Hlavní obsah

To nejlepší z Designbloku

Novinky, Kristýna Křížová

Tématem letošního Designbloku je Voda. Řada designérů se tématu držela a jejich návrhy připomínají pohádkový podvodní interiér, většina se ale rozhodla prezentovat své aktuální kolekce nehledě na zvolené téma. Výstavní úroveň v hlavním Superstudiu je také rozhodně zklamáním. Prostor je neupravený a příliš neláká k delší návštěvě. Některé návrhy ale stojí za zmínku, a tak jsme pro vás připravili obrazovou ochutnávku.

Foto: Novinky

Českomoravská svítidla Ateh jsou k vidění ve 2. patře Superstudia.

Článek

"Když jsme přemýšleli, co spojuje Holešovice, Karlín a Staré Město, tradiční zóny dění na Designbloku, zjistili jsme, že je to kromě jejich šarmu také řeka, která jimi protéká. Nejen z tohoto důvodu je tématem letošního Designbloku voda.

Voda jako symbol života, který se znovu a znovu obnovuje, stejně jako inspirace designérů," napsali Jana Zielinski a Jiří Macek, kurátoři letošního Designbloku.

Vltava spojuje hlavní zóny designové přehlídky

Vltava je také hlavním orientačním bodem letošního Superstudia Designbloku, které je umístěno v prostorách původního Paláce Elektrických podniků Bubenská 1, jež se nachází přímo na stanici metra Vltavská.

Foto: Novinky

Inovativní kancelářské řešení od firmy Bene nabízí soukromí v jinak rušných prostorch.

K nejzajímavějším prvkům Designbloku patří Wooden Sofa, dubové sofa, které perfektně imituje klasickou kýčovitou masivní koženou pohovku.

Foto: Novinky

Sedačka z jihočeského dubu od Aleše Hvízdaly. Na závěr byla vybroušena dohladka a po natření olejovo-voskovým nátěrem, který je vhodný i do exteriéru a speciální finální vrstvou, byl dotvořen výsledný sametový dojem.

Dřevěný nábytkový kus je určen jak do interiéru tak i na zahradu. Autorem designu je Aleš Hvízdal.

Fascinujícím návrhem je i svítidlo Tvor s čidly a schopností směřovat světlo do nejtemnějšího místa prostoru. Interaktivní design od studia Živé věci rozhodně patří k těm nejzajímavějším novinkám veletrhu.

Autorem návrhu je Jindřich Vodička, který o svém projektu říká: "Mým cílem není využití interaktivity pro usnadnění či eliminaci lidské práce. Vytvářením živých věcí se pokouším dodávat neživým předmětům vlastnosti a schopnosti živočichů."

Děti zaujme houpačka pro tři a nočník na kolečkách

Zaujme i nevšední Koločník z plastu a ze dřeva od Duodesign, který má děti pobavit. Dřevo jako materiál pro hračky a interiérové doplňky pro děti se opět vrátilo do módy, takže se na Designbloku setkáme s celou řadou návrhů hraček ze dřeva.

Foto: Novinky

Koločník, návrh s podtitulem - s radostí na nočník, od Duo design.

Mezi zajímavé nápady, které využijí děti, patří i nevšední houpačka pro trojčata.

Foto: Novinky

Houpačku pro tři vymyslel Marek Jurčiak.

Působivým návrhem, který ale už letos není žádnou novinkou, jsou tapety s lidovými motivy.

Foto: Novinky

Tapety od ArtKiosk jsou inspirované českým folklorem jsou lehce rozpité a vytvářejí dojem neostrosti.

Letošní Designblok nenabízí k nahlédnutí jen klasické tapety, ale k vidění jsou i strukturované nástěnné panely a dekorační ornamenty pro oživení a dekoraci stěn.

Hodiny z recyklovaných disků z počítačových pamětí

Nápaditým návrhem jsou originální recyklované doplňky Trash Made. Originální Veselé hodiny hýří barvami a jejich střed tvoří dva pevné skleněné disky z počítačových pamětí pokryté tenkou, magneticky měkkou vrstvou. Původně byly součástí klasických stolních počítačů.

Hodiny zdobí barevné paprsky kabelů. Autorkou designu je Anna Kozová.

Nejnovější skleněné trendy z Železného Brodu 

Za pozornost stojí i výstavní sekce 100% SKLO, která je prezentací nejmladší generace sklářů ze střední školy v Železném Brodě, jež slaví 90. výročí založení. Kolekce představuje nejnovější trendy designu skla.

Foto: Novinky

Návrh od Pavlíny Zelenkové v sekci 100 % Sklo.

Foto: Novinky

Váza Twister od Jana Čtvrtníka vznikla pro firmu Moser.

Expozice 100 % Sklo je jednou z nejlepších, kterou můžeme na veletrhu vidět. Zdařilou prezentaci na úrovni nabídly například i firmy Vitra, Polstrin Design, Techo i sekce designéra Jana Plecháče.

Romantické červánky nebo letní déšť v interiéru imitují nápadité lustry

Firma Preciosa nabízí k vidění světelné objekty z ručně foukaných skleněných dílů, které umožňují tvorbu sestav přesně podle vlastní fantasie. Způsob zavěšení umožní vytvořit zdání letního deště, živelného ohně či romantických červánků.

Foto: Novinky

Světelný objekt od Veroniky Kopečné připomínající červánky.

Designblok, mezinárodní přehlídka novinek z oblasti designu nábytku, bytových doplňků aj. trvá až do 10. 10. 2010. Hlavní Superstudio Designbloku je letos na adrese Bubenská 1 v Praze Holešovicích přímo u stanice metra Vltavská.

Začala přehlídka designu a módy Designblok 2010Video: ČTK

Otevřeno je od 10 do 21 hodin, v neděli jen do 19 hodin. Celotýdenní vstupné pro všechny výstavy a akce v Superstudiu přijde na 200 Kč, pro studenty na 100 Kč.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám