Hlavní obsah

Podlahy s puncem originality dodají interiéru šmrnc

Právo, Sylva Svobodová

Podlaha je poměrně velká plocha, která výrazně ovlivňuje vzhled a styl interiéru. Dřevěné podlahy lze vybírat podle typu dřevin, zabarvení, způsobu opracování povrchu, ale i atypické velikosti. V případě laminátu se nabízí imitace mnoha materiálů.

Článek

Milovníci přírody a přirozenosti si obvykle koupí dřevěnou podlahu. Chodit po dřevě je příjemné: podlaha je teplá pro bosou nohu, krásná na oko. Typ dřeviny volíme podle zabarvení, které ladí s ostatním nábytkem, podpoří daný styl. Kromě odstínu si můžeme vybrat i způsob opracování, který podtrhne jedinečnou krásu dřeva.

Dřevěná podlaha jako umělecké dílo

Mezi oblíbené dřevěné podlahy patří ty, jejichž vzhled je upraven kartáčováním. Tato úprava zvýrazňuje strukturu dřeva, efekt vzniká díky vykartáčování nejměkčích částí dřeva. Úprava kresbu dřeva přitom nenarušuje, spíše je na pohled osvěží, příjemnější bude i na omak. Praktickou výhodou je větší odolnost proti poškrábání. Jednak je podlaha zbavená nejměkčího dřeva, ale i případné škrábnutí na ní těžko rozeznáme. Kartáčované podlahy lze povrchově upravit lakem nebo olejem.

Doslova hitem se staly podlahy katrované. Katrováním se na každé lamele vytváří zářezy, a to ve směru napříč přírodní kresby. Hrubší povrch je estetickým zážitkem, určitě ho pocítíme i při chůzi. „Drážky na katrované podlaze podtrhují naturální výraz ve stylu surového dřeva. U takové podlahy se nemusíme strachovat o poškrábání nebo poškození,“ říká Jaromír Kajan z firmy Stilparkett. Podlaha na sobě může mít olej či lak a při péči o ni bychom měli používat přípravky, které jsou vhodné na tuto povrchovou úpravu.

Kartáčované a katrované provedení podlahy je možné vyšvihnout do naprosté designové špičky pomocí tzv. barvy decapé. Kartáčem speciálně nanášená barva zůstává v pórech buněk dřeva a je tedy jiná než na zbytku dřevěné lamely. Na výběr jsou rozmanité kombinace podkladové barvy a barvy decapé.

Naprosto originální v opracování podlah je hoblování. Ale pozor, nemusí jít vždy o ruční práci, mnohdy je řez hoblíku vytvářen strojem. Jestliže si takovou podlahu vybíráme, zaměříme se na tu, která skutečně prošla rukou řemeslníka. Poznáme to snadno: záseky jsou nahodilé a přirozené. Většinou se používá méně sukové dřevo, aby byly možné delší tahy hoblíkem. Zpracování oceníme při pohledu proti světlu, ale i při chůzi.

Velikost XXL hraje prim

Dřevěné podlahy nabízí nejen zajímavé opracování povrchu, ale i atypické velikosti a zabarvení. Velkoformátová je např. řada Supreme-Grande, která je určena do interiérů větších rozměrů, protože tam má možnost vyniknout. Budou-li navíc při pokládce podlahy díly umístěny podélně s nejdelší stěnou místnosti, ještě více se umocní jejich velký formát.

Dřevěná podlaha Grande má 6 mm silnou vrchní nášlapnou vrstvu z tvrdého dubového dřeva a plně konkuruje vrstvě palubek z masivu. Oproti ní má navíc lepší tvarovou stálost. Grande nabízí velikost 2800x260x20 mm, vybírat můžeme z 8 dekorů, které patří do určitých stylů bydlení. Tmavý dekor s decentními spojovacími kolíky podpoří zámecký styl, pro loftové bydlení je vhodný zlatavý odstín a horský rustikální podpoří středně hnědý dekor dřevěné podlahy.

Obecně lze říci, že dřevěná podlaha více hřeje pod chodidly a její předností je přirozenost. V případě poškození je možnost renovace, která na jejím vzhledu neubere.

Laminát nabídne dekor mramoru i kůže

Laminátová podlaha je umělý materiál a s dřevěnou ji nelze srovnávat. Oba materiály mají své skalní příznivce, ale i odpůrce. Pro laminátovou podlahu hovoří jednodušší a rychlejší pokládka, nenáročná údržba, pestrá škála imitujících materiálů, obvykle i nižší cena. Když je laminátová podlaha povrchově upravena speciální technologií, je odolná vůči poškrábání. Na druhou stranu nezahřeje, chůze po ní je tvrdší, někdy i hlučnější.

Na trhu jsou však dekory, které nás osloví. Prvním je laminátová podlaha z řady Arte v dekoru bílého carrarského mramoru s modrošedými a žlutohnědými pramínky na pozadí. Bílá barva je svěží, pozitivní, elegantní a vynikne díky ní i ostatní nábytek. Nyní je velmi módní a dá se předpokládat, že bílá si své místo udrží ještě několik let. Rozměr laminátové dlaždice 62,4x62,4 cm.

Příznivce najde i podlahová laminátová dlaždice vzhledu kůže. Inspirativním materiálem byla jemně zvrásněná hovězí useň. Nabízí se ve dvou verzích: tmavá a světlá.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám