Hlavní obsah

Osvětlení pohádkových tvarů je hitem sezóny

Novinky, Kristýna Křížová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lampy a lustry pohádkového vzhledu a organických tvarů jsou letošním hitem sezóny. V kurzu jsou lampy ve tvaru figurek Člověče nezlob se, špulek nebo orientálních konvic na čaj. Připravili jsme pro vás obrazovou inspiraci těmi nejzajímavějšími trendy letošního podzimu.

Foto: Novinky

Lustry s lehce secením duchem od BTC England.

Článek

V cizině se v oblasti osvětlení dostávají do kurzu přírodní tvary a pohádkové motivy, které byly velkou inspirací i pro secesi. Secesní linie vlnících se křivek vyvolávají dojem harmonie. Stylizace osvětlení designéry se obrací k inspiraci ledovci, červánky, vosími hnízdy nebo mořskými živočichy.

Osvětlení má často nepravidelné organické tvary

Pro inspiraci přírodními tvary je typická nepravidelnost. Řada lamp a lustrů má proto dynamickou podobu a z každé strany vypadají trochu jinak. Přírodní křivky fandí na pohled měkkým oblým tvarům.

Foto: Novinky

Lustry připomínající vosí hnízdo od Elise Fouin.

V kurzu je měkké tlumené světlo se žlutým nádechem. Na křiklavé barvy letos zapomeňte, trendy je bílá barva mléčného porcelánu a decentní provedení, které nešokuje, ale působí elegantním dojmem. Pro secesi byla ostatně typická harmonie a duševní vyrovnanost pramenící ze souladu života s přírodou.

Velkým hitem se letos stává vrstvení osvětlení. Zajímavým příkladem je navrstvení jemného kostního porcelánu, lustr pak vytváří jemné, atmosférické světlo. Takový lustr vrhá světlo nejen dolů, ale i do stran a vytváří působivé efekty stínů a světla.

Foto: Novinky

Lustry s názvem Bone China (BTC England).

Vrství se i jednotlivé lampy dohromady. Vznikají tak působivé masivní skrumáže, které v interiéru rozhodně zaujmou na první pohled.

Foto: Novinky

Vrstvené osvětlení od BTC England imituje přírodní úkazy.

Světlo, které lustry a lampy vydávají, vytváří v interiéru spirituální a tajemnou atmosféru. Nejlépe tak vyniknou v tmavém rohu místnosti.

Foto: Novinky

Zajímavá lampa organických tvarů od Piegatto furniture.

Pohádkové vyznění osvětlení je často umocněno změnou funkce interiérového kusu. Svítící džbány a konvice pak vytvářejí dojem, že se člověk ocitl v pohádce Alenka v říši divů.

Foto: Novinky

Lampa ve tvaru amfory od Piegatto furniture.

Pohádkového dojmu dosahují designéři i zvětšováním klasických tvarů. K vidění tak byly například gigantické stolní lampy, osvětlení ve tvaru gigantických šperků nebo lampy ve tvaru špulek.

Foto: Novinky

Lampy ve tvaru špulek od Design virus.

S vtipným a jednoduchým nápadem letos přišlo studio Olgoj Chorchoj, které navrhlo hravé lampy ve tvaru figurek z oblíbené hry. Design přejímaného opálového skla je dílem designérů Michala Froňka a Jana Němečka. Jde o lampu Teo od studia Olgoj Chorchoj.

Vytvořeny jsou lampy závěsné, solitérní i stojaté. Nejlépe vyniknou ve více kusech.

Foto: Novinky

Osvětlení ve tvaru figurek z Člověče nezlob se.

Inspirací jsou i tající ledovce

Zajímavým trendem je osvětlení, které vyvolává dojem organické krajiny, která je formována ledopády.

Inspirací pro tyto výjimečné solitéry byly přírodní úkazy, které tvoří voda z tajícího sněhu. Odtávání sněhu zásobuje tyto úkazy vodou, která následně při mrazivých teplotách zajišťuje jejich růst. Tající sníh s sebou unáší stopy půdy, která ledopády vybarvuje a propůjčuje jim barevnost v zemitých tónech.

Plastika je nasvícená externě LED zdroji, které umožňují měnit intenzitu a barevnost světla od studenějších k teplejším tónům.

Krajka imituje zasněženou zimní krajinu

V minulých letech byla dominantní inspirace krajkou a květinovými motivy. Letos krajka v kurzu zůstává, ale má mnohem drobnější vzor, který vyvolává dojem zasněženého povrchu lampy. Osvětlení inspirované sněhem a ledem v interiéru působí studeným dojmem. Vyplatí se proto vybírat lustry, které vydávají měkké nažloutlé světlo.

Foto: Novinky

Lustry s jemným krajkovým dekorem od studia Maria Jouhiainen.

Letošní trendy jsou velmi vkusné, chybí jim surovost čisté geometrie a proto se perfektně hodí do dámských pokojů, ale i do obývacího prostoru.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám