Hlavní obsah

Domácnost budoucnosti bude bez kuchyně, tvrdí vítěz designérské soutěže

Novinky, Kristýna Křížová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle Petera Alwina z Indie, který se ve čtvrtek v noci stal londýnským designérským esem, v roce 2050 už nebudeme potřebovat kuchyň. Vystačíme si totiž s jeho spotřebičem, který nazval Snail - Šnek. Peter totiž uspěl ve velké konkurenci s návrhem, který ohromil svou jednoduchostí i inovativností. Jak návrh vznikl nám prozradil hned po vyhlášení.

Foto: Novinky

Peter Alwin a hrnec s jeho návrhem, kterým je šnek s ulitou, který je ale na rozdíl od živočicha velmi lehce přemistitelný.

Článek

Mikroindukční ohřívač „Šnek“ navrhl Peter Alwin z Indie, sympatický a pohledný pětadvacetiletý mladík, kterému se tak splnil sen. Designérem se chtěl stát už od dětství. Jeho sen se ale málem nesplnil, vízum do Anglie totiž získal pouhé dva dny před vyhlášením designérské soutěže o nejlepší spotřebič budoucnosti.

"Pocházím z Indie a chtěl jsem svým návrhem reflektovat situaci v zemi, ze které pocházím. A tak jsem se ptal, zda opravdu ke svému životu nutně potřebujeme kuchyni," říká Alwin.

Spotřebič připnete na hrnec, ten se následně ohřeje

„Šnek“ je přenosným ohřívacím a vařícím zařízením, fungujícím na principu magnetické indukce. Zvláštní název vznikl díky inspiraci z přírody. "Svým tvarem totiž vařič stejně jako šnek dokonale přilne k povrchu," doplňuje Alwin.

Díky svým minimálním rozměrům a výkonu může být umístěn na hrnec, pánev či hrníček a zahřát jejich obsah. Zabudované senzory upraví čas ohřevu podle aktuální teploty obsahu, sporák tak v domácnosti podle Alwina nebude třeba.

Spotřebič můžete vzít do vlaku

"Čas přípravy pokrmu můžeme nastavit podle potřeb, pokud ale chceme hrnec ohřát rychleji, přidáme další exempláře návrhu. Výhodou mého návrhu je i fakt, že takový vařič si můžete vzít s sebou kamkoliv v bytě i ven - je požehnáním pro lidi, co rádi cestují."

"Na samotném návrhu jsem pracoval tak měsíc, ale celá prezentace zabrala mnohem více času," vypráví Alwin. To, že v soutěži zvítězil ho velmi potěšilo. Vždycky jsem chtěl být designérem, ale řadu let jsem se věnoval inženýrství, dnes chci jako student průmyslového designu dělat design hlavně pro obyčejné lidi," dodává.

Návrh zvítězil ve velké konkurenci, autor doufá v realizaci

Alwin doufá, že jeho návrh opravdu najde uplatnění a že bude průmyslově vyráběn. "V roce 2050, kdy doufám, že návrh přijde na trh, ho určitě budu v domácnosti využívat," říká s nadsázkou a optimismem.

Také poznamenal, že konkurence byla letos ostrá. Organizátoři soutěže Electrolux DesignLab totiž zaznamenali rekordní počet přihlášených prací, kterých z celého světa přišlo přes 1300. Porota vybírala z osmi finalistů. [celá zpráva]

O vítězi nejlepšího nápadu rozhodla 24. září na jedné z nejvýznamnějších designových událostí roku, veletrhu 100% Design v Londýně.

Na vítěze Petera Alwina čeká odměna v podobě půlroční placené stáže v designérském centru a finanční odměna cca 120 tisíc Kč.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak vybrat správný vysavač

Jestli nám dosloužil vysavač, nebudeme mít jednoduché rozhodování. Výběr je veliký! Proto se při koupi nového vyplatí posuzovat takové parametry, jako jsou...

Výběr článků

Načítám