Hlavní obsah

Rolety a žaluzie - designové prvky, které chrání po celý rok

Právo, Sylva Svobodová

Rolety a žaluzie mají celoroční použití. V létě stíní, v zimě díky nim neuniká teplo z domu, a tak se podílejí na snižování výdajů na vytápění a klimatizaci. Kromě toho nás chrání před hlukem z ulice, některé zastaví i nevítaného zloděje.

Článek

Rolety, žaluzie, posuvné okenice nemají jenom chránit před sluncem, deštěm, chladem, hlukem a nežádoucími osobami. Je dobré je vnímat jako výrazný designový prvek, který zdobí fasádu domu.

Musí ladit s fasádou

Podle stylu domu vybíráme materiál, povrchovou úpravu, barvu. Oblíbené jsou dřevěné exteriérové žaluzie a rolety, které se vyrábějí z odolných dřevin (sibiřská borovice, cedr, dub, severský smrk atd.). Nabízí se v několika velikostech lamel, povrchová úprava má speciální exteriérovou lazuru, která obsahuje impregnační složku a vrstvu exteriérového laku s UV filtrem. Můžeme si vybrat zhruba z 10 základních barev a zvolit tak odstín, který ladí s fasádou. Elegantně vypadají i posuvné dřevěné okenice v kovovém rámu s pevnými nebo naklápěcími lamelami, přičemž sklon může být různý.

Okenice se ovládají manuálně nebo elektromotorem s vypínačem, dálkovým ovladačem nebo s centrálním řízením. Mohou mít podfasádní kotvení, kotvení do již provedené fasády (i zateplené), do okenního výklenku.

Předokenní roletové lamely mohou být z PVC nebo hliníku, obvykle se nabízí pestrá škála odstínů od slonové kosti přes odstíny hnědé, zelené, stříbrné až po purpurovou, azurovou, žlutou. V lamelách je PUR pěna, která přispívá k tepelné a zvukové izolaci. Bezpečně chráněni před vniknutím zloděje jsme s celokovovou žaluzií nebo roletou, která je pevná, opatřená speciální ochranou proti vniknutí, je vyrobená z nekorodujícího materiálu.

Novinkou na trhu je kombinace rolety s celokovovou žaluzií.

Mezi špičkové zastínění patří rozmanité screenové exteriérové rolety, které mají moderní vzhled. Speciální textilie dokáže filtrovat sluneční záření, takže propustí žádoucí množství denního světla, ale přitom zadrží nepříjemné horko a škodlivé UV záření. Jako stínící látka se používá tkanina Soltis nebo klasická látka Screen. Oba materiály jsou odolné, s dlouhou životností, omyvatelné, nehořlavé.

Novinkou na trhu je řada stínicích rolet Screen Nature, kde najdeme látky vyrobené ze skelných vláken zcela bez obsahu PVC a halogenů. Jejich výhodou je vyšší odolnost vůči ohni ve srovnání s jinými materiály, nízká toxicita (látka neobsahuje žádná změkčovadla, je bez zápachu). Oblíbená je oboustranná látka Screen Nature Metal, která má dvě funkce. Metalická strana umístěná čelem k oknu odráží sluneční paprsky a snižuje propustnost světla (redukuje tak světlo a teplo pronikající roletou). Textilní tmavší vnitřní strana zatemňuje (vhodné pro displeje počítačů) a přitom nabízí maximální transparentnost.

Ovládání rolet a žaluzií

Možnosti jsou v podstatě dvě: ruční nebo elektrická. První varianta je levnější a vyhovuje těm, kteří se rádi spoléhají jenom na sebe. Při ručním ovládání lze použít podle typu výrobku šňůru, popruh nebo kliku.

Šňůru lze bez jakýchkoli náročných zásahů vést skrz okenní rám, a to za použití průchodky. Vhodná je pro rolety do velikosti 3 m2, doporučuje se pro předokenní rolety.

Popruh, který se velmi dobře drží v ruce, musí být veden přímo v boxu. Klika je vhodná pro velkoplošné rolety nad 3 m2.

Rolety s elektromotorem, nejlépe na dálkové ovládání, si pořídí je technický fanda, čímž zajistí dokonalý komfort. Díky němu může předvolit a nastavit přesný čas stahování a vytahování rolety (ráno v sedm hodin před probuzením, přičemž každá roleta v domě může pracovat v jiném časovém režimu).

Příjemná je i tzv. astrofunkce, kdy se rolety spouštějí a vytahují podle západu a východu slunce. Speciální světelné čidlo zase zcela samostatně řídí rolety a při vysokém záření je stáhne (chrání tak nábytek a rostliny před přehřátím). Různé navolení pohybu rolet také dokonale zmate případného zloděje v době naší dovolené, protože dům se zdá být stále v provozu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám