz. Oba tyto lamináty se prodávají v moderních variacích i dřevodekorech.

Současným hitem mezi umělými materiály je PVC, které se na dveřní křídlo lisuje pomocí vakua, známe pod názvem vacuo fólie. Její přilnutí je dokonalé, překrývá dveře s jakýmkoli vyfrézovaným geometrickým tvarem (kruh, čtverec), grafickým motivem. Technologie si vysloužila označení 3D. Hodí se na ni moderní barvy PVC materiálu: v nabídce je bílá, ledová modř, meruňková, vanilková a cihlová, barvy jsou oblíbené zejména v dětských pokojích.

Další novinkou na trhu jsou „kamenné dveře“. Povrch těchto dveří tvoří speciálně upravený přírodní kámen břidlice, který je posléze lepen na dveřovku. Vybírat lze ze dvou barevných provedení (antracitově černá a barevný odstín podzimu). Dveřní „kamenné“ křídlo má logicky vyšší hmotnost, proto má i jiné kování, které odpovídá zátěži. Dveře v této řadě jsou doplněny hliníkovými hranami, hranatými závěsy nebo 3D závěsy pro bezpolodrážkové provedení. Designově se k těmto dveřím hodí zárubně s kovolaminátovým povrchem, které dokonale imitují broušený nerezový povrch. Moderní jsou i dveřní křídla ve vysokém lesku. Lesk se výborně udržuje v čistotě, ale pozor na silný náraz či silné poškrábání!

Celoskleněné dveře propustí světlo

Jestliže si chceme pořídit celoskleněné dveře, mysleme na ně už ve fázi stavební přípravy. Vzhledem ke své váze vyžadují dostatečnou oporu, protože tvrzené bezpečnostní sklo je vždy o tloušťce v rozmezí 8-12 mm. Nejčastěji se používá na celou plochu dveří sklo float, na kterém vyniknou pískované či gravírované motivy. Takzvané ledové sklo satináto s možností průhledných gravírovaných prvků nechá světlo pouze prosvítat. Dveřní sklo mohou zdobit dekorativní prvky jako jsou čočky, kameny, vitráže či fazety.

Celoskleněné dveře často slouží k optickému oddělení prostoru, přičemž volba skla určuje, v jaké míře zachováme soukromí v místnosti. Je ale jasné, že akustické vlastnosti sklo splnit nemůže. Koncová hrana dveří totiž nikdy nedoléhá přímo na zeď, v tomto rozhraní vzniká 3mm spára (nedoporučuje se silikonovat). Celoskleněné dveře lze koupit jako otočné (praktickou pomůckou je samozavírač, který zajišťuje plynulé a tiché dovření křídla a aretaci na 90 °). Praktický je i posuvný způsob otevírání podél zdi či přímo do ní, možné je i dvoukřídlé či skládací provedení.

Způsoby otevírání dveří

Komfort bydlení určuje i způsob otevírání dveří a manipulace s nimi v prostoru. Dveře se podle způsobu otevírání dělí na otočné, posuvné do stavebního pouzdra, posuvné po stěně, posuvné po stěně se skrytým posuvem, lamelové neboli harmonikové, kyvné (lidově zvané lítačky) nebo posuvně kyvné v obou směrech.

Nejběžnější jsou dveře otočné. Hodí se do prostor, kde nemusíme šetřit místem (výhradně otočné dveře se používají jako vchodové či do garáže, protože musí konstrukčně splňovat bezpečnostní prvky, tepelně a zvukově izolovat atd.). Z hlediska financí jsou otočné dveře obvykle levnější variantou.

Dveře, které vyžadují rozlet, mají kyvný systém otevírání a s jejich pohybem musíme počítat v obou místnostech, které oddělují. Díky snadné manipulaci zapadnou do prostoru s velkou frekvencí. Kyvné dveře ale nikdy nezajistí dokonalou tepelnou a zvukovou izolaci, elegantně působí v celoskleněném provedení s výrazným madlem.

Menší prostorovou náročností se vyznačují posuvně - kyvné dveře. Provedení má specificky posunutou osu otáčení. V první fázi se dveřní křídlo začne otevírat jako u klasických dveří otočných, potom začíná zasahovat do obou dvou prostorů posuvem k závěsové straně. Výhodou je snadné otevření lehkým zatlačením.

Jak dveře čistit

Odstranění nečistot na dýhovaných dveřích, leptaných i pískovaných skel zajistí mýdlový čistič, obsahující kokosové mléko. Je univerzální i pro péči o lakovaný i nelakovaný nábytek, parkety, dřevěné obložení. Mýdlovým čističem oživíme barvu a vzor dřeva, vytvoříme jednolitý saténově lesklý povrch beze skvrn. Tak získají dveře antistatický náboj.

Když chceme, aby se dýhované dveře leskly a byly zároveň ošetřeny ochranným filmem, naneseme leštěnku s akrylátem, obsahujícím včelí vosk. Nikdy nevystavujeme dýhu přímému styku s vodou, zapomeneme i na agresivní chemické prostředky a čisticí látky, obsahující písek nebo abrazivní přísady.

Při péči o běžná čirá skla na dveřích použijeme běžné mýdlové čističe nebo přípravky s obsahem alkoholu. Máme-li skla leptaná (povrchově zpracovaná), myjeme je celoplošně, ne jen znečištěné místo. Sklo umýváme lehkým krouživým pohybem, nemusíme používat velké množství vody. Povrch skla necháme uschnout přirozeně. Naopak pískovaná skla po vyčištění utřeme raději do sucha.

Pro oba typy skel lze používat běžné saponátové čističe, voda s přípravkem nemá mnoho pěnit. Při údržbě dveří nezapomeneme ani na promazání dveřních pantů a zámku. V případě posuvných dveří do stěny nemusíme mít strach o zanesení prachu do prostor, kam se dveře zasouvají. Stavební pouzdro pro tyto dveře je totiž opatřeno ochrannými štětinkami, které dovnitř prach nepustí.

Zajímavou volbou jsou i lamelové dveře, které šetří místo a mají nevšední vzhled. Rozhodnout se můžeme mezi harmonikovým typem, který se otevírá do obou místností, nebo provedením skládacím, které vybočuje pouze do jedné strany.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám