Nakonec usoudili, že by nebylo praktické jezdit každý týden 50 km na chalupu. Navíc v okolí Prahy se ceny chalup a rodinných domků moc neliší, takže dali přednost novostavbě.

„Po pozemku jsme se rozhlíželi už před čtyřmi roky, v době, kdy bylo téměř vše rozparcelováno a prodáno. Pocházíme z Kladna, takže jsme hledali něco v blízkém okolí. Shodou okolností jsem potkal kamaráda ze školy, který nás pozval do Lán. Bylo září, babí léto, prostě krásný slunný den a nám se tam moc líbilo,“ vzpomíná Jaroslav na jedno z nejdůležitějších životních rozhodnutí.

Letos dali majitelé přednost úpravě okrasné zahrady a stavbě pergoly.

Letos dali majitelé přednost úpravě okrasné zahrady a stavbě pergoly.

FOTO: Petr Horník, Právo

Parametry tohoto rodinného domku se blíží hodnotám nízkoenergetického domu.

Parametry tohoto rodinného domku se blíží hodnotám nízkoenergetického domu.

FOTO: Petr Horník, Právo

Byla jím poměrně atraktivní stavební parcela na konci klidné slepé ulice s výhledem na křivoklátské lesy. Koupili ji za přijatelnou cenu a čekali další dva roky, než se zasíťovala a vyřídila se všechna potřebná povolení. Kupodivu vše vydrželi, v roce 2008 začali stavět a dnes mají o několik tříd lepší bydlení, než měli.

Parcela jako ze žurnálu

Už když se rozhodovali pro investici do vlastního domu, věděli, že se budou muset obrnit trpělivostí a také že je čeká období shánění informací a množství konzultací. Ale vše proběhlo bez velkých obtíží a vrátilo se v podobě příjemného bydlení. Majitel není kutil, tudíž ani neuvažoval, že by se na stavbě domu jakkoli podílel. Proto vybírali firmu, která by poskytla kompletní servis, což vůbec nebylo jednoduché.

Rozlehlá koupelna ve druhém podlaží působí dojmem volnosti.

Rozlehlá koupelna ve druhém podlaží působí dojmem volnosti.

FOTO: Petr Horník, Právo

Dětský pokoj čtyřleté Elišky zatím hýří barvami a hračkami.

Dětský pokoj čtyřleté Elišky zatím hýří barvami a hračkami.

FOTO: Petr Horník, Právo

„Z analýzy nabídek několika stavebních firem nám vyšly nejlépe Ekonomické stavby. Mají sídlo v Plzni a dálka 120 km nás dost zrazovala, ale při osobním jednání jsme byli mile překvapeni. Společnost nabídla, co umí zajistit, a nebylo toho málo. Kromě kompletního servisu, včetně vyřízení stavebního povolení a ostatních náležitostí, nás přesvědčilo i množství realizovaných staveb,“ vzpomíná spokojený majitel. Nakonec v centrále byli dvakrát, při prvním jednání a pak až když podepisovali smlouvu. Jinak se veškerá jednání odehrávala přímo na stavbě.

Stavělo se podle plánu

Stavět začali v červnu a o rok později v září už se stěhovali do nového. Stavba domu probíhala podle plánu, a když se výjimečně práce zpozdily, firma na to předem upozornila. Stalo se i to, že dílčí práce byly oproti návrhu hotové dříve. Nakonec byl časový harmonogram dodržen, protože se žádné zásadní problémy v průběhu stavby nevyskytly. Vše se řešilo po telefonu a nadstandardní požadavky se vyřizovaly přímo na místě.

Téměř dospělý syn využívá kromě svého pokoje i společnou pracovnu.

FOTO: Petr Horník, Právo

Téměř dospělý syn využívá kromě svého pokoje i společnou pracovnu.

Téměř dospělý syn využívá kromě svého pokoje i společnou pracovnu.

FOTO: Petr Horník, Právo

I když majitelé nepospíchali, byli nedočkaví a na nové bydlení se těšili. Byt 2+1 byl pro naše hostitele s osmnáctiletým synem, čtyřletou dcerou a psem přece jen dost těsný. „Ale čekání na pozemek se nám vyplatilo už z toho důvodu, že tu mám čtyři kamarády ze školy, takže jsme se nestěhovali do úplně neznámého prostředí,“ přiznává Jaroslav Dubský.

Hostitelé jsou spokojeni i se sociální vybaveností více než dvoutisícové obce. Doprava do Prahy i do Kladna funguje, v místě je školka, škola i zdravotní středisko a zubař ve vedlejší vesnici. Co víc si přát?

Dům splnil očekávání

Silvie s Jaroslavem si vybrali typizovaný dům z firemního katalogu. Oslovil je ihned, jak jej uviděli. Vyhovoval ve všech směrech, takže nic neměnili ani na vnitřním uspořádání.
Byli nadmíru spokojeni s dispozicí propojeného obytného prostoru v přízemí i s ložnicemi v prvním podlaží. Povedla se také orientace domu vůči světovým stranám, k čemuž přispěla i poměrně rozměrná parcela o 860 m2. Umožňuje, aby se kolem domu točilo slunce celý den.

Na praktickou kuchyň s dostatkem úložných prostor navazuje spíž.

Na praktickou kuchyň s dostatkem úložných prostor navazuje spíž.

FOTO: Petr Horník, Právo

Vedle jednoduše zařízené ložnice rodičů se buduje praktická šatna.

Vedle jednoduše zařízené ložnice rodičů se buduje praktická šatna.

FOTO: Petr Horník, Právo

Obývák v přízemí je situovaný na jihozápad a kuchyň na východ, takže sem dopadají sluneční paprsky od rána do večera. Rovněž ložnice a koupelna v prvním podlaží vyvolávají pocit vzdušného, slunného, útulného a příjemného interiéru. Tohoto efektu se dosáhlo nejen klasickými, ale i funkčními a kvalitními střešními okny, které dostatečně prosvětlují místnosti.

Nevšední kouzlo přízemí

Do domu se vstupuje chodbou, z níž vedou schody do patra a dveře do obývacího prostoru. Dominantou je obývací pokoj s francouzskými okny propojený s kuchyní a jídelnou. Kuchyň řešená do tvaru L je prosvětlena oknem. Její design tvoří světlá fólie v dezénu dřeva, vytvářející čistý styl. Dělicím prvkem mezi kuchyní a jídelnou je barový pult, vkusně se doplňující s jídelnou.

Francouzská okna propojená s terasou ocení rodina hlavně v letních měsících.

Francouzská okna propojená s terasou ocení rodina hlavně v letních měsících.

FOTO: Petr Horník, Právo

Z chodby vede cesta do obytného přízemí i schody nahoru.

Z chodby vede cesta do obytného přízemí i schody nahoru.

FOTO: Petr Horník, Právo

A jak to bylo u Dubských se zařizováním nového domu? „Já jsem měl ze začátku na starosti spíš technické záležitosti, kolaudaci domu a podobně. Ale bydleli jsme už ve dvou bytech a skoro nikdy jsme se v zařizování neshodli. Každý máme jiný vkus. Silvie má ráda moderní jednoduché tvary a já holduji spíš stylovému nábytku. Proto si manželka zařídila kuchyň, kde tráví více času, podle svého, ale už sedačka v barvě světle bílé kávy, kterou jsme vybírali spolu, je velký kompromis. Jinak dům stále vybavujeme, v obýváku chybí ještě prosklená vitrína, na niž zatím šetříme, ale i obrazy a další doplňky.“

Po zkušenostech s černým nábytkem, který si manželé kdysi koupili do jednoho z bytů, dnes oba preferují v interiéru světlé dřevo. Obývák protepluje laminátová plovoucí podlaha. Světlé provedení v dubu se doplňuje s praktickou dlažbou v kuchyni a v předsíni. Součástí obývacího pokoje je krb. Osvědčil se hlavně na podzim a na jaře, kdy nebylo nutné vytápět dům plynem. V přízemí se nachází i druhá koupelna se sprchovým koutem a pračkou, technická místnost a praktická spíž s oknem do zahrady navazující na kuchyň.

Ložnice v klidové zóně

Do druhého podlaží vedou borovicové schody. Tady mají všichni členové rodiny nerušené soukromí. Kromě ložnice rodičů a dětských pokojů se tu nachází prostorná koupelna, malá pracovna a další místnost, která bude sloužit jako šatna vybavená úložným systémem.

Do koupelny v přízemí se sprchovým koutem se vešla automatická pračka.

Do koupelny v přízemí se sprchovým koutem se vešla automatická pračka.

FOTO: Petr Horník, Právo

Ani nahoře nejsou místnosti zatím zařízeny úplně podle představ majitelů, ale dá se tu velmi pohodlně pobývat i studovat. Také zde sjednocuje prostor světlá laminátová podlaha v imitaci ušlechtilého dřeva. Efektně kontrastuje s bílými stěnami a výrazně se tak podílí na útulném vzhledu místností. Stejně jako v přízemí i tady čekají stěny na pár obrázků, doplňků či potřebných kousků nábytku, s nimiž budou místnosti ještě útulnější.

K nejfrekventovanější místnosti tady patří zaručeně koupelna. Je velkorysá co do rozměru i zařízení - rohová vana, dvě umyvadla a WC. Také volba obkladů ve svěžím odstínu oranžové s bílou sanitou je příslibem příjemné relaxace.