Balancující dům vyrůstá v britském Suffolku jako jedna z pěti staveb, které jsou součástí unikátního projektu Living Architecture. Ten nabízí možnost pronajmout si na prázdniny neobyčejné moderní stavby, které jsou dílem spolupráce talentovaných architektů.

Dům spojuje prvky moderní architektury se snahou co nejtěsnějšího soužití s přírodou. Zepředu vypadá jako nenápadná stodola tradičního tvaru, široká ne víc než sedm metrů. Teprve zboku se ukáže jeho tajemství. Stavba měří na délku neuvěřitelných 35 metrů, z čehož pevně na zemi sedí jen necelá polovina. Ta větší doslova visí ve vzduchoprázdnu v pětimetrové výšce.

Dům je oblečený do reflexní nerezové oceli, v níž se zrcadlí okolní stromy a krajina. Vnitřní části jsou z dřevěné překližky. Vstupní místností je kuchyně s obrovskou jídelnou. V domě jsou čtyři dvoulůžkové ložnice, přičemž každá má vlastní koupelnu i s toaletou. V prostřední části obytné stodoly je skryté schodiště, jež umožňuje přístup do zahrady pod domem.

Ve vznášející se části domu je obývací pokoj s velkými okny, prosklenými podlahami a světlíky, což skýtá neobyčejný výhled do okolní krajiny, ale i na oblohu a louku pod levitující částí domu. Neotřelý architektonický nápad je dílem studií MVRDV a Mole Architects.

Zvenku má dům charakter dlouhatánské stříbrné stodoly, uvnitř je ale zařízen ve velmi útulném holandském stylu. V čtyřpokojovém interiéru hrají prim jasné barvy a přírodní materiály. Pohodlně se zde bude cítit jak dvojice, tak i například osm lidí. Většina nábytku má totiž variabilní využití. Příjemného ducha vtisklo obytnému prostoru nizozemské designérské studio Makkink & Bey.

Dům by měl být připraven pro první nájemce už 22. října.