Hlavní obsah

Kvalitní kování zajistí nábytku dlouhou životnost

Právo, Sylva Svobodová

Nábytkové kování obvykle musí snášet velké zatížení, jeho frekvence používání je častá. Je to nenápadný pomocník, bez něhož se nábytek se zásuvkami či dveřní křídla neobejdou. Kromě bezpečnosti a funkční ergonomie je pro zákazníky čím dál více důležitý i vzhled.

Článek

Kování se podle použití liší materiálem, tvarem a funkcí. Zásuvka u psacího stolu nevyžaduje tak specifické kování jako třeba horní či spodní skříňka kuchyňské sestavy, která má vysokou frekvenci použití a značné zatížení díky uloženému nádobí, potravinám.

Odlišný vzhled, tvar a širokou škálu výběru nabízí i dveřní kování: zámek, závěsy a vrchní kování (kliky, koule, madla) se liší podle toho, zda jde o vchodové dveře s nárokem na bezpečnost, nebo interiérové, kde nás více zajímá vzhled.

Zámky podle typu dveří

Zámky jsou součástí dveřního kování, mají za úkol dveře zavřít a zamknout. Druhů zámků je na trhu mnoho, jiné jsou na dveře vchodové, interiérové, pro dveře otočné, posuvné.

Podle tvaru klíče rozlišujeme zámek dozický (běžný), který užijeme v interiéru mezi jednotlivými pokoji, nemá funkci bezpečnostní. Jinak je tomu u tzv. zámku vložkového, který používáme tam, kam nemá vstoupit cizí osoba. Do zámku se vkládá tzv. cylindrická vložka, která se dělí podle stupně bezpečnosti do jednotlivých tříd.

Nábytkové zámky jsou dnes malá mistrovská díla a odborník při jejich výrobě rozlišuje centrální zámek, uzavírací systémy a jednotlivé válcové vložky zámku. Pro posuvné dveře se hodí tzv. tlačný zámek, pro vysoké skříňové dveře je určen rozvorový zámek (lze je našroubovat ze zadní strany, petlice přitom zasahují na dorazové kolíky, které jsou umístěny uvnitř skříně), zapuštěný zámek (zapouští se do dveřního křídla), vrchní zámek (šroubuje se na zadní stranu dveří) nebo klapkový zámek pro zásuvky nábytku.

U dveřního křídla je nejvíce používaný zadlabávací plochý zámek, který je schován v hraně křídla a při otevření je vidět jen malá část. Otvory pro kliku a klíč jsou např. překryty vrchním kováním, samotná „skříň“ zámku je ukryta v lůžku dveří. Některé zámky jsou pouze zavírací a nelze je zamknout (třeba mezi kuchyní a obývacím pokojem), jiné naopak samozamykací (zámek se při zavření zajistí střelkou a zároveň se uzamkne tím, že vyjede závora).

Na venkovní dveře se používají zámky bezpečnostní, které jsou robustnější, zámek je odolný proti odvrtání a má více závor (vícebodový tří až pětibodový). Vícebodové uzavření dveří zaručuje tvarovou stálost, lepší tepelnou a zvukovou izolaci, zvyšuje se odpor proti násilnému vloupání.

Závěsy musí zvládnout zatížení

Stěžejním bodem každého nábytku jsou závěsy. Protože jsou vystaveny každodenní zátěži a dlouhodobému zatížení, musí být kvalitní. Závěsy se liší podle oblasti použití (nábytkové závěsy, dveřní). Často mají i bezpečnostní funkci, nabízejí různé varianty otevírání a úhlů. V případě dveří závěsy spojují křídlo se zárubní a umožňují pohyb křídla. Mohou pak být přiznané nebo skryté. Dnes jsou i závěsy estetickou záležitostí a výrobci jim věnují velkou pozornost, např. se ladí kolekce hranatého kování do kolekce: hranatý závěs, klika, rozeta nebo štít. Velmi žádané jsou designové dveře se skrytým závěsem, které působí jednoduše, minimalisticky.

Závěsy se liší i podle druhu materiálu a povrchové úpravy. Některé jsou vyrobené z nezničitelné oceli, nerezu a bronzu a povrchová úprava se dokončuje pouze leštěním a broušením. U výklopných závěsů skříněk lze použít i trvanlivý plast nebo litý zinek. Častou povrchovou úpravou u ostatních materiálů je pokovování (lesk, mat - satén, broušený či kartáčovaný povrch). Konkrétně u mosazi se používá lesk nebo mat stejně jako u niklu a chromu. Povrchy mohou být i pozlacené (mat, lesk), zinkované (odstín bílý a žlutý), eloxované (u závěsů ze slitin hliníku) nebo lze objevit i jakékoli barevné dokončení.

Šperkem dveří je klika

Klika dveří umožňuje hladké otevírání dveří a je dnes považována za designový prvek. Velkou, ale bohužel častou chybou je pořídit si kvalitní dveře a levné kování. Naopak mezi nimi musí být tvarová harmonie, proto se sjednocuje i vrchní kování se závěsy.

Kromě vzhledu je dobré sledovat i ergonomii kliky. V ruce by nám měla být příjemná, snadno ovladatelná a neměla by řezat do dlaní. Kování musí být bezpečné, což je důležité hlavně pro rodiny s dětmi a seniory. Pozor třeba na ostré nevyhlazené hrany kliky ve výšce očí dítěte. Kromě kliky lze zvolit i kombinaci klika - koule (otočná, pevná), která se dává ze strany dveří, které se záměrně otevírají jenom klíčem. Otočná koule se pootočí a tím dojde k uvolnění dveří. Je méně vhodná pro malé děti a handicapované osoby, protože se jim hůře ovládá. Klika a otvor pro klíč jsou spojeny jedním štítem.

Při nákupu kování je velmi důležité znát rozteč otvoru kliky a otvoru pro klíč (interiérové dveře mají rozteč 72 a 90 mm, vchodové 72, 90, 92 mm). Štítové kování se uplatní zejména u vchodových dveřích (lze ho mít v bezpečnostním provedení). V interiéru je naopak oblíbené rozetové kování (kulaté, oválné), které není závislé na rozteči zámku a nemusí mít v interiéru bezpečnostní nároky.

Stejně jako v případě závěsu si můžeme vybrat z mnoha povrchových úprav, které by měly ladit s celkovým stylem interiéru: lesk, mat - satén, broušený nebo kartáčovaný povrch, různé barevné provedení). Z materiálů je oblíbený nerez, chrom, titan, mosaz, bronz, zinek, někomu nevadí ani nikl (u citlivých osob může vyvolat alergii na tento kov).

Zavírání tiché a pohodlné

Nábytek v interiéru slouží k ukládání předmětů. Některé jsou jako dekorativní vystaveny na odiv, jiné se schovají za čela dvířek. A právě funkčnost nábytku při otevírání a zavírání je pro každodenní použití nejdůležitější.

Nové závěsy a výklopy mají mít široký úhel otevření, tichý a měkký doraz s tlumením. Zvláště v kuchyni, která je co do frekvence otevírání zásuvek jednoznačnou vítězkou, neváháme investovat do kvalitního kování a závěsů. Díky nim se pak zvedne výklop u horních skříněk tam, kam právě potřebujeme. Někdy totiž díky sádrokartonovému podhledu nemůžeme výklop plně zvednout, protože by narážel do stropu.

V tomto případě musíme sáhnout po výklopu se závěsem, který vyžaduje málo místa nad korpusem kuchyňské sestavy. Každá hospodyňka ocení lehkost výklopu, snadnou manipulaci a možnost otevření do širokého úhlu (110°), aby se k uloženým předmětům dostala rychle, pohodlně a čištění zásuvek bylo snadné.

Spodní zásuvky pojíždějí na výsuvech, jejichž funkčnost a životnost je dána i jejich kvalitou. Při návštěvě kuchyňského studia tedy vyzkoušíme, zda výsuv funguje lehce i při velkém zatížení, zavírá se do posledního centimetru, je stabilní i při celém vysunutí.

Praktičtější jsou tzv. plnovýsuvy, kde lze zásuvku vytáhnout tak, že i nejzazší kouty jsou dobře viditelné a lze je vyčistit. Částečné výsuvy lze využít po celé hloubce omezeně. Pro výběr správného pojezdu je důležité předem vědět, co do zásuvky naskládáme a jaké bude muset snášet zatížení. V nabídce jsou obvykle pojezdy zásuvek s maximální zatížitelností mezi 10 a 65 kg. Délka pojezdu se volí v závislosti na hloubce korpusu, ale není problém zakoupit pojezdy pro větší délky, třeba 70 cm.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám