Hlavní obsah

Pestrobarevné vany a umyvadla jsou žhavým designovým hitem

Novinky, Kristýna Křížová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na letošním veletrhu 100% Design London byla k vidění celá plejáda umyvadel a van rozličných tvarů ale i barev. Převažovaly umělohmotné popové barvy, které ale dovedou rozsvítit každou nudnou koupelnu. Přinášíme vám obrazovou inspiraci tímto zahraničním trendem, který snad brzy dorazí i k nám.

Foto: Glow, Novinky

Zleva: působvivé umyvadlo Glow s přírodním motivem, vpravo: umyvadla na veletrhu 100% London v sytých popvých barvách.

Článek

V zahraničí se lidé méně bojí experimentovat a tak není divu, že na veletrzích je k vidění mnohem pestřejší koupelnové vybavení, než je tomu u nás. V kurzu jsou letos barevná umyvadla, která dodají koupelně šťávu a opticky jí rozsvítí.

Přílišná křiklavá barevnost může být někdy na škodu, ale vždy záleží na vhodné kombinaci. Jemná pastelová barevnost je víceméně sázkou na jistotu. Do koupelny se obecně nejvíce hodí bleděmodrá barva, která je symbolem svobody, vody a volnosti.

Foto: Novinky

designová inspirace z Londýna: jemná pastelová barevnost dodává umyvadlům na zajímavosti.

Umyvadla jsou nejen barevně odlišná, ale designéři si vyhrávají i s tvary. Do minimalisticky zařízené koupelny je tak možné si pořídit menší umyvadlo atypického tvaru, které se hodí i do stísněnějších prostor. Hranaté kubistické tvary byly ostatně v kurzu loni. [celá zpráva]

Letos koupelnám vládnou oblejší organičtější tvary.

Foto: Novinky

Tvarově i barevně zajímavá moderní umyvadla jsou v zahraničí velkým hitem.

K designově nejpovedenějším barevným umyvadlům u nás nepochybně patří ta v mexickém stylu s motivem pavích per. Jejich cena se sice pohybuje okolo dvaceti tisíc, ale v interiéru budou plnit funkci vzácné umělecké dekorace. Jsou stojací a lze je umístit např. na dřevěnou desku, pult obložený obklady nebo na koupelnovou skříňku.

Dají sehnat keramická umyvadla s různými glazurami. Barvy jsou ale většinou mnohem uměřenější než v zahraničí, kde se lidé se zařízením interiéru nebojí více experimentovat.

K mání jsou i skleněná barevná umyvadla, která také vyniknou svou barevností a jedinečným designem. Jejich cena je ale oproti klasickým bílým umyvadlům stále hodně vysoká - často více jak trojnásobná.

Skleněné umyvadlo je možné montovat na desku, nebo pomocí speciální konzole. Umyvadlo nejlépe ladí s baterií, když je k němu nainstalovaný chromovaný sifon. Ideální je sladit barvu s laděním desky, na které umyvadlo stojí.

Kombinace s historizujícími prvky se nevyplatí

V zahraničí jsou dnes oblíbené i barevné vany. Kombinace různých barev tak vytváří v koupelnách duhovou paletu. Designově nejnepovedenější jsou ale vany, které mají moderní barevnost a zároveň kombinují historizující prvky - bohatě rádoby barokně tvarované nohy nebo staré kohoutky.

Foto: Novinky

Tato vana je rozhodně nejkýčovitějším rádoby historizujícím koupelnovým vybavením, které bylo na veletrhu 100% Design London k vidění.

Mnohem lepší dojem je z van, které nejen, že mají moderní barevnost, ale také ostatní prvky jdou s dobou. Takové vany působí střízlivě a zapadnou téměř do každého interiéru.

Foto: Novinky

Purpurová barva dodává designu vany na atraktivitě.

Originální koupelna stojí za experimentování a za úvahu nad barevným laděním celého prostoru. Dobře budou vypadat i dřevěná umyvadla. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám