Hlavní obsah

Vychytávky, jež ochrání zdraví dítěte i doma

Právo, Karolina Černá

Každý rodič může kvůli bezpečnosti dítěte provést doma malý bezpečnostní audit. Při něm sledujeme domácnost z úrovně očí svého potomka či vnoučete. Bereme ohled na to, kam můžou dosáhnout, co shodit, o co a kdy se můžou uhodit nebo opařit. Jak rizikům předejdeme?

Článek

Nejčastější příčinou úmrtí dětí a mladých lidí v Česku jsou úrazy. Jejich počet naši republiku v posledních letech řadí v Evropě na ne právě žádoucí první místo. Podle statistik k nejzávažnějším úrazům dochází na cestách, nejčastěji si pak děti ublíží doma a ve škole.

U kojenců a dětí do jednoho roku jde nejvíce o pády na hlavičku, kdy hrozí pohmoždění měkkých tkání nebo otřes mozku. Máme-li doma kojence, je nezbytné zabezpečit stůl nebo podložku pro přebalování bočními zábranami, aby děťátko nepřepadlo, když se začne posouvat a otáčet.

U dětí předškolního věku, které se začínají po bytě pohybovat po čtyřech a pak po dvou, je riziko úrazu daleko vyšší. Nejvíce jim hrozí zlomeniny. Snaží se běhat do schodů, zakopávají o okraje koberců a prahy, mohou sklouznout ve vaně. Častým úrazem je také přiskřípnutí prstů do dveří, v kuchyni se děti mohou opařit o hrnce na sporáku, nebo na sebe strhnou ubrus ze stolu, na němž jsou horké nápoje.

U školních dětí také statisticky převládají zlomeniny, následují podvrtnutí kotníku a poranění měkkých částí kolenního kloubu v souvislosti se zvýšeným pohybem.

Bezpečnostní doplňky pro domácnost můžeme koupit v obchodech s dětskými nebo domácími potřebami, v železářství, u prodejců nábytku i na internetu, a to za přijatelné ceny. I když asi není nikdo, kdo by v tomto šetřil na úkor kvality.

Na co se zaměříme

Elektrické zásuvky zaslepíme bezpečnostními chrániči, tzv. elektrozáslepkami. Vyrábějí se z plastu, balení s deseti kusy stojí kolem stokoruny. Barva bývá obvykle bílá nebo červená. Plastová záslepka se zasazuje do zástrčky až na doraz. Lze ji pak vyndat speciálním klíčem, který je k dostání v domácích potřebách. Kabely elektrických spotřebičů raději vedeme za nábytkem, aby nepoutaly pozornost. Můžeme je i pevně svázat nebo dát do lišt.

Hrany nábytku by měly být zaoblené. Na ostré rohy patří kryty. Fungují jako oboustranné samolepky. Vyrábějí se z měkkého plastu nebo gumy. Existují levnější průsvitné nebo i vtipná provedení, např. ve tvaru ručiček. Průsvitná ochrana rohů stolu z měkkého plastu, sada 4 kusů, stojí kolem 90 Kč, ručičky (stejně velké balení), kolem 120 Kč.

Na skleněné výplně dveří (alespoň v dolní části) nebo zrcadla patří bezpečnostní fólie. Bezpečnostní fólie udrží roztříštěné sklo na místě. Střepy se nevysypou, hrozba pořezání dítěte se minimalizuje. Bezpečnostní fólii lze dát na jakékoli sklo - je průhledná, bez tónování, s UV filtrem. Hodí se na okna, výplně dveří, vitríny i zrcadla. Na běžnou výplň dveří stojí kolem 600 Kč.

Dveře a zásuvky jsou nebezpečné kvůli možnému přivření prstů. Této nehodě umí zabránit západka. Skládá se ze dvou částí: delší část s háčkem se připevní na vnitřní stranu předního panelu zásuvky, menší část, za niž se háček zachytává, se přišroubuje dovnitř na pevnou část, do níž zásuvka zajíždí. Západky stojí kolem 200 Kč.

Dále existují uzávěry skříněk a zásuvek, které zabrání dítěti vniknout dovnitř. Jsou z plastu a lze je připevnit na všechny druhy povrchu: hladké, lakované, kovové. Jedna část pojistky se připevní ke dvířkům a druhá ke korpusu skříně či ledničky tak, aby se při uzavření spojily zacvaknutím. Jeden kus stojí kolem 50 Kč.

Vana může být kvůli svému hladkému povrchu nebezpečná zejména pro malé předškoláky. Je dobré do ní vložit protiskluzovou podložku. Stojí kolem 200 Kč, podobně jako chránič vodovodní baterie. Je měkký, pěnový, tlumí případné pády a zabraňuje úrazu hlavy. Chránič navíc pokrývá celou baterii a znemožňuje malým dětem manipulovat s kohoutkem - neopaří se, ani nenapustí příliš mnoho vody.

Schody by měly mít kvůli starším dětem protiskluzový povrch, alespoň na okrajích. Nechceme-li, aby se dítě na schody dostalo, je dobré před ně umístit zábrany ze dřeva nebo kovu. Buď je trvale přišroubovat ke zdi, nebo pro dočasné použití dát do rámu dveří a vstupů na schodiště lehkou, pevnou roztahovací zábranu (obvykle z kovové konstrukce potažené látkou). Jde to pouhým tlakem bez poškození zdi. Základní velikosti zábran jsou vhodné pro otvor o šířce 73-80 cm, výška 75 cm. Cena se pohybuje podle provedení od 2000 Kč.

Okna, která bývají často otevřená, se opatří zábranou proti vypadnutí. Opět pomůže zarážka za zhruba 200 Kč. Zafixuje pootevřené okno, dítě je nemůže více otevřít ani si neskřípne prsty. Do okna je vhodná i síťka proti hmyzu, která umožní větrání a dítěti zabrání vylézt z okna. Na ovládací řetízky žaluzií existují speciální kryty nebo bezpečnostní řetízek, který se při tahu rozpojí, takže nehrozí zavěšení dítěte.

Kuchyně nejvíce hrozí spáleninami a opařením. Jestliže nemáme spotřebiče vestavěné ve výši pasu dospělého člověka, stačí hrnce dávat na plotýnky u zdi nebo chránit sporák speciální zábranou. Je vyrobená z plechu, který se při vaření přichytí ke sporáku. Cena se pohybuje kolem 1300 Kč.

Podlaha by neměla být kluzká. Malé koberce na hladkém povrchu vyžadují protiskluzovou podložku. Okraje hrubšího koberce, o které lze zakopnout, připevníme kobercovou páskou.

Aby se batolata nedostala do nebezpečných zón (ke kamnům, do kuchyně, dílny), vyplatí se ohrádky. Jde o někalikadílnou sestavu zábran, kterou lze poskládat do čtverce, obdélníků. Dítě se tak nedostane tam, kde mu rodiče nemohou věnovat plnou pozornost. Dodávají se i se speciálními podložkami. Pět ohrádkových dílů, 1 vrátka a vypolstrovaná podlahová podložka o rozměrech délka 115 cm, šířka 100 cm, výška 75 cm stojí kolem 6000 Kč.

Reklama

Související témata:

Související články

Kočka potřebuje mít v bytě hřiště

Kočky jsou nezávislí tvorové, nevyžadují tolik pozornosti jako psi. Proto si je stále častěji pořizují pracovně vytížení lidé. Na rozdíl od psa je však nutno...

Výběr článků

Načítám