Hlavní obsah

Designér Benjamin Hubert sbírá ocenění za osvětlení netradičních tvarů

Novinky, Kristýna Křížová

Šestadvacetiletý Benjamin Hubert byl letos vyhlášen druhým nejlepším designérem osvětlení, ocenění získal za neotřelé návrhy lamp s názvem Komínové přívěsky. Na veletrhu 100% Design London, největším designovém veletrhu ve Velké Británii, tak nesměl chybět. Zasedl zde jako porotce v soutěži o designově nejpovedenější návrh do domácnosti budoucnosti a při té příležitosti nám prozradil, jaké osvětlení má nejradši.

Článek

Mladý Benjamin Hubert letos oslnil porotu soutěže Dům a zahrada a obsadil druhé místo v kategorii nejlepší osvětlení roku. Porota ocenila jeho keramické lampy s názvem Komínové přívěsky. S materiály rád experimentuje. "Záleží vždy na designovém konceptu, podle něj se pak rozhoduji jaký materiál zvolím," říká Hubert.

Hubert se narodil ve Velké Británii, studoval průmyslový design a technologii na Loughborough University, kde promoval v roce 2006. O rok později založil v Londýně studio, které se specializuje na design nábytku a osvětlení. "Mám rád měkké světlo, které vytváří intimní atmosféru," říká Hubert.

Jeho nápady vycházejí vždy z jednoduchého konceptu. Tak je tomu i u návrhu barevných lamp, které mají připomínat bonbony.

"Svým designem bych chtěl pomáhat lidem, aby se v interiéru cítili dobře. Britský design je podle mého názoru víc orientován na emoce, než byl kdysi a je světovější a podobnější designu italskému nebo skandinávskému," dodává Hubert. Posoudit, jaké jsou rozdíly mezi britským a českým designem ale nemůže, žádného českého designéra totiž nezná. Oceňuje ale produkci českého skla.

Ocenění získal i za retro lampy z ohýbaného dřeva a betonu

Mladý Benjamin Hubert už za své návrhy obdržel řadu prestižních ocenění. Nechybí mezi  nimi letošní cena EDIDA - ocenění pro mezinárodního mladého designéra roku - ocenění časopisu Elle Decoration International Design Awards.

Tam Hubert zabodoval se stolními lampami z ohýbaného dřeva a odlitého betonu. Tyto lampy jsou velmi těžké, ale Hubert navrhuje i lampy, které připomínají sněhové vločky a jsou naopak neuvěřitelně lehké nebo lampy z korku, které také mnoho neváží.

Zajímavostí jsou i lesklé lampy kapkovitých tvarů, které designér navrhl díky inspiraci orientálními lampami.

Benjamin Hubert zasedl v porotě

Mladý Benjamin Hubert zasedl v porotě soutěže o nejinovativnější a designově nejpovedenější návrh spotřebiče do malé domácnosti roku 2050 Electrolux Design Laboratory. I díky němu se podařilo z neuvěřitelného množství 1300 návrhů vybrat ten designově nejpovedenější. Podívat se na něj můžete zde.

Atelier designéra s názvem Benjamin Hubert Studio se nachází na adrese Unit AH 310, Aberdeen Centre, 22-24 Highbury Grove v Londýně.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám